Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Hospodářská kriminálka zaznamenala obrovský úspěch

Jihočeský kraj – Ke konci dubna obvinili čtyřiačtyřicetiletého muže z několika závažných trestných činů. Obviněný svým jednáním způsobil škodu za více jak 35 000 000 korun. 

Jihočeští kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost, obvinili ke konci minulého měsíce, čtyřiačtyřicetiletého muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a dvojnásobného přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Zadržení obviněného bylo nevyhnutelné, jelikož panovalo důvodné podezření, že bude chtít utéct do zahraničí a vyhnout se tak trestnímu stíhání.

Trestné činnosti se dopustil jako jednatel firmy sídlící v Praze, Písku a v konečné fázi v Domažlicích, a to v letech 2014 – 2016.

V roce 2014 podal jako jednatel firmy žádost o poskytnutí dotace ve výši přesahující 41 000 000 korun. V podmínkách poskytnutí dotace bylo mimo jiné uvedeno, že po dobu realizace projektu, na který dotaci získal, vytvoří v obchodní korporaci nová pracovní místa. To obviněný také učinil, ovšem podvodným způsobem.

Vytvořil totiž čtyři pracovní místa, v nichž figurovaly čtyři osoby. Tři z nich obviněný dokonce osobně znal, ovšem u něj jako zaměstnanci nikdy nepracovali. Jako svou zaměstnankyni dokonce uvedl i bývalou přítelkyni, která však ve firmě také nijak nefigurovala.

Dále úmyslně uvedl nepravdivé údaje o fakturačním plnění vůči zahraničnímu odběrateli, který měl sídlo uvedené na Seychelských ostrovech, i když ve skutečnosti se žádné obchodní transakce s touto firmou neuskutečnily. Obviněný vystavil podvodně faktury v řádech desítek milionů korun.

V úmyslu zkrátit daňovou povinnost u daně z příjmu právnických osob se záměrem získat finanční prospěch pro firmu, ve které figuroval jako jednatel, a v úmyslu se vyhnout skutečným daňovým povinnostem, uvedl vědomě nepravdivé údaje v daňovém přiznání za zdaňovací období v roce 2014 i letech následujících. Do daňových přiznáních zahrnul daňové doklady přijaté a vydané od zahraničních i tuzemských společností, přičemž předmětná plnění nebyla nikdy realizována, jelikož některé z uvedených subjektů ani neexistovaly.

Obviněný svým jednáním napáchal mnohamilionové škody. Možná nečekal, že si na jeho skutky posvítí jihočeští kriminalisté, a spadne klec.

V tomto případě doslovně, obviněný muž putoval do vazby.

Kriminalisté zabývající se hospodářskou trestnou činností odvedli opět vynikající práci. Díky jejich pečlivosti, výborné znalosti v dané problematice, a odhodlání zločin porazit, je na poli hospodářské trestné činnosti opět o jednoho podvodníka méně.

kpt. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

4. května 2018

vytisknout  e-mailem