Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

I chodci musí respektovat zákon

ZNOJEMSKO: Chůze na červenou je může přijít až na dva tisíce korun.  

     Účastník provozu na pozemních komunikacích je každý, kdo se přímým způsobem účastní provozu na pozemních komunikacích. Jsou to tedy i chodci. I na ně pamatuje zákon o silničním provozu a vymezuje jejich chování. Zaměřili jsme se na to, jak v souladu s pravidly přecházejí přes silnici.  
     Podle § 54 je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
     § 74 hovoří o řízení provozu světelnými signály. "Signál pro chodce se znamením Stůj!" znamená, že chodec nesmí vstupovat na vozovku.
     Minulý týden ve čtvrtek jsme v odpoledních hodinách přistihli šestnáct chodců, kteří tato pravidla nerespektovali. Na různých místech ve Znojmě přecházeli na červenou a v místech mimo vyznačený přechod pro chodce bližších než padesát metrů. Za tyto dopravní přestupky lze na místě uložit blokovou pokutu až dva tisíce korun. Tentokrát jsme to se všemi vyřešili částkou sto korun. Připravujeme další podobné akce.   
     Od začátku letošního roku řešili dopravní policisté celkem devadesát přestupků chodců. Chodci navíc figurují letos ve třiadvaceti dopravních nehodách. Pět z nich nehodu zavinilo.  

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 15. října 2013

vytisknout  e-mailem