Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Hodonínký policista v Chorvatsku

HODONÍNSKO: Na základě mezinárodní spolupráce pomáhal českým turistům. 

Již od roku 2008 působí každoročně čeští policisté během prázdnin v Chorvatsku. Cílem projektu je zajištění bezpečnosti zahraničních turistů v letní sezóně. Stejně tak vycestovali na zahraniční cestu policisté z České republiky i letos. Mezi nimi byl také policista Obvodního oddělení v Hodoníně Aleksandar Kljunić. Na svoji zahraniční misi byl vybrán poprvé a vybrali jej přímo pracovníci Policejního prezidia. Pro tuto práci má ideální předpoklady. Je totiž rodákem z bosenského Sarajeva a tak je vybaven jak jazykovými schopnostmi, tak i znalostí místních zvyků a podmínek. Od roku 1992 trvale bydlí v České republice a u Policie ČR slouží již pátým rokem.

Po celý měsíc srpen tak působil v chorvatském městě Šibenik a jeho blízkém okolí. Český policista tam sloužil běžně ve své uniformě, avšak bez střelné zbraně. Do služby nastupoval ve dvojici s chorvatským kolegou, se kterým měl na starosti dohled nad veřejným pořádkem a řešení běžné kriminality. Hlavní náplní jejich činnosti byla především práce v terénu, v ulicích města a okolí pláží, kde úzce spolupracovali s místními obyvateli. Na smíšené hlídky se také se svými problémy či dotazy mohli obracet čeští nebo slovenští turisté.

Policisté mimo jiné také kontaktovali hotely, kempy a turistické kanceláře a zjišťovali, zda nemají čeští turisté nějaké problémy. Odpovídali časté dotazy občanů na dopravní situaci, odlišnosti v dopravních pravidlech, radili turistům, jak předejít krádežím. Na místě pomáhali zejména s komunikací s chorvatskými policisty, úřady a zdravotnickými zařízeními.

Svoji opodstatněnost prokázali čeští policisté i při vypuknutí rozsáhlých požárů v okolí Vodice a následném řešení dopravních komplikací a evakuace některých turistů z ohrožených oblastí.

Spolupráci s chorvatskými kolegy hodnotí hodonínský policista vesměs kladně, a jak dodává, tak jej mile překvapila vstřícnost místních obyvatel ke strážcům zákona.


 

nprap. Bc. Petr Zámečník, 19. 9. 2012

Odkazy do noveho okna

motocykl místních policistů

motocykl místních policistů 

Detailní náhled

policejní stanice

policejní stanice 

Detailní náhled

ranní porada

ranní porada 

Detailní náhled

služba u moře

služba u moře 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem