Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Houbaři vyrážejí do lesa

ROKYCANSKO - Houbaři vyrážejí do lesa. Policisté upozorňují na základní pravidla, jak předejít vloupání do vozidel a na správné parkování.  

      V souvislosti s houbařskou sezónou připravuje preventivní opatření preventista ze skupiny tisku a prevence Rokycany. Soustředit se bude na místa u lesních prostoru, kde parkují svá vozidla houbaři. Cílem této akce je upozornit na nebezpeční vloupání do vozidel. Právě dodržováním základních pravidel můžeme mnohdy předejít vloupání do našeho vozidla. Pachatelé si často svoji kořist  předem natipují. Právě zaparkovaná vozidla u lesních cest jsou snadných terčem ke spáchání trestné činnosti, obzvláště když pak majitel vozidla nechá na sedadlech odloženou tašku, peněženku nebo mobilní telefon, od vozidla se pak na delší dobu vzdálí a pachatel má dostatek času k vloupání. Na to, že auto není trezor budou upozorňováni ti řidiči, kteří od svých vozidel odejdou a uvnitř nechají viditelné odložené cennosti.

     Policisté apelují na majitele či uživatele motorových vozidel, aby základním opatřením minimalizovali možnost vloupání do vozidla. Vždy postačí odstranit z pachatelovo dohledu jakékoliv věci, které by se staly jeho snadnou kořistí. I prázdná odložená taška na sedadle, může vzbudit zájem pachatele, jelikož neví co je jejím obsahem.  Oprava skleněné výplně u vozidla, kterou pachatel rozbil v úmyslu zmocnit se tašky, může být pak jedinou a zbytečnou  škodou. 
 
Auto není trezor !
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.
 
 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.
 
► Před ochodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.
 
►Další rady...
Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned  Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám!
 
     Pokud je na místě dopravní značení, dopouští se řidič přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích, ale pokud na místě dopravní značení není, přesto řidič porušuje zákaz vjezdu do lesa dle lesního zákona a jeho jednání ve správním řízení může být vyřešeno pokutou ve výši až 5 tisíc korun.  
 
     Policie ČR upozorňuje návštěvníky lesních prostorů (převážně houbaře), aby neparkovali svá vozidla na příjezdových komunikacích do lesních prostorů, zejména u závor, které zamezují vjezd nákladních automobilů do lesa. Jejich jednáním je tak  bráněno a zamezeno vjezdu a výjezdu správcům a zaměstnancům lesa. Řidiči, kteří parkují svá vozidla na těchto místech,  tak porušují zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých zákonů (Zákon o silničním provozu), kde je zakotveno:
 
§ 25 ZASTAVENÍ A STÁNÍ
 
    1) Řidič smí zastavit a stát jen
a) vpravo ve směru jízdy co nejblíže k okraji pozemní komunikace a na jednosměrné pozemní komunikaci vpravo i vlevo,
b) v jedné řadě a rovnoběžné s okrajem pozemní komunikace; nedojde-li k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, smí v obci řidič vozidla o celkové hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg zastavit a stát kolmo, popřípadě šikmo k okraji pozemní komunikace nebo zastavit v druhé řadě.
2)  Ve druhé řadě smí při výkonu taxislužby zastavit řidič taxislužby, je však povinnen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.
3) Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy.
§ 27
1) Řidič nesmí zastavit a stát
n) před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci
 
     V případě, že se řidič dopustí výše popsaného jednání,  kde je naplněna skutková podstata přestupku, může mu být uložena na místě bloková pokuta a to ve výši až  2 tisíce korun. 
 
    

 

 Prověřované trestné činy na Rokycansku Prověřované trestné činy -
krádeže věcí z vozidel
Odcizení osobních vozidel
2010 66 31
2011 77 32
2012 45 22
2013 48 22

 

nprap. Hana Kroftová
15. srpna 2014

vytisknout  e-mailem