Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

I opilý cyklista na kolo nesmí

LIBEREC - V pondělí řešili policisté dvě nehody cyklistů. Jeden cyklista byl pod vlivem alkoholu. 

Dvě dopravní nehody, při kterých byly účastníky cyklisté, řešili policisté v pondělí 8. července.

K první nehodě vyjížděli policisté krátce před půl devátou ráno do ulice Minkovická. Na svoji nepozornost zde doplatil 57letý cyklista. Muž jel na jízdním kole Madison Houston ve směru na Doubí. Ve chvíli, kdy potřeboval zabrzdit, spletl si přední brzdu se zadní a po použití přední brzdy, přepadl přes řidítka kola na zem. Při pádu se cyklista lehce zranil. Na místě se podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, jejíž výsledek byl negativní. Poté zraněného cyklistu odvezla z místa zdravotnická záchranná služba Liberec na ošetření do Krajské nemocnice Liberec.

Druhá nehoda, při které byl lehce zraněn cyklista, se stala před půl jedenáctou večer na Malém náměstí. Ne každý cyklista si zřejmě uvědomuje, že se stává rovněž účastníkem silničního provozu a neměl by tak usedat na jízdní kolo pod vlivem alkoholu. V případě, že tak učiní, musí přijmout fakt, že nese stejnou odpovědnost, jako kdyby řídil motorové vozidlo. Přesto jsou cyklisté, kteří se od popíjení alkoholu před jízdou nenechají ničím odradit. Tito cyklisté jsou však velice nebezpeční, neboť se jim výrazně snižuje pozornost a ohrožují tím nejen sami sebe, ale i ostatní účstníky silničního provozu. Nehoda, která se stala na Malém náměstí je toho důkazem. Ve směru od Sokolovského náměstí jel 48letý cyklista na jízdním kole Author Mission a u kostela vjel na obrubník pravého chodníku. Následně upadl, přičemž utrpěl lehké zranění. Ještě než byl muž odvezen zdravotnickou službou Liberec na ošetření do Krajské nemocnice Liberec, provedli u něj policisté orientační dechovou zkoušku na alkohol přístrojem Dräger. Výsledek zkoušky byl pozitivní, kdy naměřená hodnota činila 2,1 g/kg. Navíc policisté zjistili, že muž neměl za jízdy na hlavě řádně upevněnou cyklistickou přilbu. Nehoda zůstává nadále v šetření policistů ze Skupiny dopravních nehod.

Od počátku roku 2013 do konce měsíce června řešili policisté celkem 25 dopravních nehod, při nichž byly účastníky cyklisté. Tři nehody skončily s těžkým zraněním a ve 20 případech došlo k lehkým zraněním. Naštěstí žádná nehoda neskončila tragicky. Ve čtyřech případech zjistili policisté u účastníků nehody alkohol.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974466207
9. července 2013

vytisknout  e-mailem