Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hledáme falešného průvodce

Studenti z Itálie přijeli poznávat Prahu, ale odvezli si nepříjemný zážitek. Pomůžete najít falešného průvodce? 

Italští studenti přijeli i se svými pedagogy poznávat krásy našeho hlavního města. Aby se dozvěděli a viděli co nejvíce našich památek, muzeí a dalších zajímavostí metropole, objednali si průvodcovské služby.

První den se studentskému zájezdu věnovaly hned dvě průvodkyně, s jejichž službami byli jak pedagogové, tak hlavně studenti spokojeni. Další den ale přišel místo mladých dívek postarší muž, který celému zájezdu tvrdil, že je jejich kolega a náhradník.

Dle poškozených byl navíc tento nový průvodce jazykově velice dobře vzdělaný, ochotný a úslužný, tudíž neměli jediný důvod si o něm myslet cokoli špatného, nebo ho jakkoli podezírat z jakékoli nepravosti.

Prohlídka metropole začala u hotelu v Praze 3, kde studenti vznesli požadavek, že se chtějí podívat do jedné z kaváren na Národní třídě, která má poměrně bohatou minulost. Průvodce je tam velice ochotně doprovodil, kdy jim po cestě ukazoval a vyprávěl o celé řadě dalších památek.

Po příjezdu ke zmiňované kavárně průvodce studentům nabídl, že jim na večerní prohlídku Prahou zajistí jízdenky na MHD a tomu, kdo bude chtít, tak i vymění zahraniční měnu na českou. Lístky na MHD chtěli všichni, směnu peněz „pouze“ několik studentů. I tak se „průvodci“ pro zmiňované transakce sešlo bezmála tři sta Eur, tedy v přepočtu přibližně sedm a půl tisíce Kč.

Studenti šli poté posedět do kavárny, průvodce šel zajistit slíbené s tím, že se zanedlouho vrátí. Každému je jasné, že studenti od té chvíle už neviděli ani postaršího muže a ani své peníze.

Poškození tuto událost oznámili policistům místního oddělení Bartolomějská, kteří ji prošetřují pro podezření z trestného činu podvod. Těm se ale, i přes celou řadu provedených úkonů, dotyčného ztotožnit, vypátrat a zadržet nepodařilo.

Proto se nyní obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud muže na přiložených fotografiích poznáváte, znáte jeho totožnost, případně místo jeho pobytu či pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

S nadcházející turistickou sezónou berte prosím tento případ i jako určité varování. Nenechte se ošálit, nadneseně řečeno, kýmkoli, kdo jde právě okolo. V takovýchto případech si vždy ověřte, že ten, kdo vám služby nabízí a zajišťuje, je skutečně ten pravý, kterého vám poslala společnost, u které jste služby objednali.

Stejně tak vždy velice dobře zvažte, a to je doporučení z těch všeobecně platných, zda a komu svěříte své peníze. V tomto případě „průvodce“ nabízel studentům směnu peněz, aby měli českou měnu k zaplacení vstupů například do muzeí. Proto je na místě vždy ověřit, zda je něco takového vůbec nutné a potřebné. Je totiž běžné, že tyto vstupy je možné platit i zahraniční měnou, potažmo platební kartou.

Bez ohledu na shora uvedené vždy všeobecně jednoznačně platí, že své finance svěřím jiné osobě pouze tehdy, je-li pro to relevantní a podložený důvod a tato jiná osoba je k převzetí peněz oprávněna. Pokud nevíte, nebo si nejste jisti, zda je osoba zastupující firmu či instituci k něčemu takovému oprávněna, vždy si před vydáním finanční hotovosti toto ověřte u zaměstnavatele dotyčného.

por. Mgr. Tomáš Hulan 29. 4. 2019

Odkazy do noveho okna

1 podvodný průvodce (1)

1 podvodný průvodce (1) 

Detailní náhled

2 podvodný průvodce (2)

2 podvodný průvodce (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem