Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hned dva policisté z neratovického oddělení zasahovali v zahraniční misi

MĚLNICKO-Hlídali zelené hranice v Maďarsku a Slovinsku. 


Mezi vybranými policisty, kteří pomáhali hlídat zelenou hranici, byli i pprap. Bc. Michal Šimánek a pprap. Bc. Milan Procházka. 

Policista Šimánek se nejprve přihlásil do Maďarska, ale nakonec byl vybrán na misi do Slovinska.  Zde strávil pět týdnů na zelené hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem spolu s kolegy ze Slovinska, Slovenska, Litvy, Estonska, Rumunska, Německa a dalších zemí.

Službu vykonával převážně ve vesnici Dobova, kam každý den přijíždělo vlakem několik tisíc uprchlíků převážně z Íránu, Íráku,  Afgánistánu, Pákistánu, Alžírska, Maroka, Sýrie, ale také z Afriky. Čeští policisté zde prověřovali dokumenty uprchlíků a prováděli jejich osobní prohlídky poté, co vystoupili z vlaku. Úkolů, které plnili, bylo mnohem více. Pomáhali dohlížet na okolí hraničního plotu nebo prováděli prohlídky přímo v záchytném táboře.

Po celou dobu byla jeho hlavní dorozumívací řečí angličtina. Jak slovinští policisté, tak i civilisté mluvili anglicky. Jak neratovický policista sdělil, devět z deseti občanů různých profesí a věkových skupin angličtinu ovládá.

Policista Procházka hlídal zelenou hranici mezi Maďarskem a Srbskem nejen v pěších hlídkách, ale i v autohlídkách. Složení uprchlíků bylo obdobné jako ve Slovinsku.

Na místě spolupracoval zejména s policisty z Maďarska, Polska, Slovenska, Německa a dalších zemí. Slovenští kolegové jim velmi pomáhali s komunikací, neboť Maďaři na tom mnohdy nebyli s angličtinou tak dobře. Vybraní Slováci museli umět maďarsky a tak jim tlumočení nedělalo žádné problémy. 

Oba policisté hodnotí misi jako dobrou zkušenost, při které se zdokonalili v anglickém jazyce a poznali policejní práci i v jiných zemích.
Po příjezdu se s pprap. Šimánkem a pprap. Procházkou setkal také náměstek krajského ředitele policie Středočeského kraje plk. Jan Ptáček, který jim poděkoval za jejich práci  a pohovořil s nimi o jejich zážitcích a zkušenostech.

Policista Šimánek jen tři dny před svým odjezdem na misi pomohl zachránit život čtyřiačtyřicetiletému muži, který zkolaboval na ulici v Neratovicích. Cizinec dostal diabetický záchvat. Na místo byla přivolána hlídka, která okamžitě vyhodnotila situaci a muži do příjezdu záchranné služby poskytovala první pomoc.

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí PČR Mělník
25.2.2016

Odkazy do noveho okna

policisté OOP Neratovice

policisté OOP Neratovice  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem