Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hledaného podvodníka policisté vypátrali na Floridě

Odsouzený muž zmizel s téměř třemi miliony korun do Ameriky. 

Dnes přesně v 11 hodin a 10 minut přistálo na Mezinárodním Letišti Václava Havla letadlo s mužem, který byl přes 14 let nezvěstný. Pohřešování svého partnera nahlásila jeho manželka v červnu roku 1999 a policisté proto okamžitě začali s pátráním na celém území České republiky. Kriminalisté však během prověřování veškerých informací zjistili, že hledaný muž páchal na území hlavního města Prahy majetkovou trestnou činnost, a proto s největší pravděpodobností vycestoval za oceán. Některé indicie a poznatky pak vedly policisty a soudy do Spojených států amerických, což se jim nakonec potvrdilo.
 
Policisté pak v roce 2002 obdrželi zprávu od amerických úřadů, že hledaný muž už od roku 1999 pobývá na území Spojených států amerických a navíc zaznamenaly pohyb tohoto muže ve státě Floridě.
 
V únoru roku 2004 navíc vydal Městský soud v Praze zatýkací rozkaz na tohoto muže, protože muž byl už v roce 2000 odsouzený ve své nepřítomnosti k trestu odnětí svobody v délce trvání sedmi let a odsouzený se tak nástupu výkonu trestu vyhýbal. Žaloba tomuto muži kladla za vinu, že v letech 1998 a 1999 spáchal trestné činy podvod a zpronevěra a to tím způsobem, že si jako zaměstnanec autobazaru na Praze 8 ponechával finanční prostředky z prodeje vozidel pro vlastní potřebu, anebo vozy prodával v rozporu se smlouvami. Podle soudu si tak měl v osmadvaceti případech přijít na částku téměř tři miliony korun.
 
Pražští kriminalisté obdrželi na začátku roku 2013 od pracovníků z Interpolu ve Washingtonu informaci, že hledaného muže se podařilo zadržet 7. ledna ve státě Florida, kde se pod falešnou identitou ukrýval před českou policií a soudy. Policisté z Oddělení doprovodu letadel pak dnes na letišti předali do kompetence pražským kolegům uprchlého pětačtyřicetiletého muže. Kriminalisté specializující se na pátrání po osobách ho následně na základě vydaného příkazu k dodání do výkonu trestu umístili do věznice, kde si konečně odpyká svůj trest.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 24. 9. 2013

vytisknout  e-mailem