Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

IČO a jeho důvod

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace:

Dle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím se dotazuji k jakému konkrétnímu účelu, je li to orgán státu, potřebuje POLICIE ČR identifikační číslo osoby? Je to z toho důvodu, že POLICIE ČR, tak jako ČESKÁ REPUBLIKA ltd. je veřejnoprávní korporace pouze vykonávající funkcí státní bezpečnostní složky?“.

Policie České republiky sdělila žadateli následující informace:

Podle § 6 odst. 1 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky (dále jen „zákon č. 273/2008 Sb.“) tvoří policii útvary, jimiž jsou
a) Policejní prezidium České republiky v čele s policejním prezidentem,
b) útvary policie s celostátní působností,
c) krajská ředitelství policie (celkem 14),
d) útvary zřízené v rámci krajského ředitelství policie.

Podle § 7 zákona č. 273/2008 Sb. Policejní prezidium ČR a útvary policie s celostátní působností se při nakládání s majetkem České republiky a v právních vztazích považují za součást organizační složky státu a účetní jednotky Ministerstvo vnitra.

Podle § 8 zákona č. 273/2008 Sb. je každé krajské ředitelství policie organizační složkou státu a účetní jednotkou, jehož příjmy a výdaje jsou součástí rozpočtové kapitoly Ministerstva vnitra. V čele krajského ředitelství policie je krajský ředitel, který je také vedoucím organizační složky státu. Útvary policie zřízené v rámci jeho působnosti jsou vnitřními organizačními jednotkami krajského ředitelství policie.

Každá organizační složka státu má své identifikační číslo. Organizační složky státu uzavírají smlouvy v ekonomických a dalších soukromoprávních věcech.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 17. 4. 2024

vytisknout  e-mailem