Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hromotluk se samopalem spolykal důkaz

Poblíž „Václaváku“ postával s ostře nebitým samopalem v tašce. Při kontrole navíc spolykal kokain za několik tisíc. Teď mu hrozí až pět let. 

V sobotu, přibližně v půl jedenácté večer si policisté oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu všimli dvou osob, postávajících na rohu Štěpánské a Václavského náměstí. Jelikož jim obě tyto osoby byly známi z dřívější doby pro drogové delikty, rozhodli se je policisté zkontrolovat.
 
První z mužů se policistům podvolil dle pokynů. U druhého ale nastal problém. Přibližně dva metry vysoký a značně robustní muž policisty nerespektoval, kdy se navíc neustále snažil sahat do igelitové tašky, kterou měl u sebe. Pouhým letmým nahlédnutím do zavazadla policisté zjistili, že v něm má muž uloženou zbraň. Navíc si tento kontrolovaný, jakmile spatřil muže zákona, vložil do úst igelitový sáček s bílou krystalickou látkou.
 
Na základě všech těchto skutečností přistoupili policisté k použití donucovacích prostředků, které jim měly dopomoci „hromotluka“ zpacifikovat. Bylo totiž důvodné podezření, že kontrolovaný chce zmiňovanou zbraň, minimálně proti nim použít, neboť se jí opakovaně snažil z tašky vyndat. V tom mu naštěstí policisté zabránili. Nicméně i tak nechtěl „dát svou kůži lacino“, a snažil se zmocnit pistole jednoho ze zakročujících policistů. Ani to se mu naštěstí nepodařilo.
 
Po poměrně dlouhém a složitém zákroku, připomínajícím chvílemi zápas gladiátorů, se policistům podařilo čtyřicetiletého muže dostat do želez.
 
Dalším prošetřováním muži zákona zjistili, že v igelitové tašce měl, teď už zadržený, plně funkční, třiceti náboji nabitý samopal Tokarev, takzvanou pumpičku. Dále se ukázalo, že igelitový sáček, který tento muž v prvopočátku kontroly doslova zhltl, a následně vyplivl, obsahuje s největší pravděpodobností kokain. Toho stihl muž spolykat valnou většinu obsahu sáčku, odhadem téměř dvacet gramů. To bylo důvodem, proč byl následně zadržený převezen do nemocnice k výplachu žaludku.
 
Na služebně se posléze ukázalo, že zadržený, francouzsky hovořící muž má v České republice poměrně pestrou trestní minulost. Celkem byl třikrát pravomocně odsouzen k nepodmíněným trestům odnětí svobody, v rámci kterých strávil za mřížemi téměř deset let. Odsouzen byl například pro drogové delikty, loupež, nedovolené ozbrojování, nebo útok na veřejného činitele.
 
Tentokrát se zadrženým zahájil vyšetřovatel úkony trestního řízení pro trestné činy nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a nedovolené ozbrojování. Za tyto delikty mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Po sdělení obvinění skončil muž v cele předběžného zadržení a vyšetřovatel podal podnět k návrhu na uvalení vazby.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 31. 3. 2015
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem