Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

I nevhodné místo k parkování může zvýšit riziko, že váš vůz někdo vykrade

KRAJ - Policisté radí motoristům, upřednostňujte bezpečné parkování 

Úměrně s nárůstem počtu aut v silničním provozu se  zvýšila i kriminalita páchaná na motorových vozidlech. Zaparkované auto je v  nepřítomnosti  majitele vystaveno nebezpečí odcizení, vykradení věcí zde uložených a také úmyslného nebo nedbalostního poškození. Za loňský rok policisté v celém Libereckém kraji evidují 550 přečinů poškození cizí věci, za kterými se velmi často skrývá právě úmyslné poškození vozidla. Z 550 případů poškození cizí věci se  podařilo objasnit jen 76 skutků.  V teritoriu Územního odboru Česká Lípa jich bylo 124, v  ÚO Jablonec nad Nisou 108, v  ÚO Liberec  290 a v ÚO Semily 28.

Vandalové jsou ve svém ničení cizího majetku velmi vynalézaví. Policisté tak v kraji řešili kromě ulomených zrcátek, poškrábaného laku a prokopaných karosérií i posprejování kapoty barevnými nesmyvatelnými  spreji, vystříkání interiéru auta montážní pěnou, rozřezání sedaček, rozleptání autolaku neznámou chemikálií a také zapálení vozidla. V roce 2013 řešili policisté v Libereckém kraji  596 případů poškození cizí věci a 73 z nich objasnili. Bylo to 158 případů v  ÚO Česká Lípa, 112 v ÚO Jablonec nad Nisou, 287 v ÚO Liberec a 39 v ÚO Semily.

 Dalším ohrožením pro vozidla parkovaná na veřejných prostranstvích jsou zloději.  Někteří z nich se zaměřují na krádeže věcí z vozidel, jiní majitele připraví rovnou o celé auto. V roce 2014 zmizelo v Libereckém kraji celkem 763 motorových vozidel a 107 případů policisté objasnili. V roce 2013 to bylo 869 odcizených aut a 132 objasněných případů.  Podobně vypadá i statistika vloupání do motorových vozidel, v roce 2013 se policistům z 1009 případů podařilo objasnit 89 a v loňském roce při poklesu těchto případů na 728 jich objasnili 70. Po územním odboru Liberec (349 aut za rok 2014) se auta ztrácela nejčastěji na Českolipsku (153 aut za rok 2014).

Statistiky jasně napovídají to, že nejúčinnější zbraní proti útokům na motorová vozidla jsou preventivní opatření, kterými  můžeme nejrůznější rizika minimalizovat. Připomeňme  si v této souvislosti často opakovaná pravidla, která bysme měli dodržovat, když opouštíme vozidlo na parkovišti.

  • před odchodem z auta zkontrolujte, zda jste ho uzamkli
  • nenechávejte v autě žádné cennosti, peníze, platební karty a doklady
  • cennosti nepatří ani do zavazadlového prostoru nebo pod sedačku
  • na sedadlech nenechávejte žádné odložené věci (tašky, krabice)
  • odneste si s sebou autonavigaci a přenosné autorádio

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje doporučuje tato  pravidla na letáku, který policisté pořádkové a dopravní služby,  včetně policistů z oddělení tisku a prevence,  rozdávají motoristům na nejrůznějších preventivních akcích. Leták má i svou německou a anglickou verzi.

 Vedle těchto zásad je ale také důležité uvědomit si  tu skutečnost, že  i místo parkování předurčuje pravděpodobnost jeho vykradení nebo poškození. Někteří motoristé ve snaze ušetřit platbu za hlídané parkoviště ponechají svá auta  na nepřehledných a naprosto nekontrolovaných  místech, kde je vystavují velkému riziku. Preventisté na základě letitých zkušeností vědí, že se finanční  investice do prevence vždycky vyplatí,  a proto motoristům doporučují, aby k bezpečnému parkování hlídaná a monitorovaná parkoviště  více využívali.

23. 2. 2015
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

sprejerství 17. 9. 2014 - 1

sprejerství 17. 9. 2014 - 1 

Detailní náhled

sprejerství 17. 9. 2014

sprejerství 17. 9. 2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem