Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hromadný mincovní nález z Roztok u Jilemnice

autoři: Jan Boublík – Jan Prostředník. Dne 16. 5. 2013 nalezl pan Luboš Dlabola na svém pozemku v rámci rekontrukčních prací na rodinném domě č. p. 382 v k. ú. Roztoky u Jilemnice na parc. č. 156 1 při liniovém výkopu pro plot v hloubce 1 m kovové předměty, které připomínaly starou vojenskou munici. Nález oznámil na tísňovou linku Policie ČR Libereckého kraje. 

Po předchozím zajištění místa hlídkou OOP Jilemnice se na místo dostavili odborníci z Pyrotechnické služby – expozitury Milovice, kteří ve vykopané zemině nalezli starou dělostřeleckou nábojnici ráže 7,5 cm a délky 28 cm. Pyrotechnici prozkoumali i druhý nalezený předmět a zjistili, že nejde o munici, nýbrž o dutou plechovou korunu pumpy na vodu. Tento předmět překryl dělostřelecký granát, volný prostor byl utěsněn  konopným motouzem. Pyrotechnici dokončili průzkum a odvezli si dělostřelecký náboj s sebou. Obsahoval totiž funkční zápalku amohl být nebezpečný. Pomocí detekčního přístroje prohledali i vykopanou zeminu, ale žádnou další munici již neobjevili. Při prozkoumání obou předmětů bylo zjištěno, že obsahují mince z období první Československé republiky, silně poškozené korozí, a další artefakty – pamětní a poutní odznaky a svátostky.

Celý článek o hromadném mincovního nálezu u Roztok u Jilemnice si přečtěte ZDE;
pozvánku na výstavu POKLAD !!!, POKLADY A DEPOTY OD PRAVĚKU PO SOUČASNOST v MUZEU ČESKÉHO RÁJE V TURNOVĚ, která s tímto nálezem souvisí, si přečtěte ZDE.

vytisknout  e-mailem