Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Info z Ostravy - 23. 11. 2009

„Napadli řidiče autobusu….“; „U piva spal….“  

„Napadli řidiče autobusu….“
 
Ostravští policisté krátce po činu zadrželi tři mladíky, kteří měli dne 22.11.2009, v době od 06.35 hodin do 06.50 hodin, napadnout řidiče autobusu. Předtím však měl jeden z podezřelých rozbít okno vozidla. K incidentu došlo při jízdě autobusem linkou č. 37 mezi zastávkami „Pod Nemocnicí“ a „K Myslivně“ v Ostravě-Porubě. Mladíci se měli chovat hlučně již po nastoupení do autobusu na zastávce „Bytostav“. Později řidič uslyšel ránu a zjistil rozbité boční okno autobusu. Po dotazu řidiče směřovaném k mladíkům, jej měli začít fyzicky napadat. Útok měl být velmi intenzivní, opakované údery pěstí do obličeje, hlavy i horní části těla. Počet úderů otřesený řidič nestačil počítat, atak měl trvat několik minut. 55letý řidič utrpěl dosud nespecifikované zranění, stejně tak ještě doba léčení není stanovena.
Řidič incident ohlásil a měl se snažit podezřelé zadržet do příjezdu policistů, nicméně neúspěšně. Postupně při útoku z autobusu vystoupil jeden a následně i druhý útočník. Třetí měl vůz opustit pootevřeným oknem, přelézt přes řidiče. Přivolaní policisté zadrželi na ulici 17. listopadu dva mladíky ve věku 19 let a třetího, 18letého muže. „Trojlístek“ byl eskortován k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. U 19letého mladíka byla naměřena orientační dechovou zkouškou hodnota 2,09 promile alkoholu. Mladíci byli schopni výslechu až pozdě odpoledne, kdy sdělili, že jeli z restaurace a někteří si své počínání přesně nepamatovali.
Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestné činy poškozování cizí věci a ublížení na zdraví. Viníkům tak hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Škoda na majetku byla předběžně stanovena ve výši 6 000 korun.
Spolu s mladíky nastoupil pravděpodobně na zastávce „Bytostav“ také muž ve věku okolo 55 let, vysoký zhruba 170 – 175 cm, kratších, prošedivělých, částečně vlnitých vlasů. Možná mohl jet do zaměstnání, neboť linkou jezdí častěji, většinou vystupuje na zastávce „U nemocnice“ nebo na konečné zastávce „koleje VŠB“. V autobusu si tento svědek sedá obvykle na sedadlech za řidičem ve směru jízdy. Muž však zřejmě vystoupil v průběhu jízdy. Policisté žádají tohoto muže, aby je kontaktoval na lince 158 nebo kterékoliv policejní služebně. Věc prověřují policisté Obvodního oddělení Ostrava-Poruba 1 (tel. 974 727 501). Samozřejmě že uvítáme také jakékoliv další informace svědků k prověřované věci.

„U piva spal….“
 
Ostravští kriminalisté několik dnů intenzivně pátrali po podezřelém muži z trestného činu loupeže, ke kterému došlo dne 6.11.2009 kolem 03.25 hodin v Ostravě-Zábřehu v jednom z barů na Jugoslávské ulici. Atak vůči 21leté servírce byl přitom poměrně intenzivní. Poté, co mladá žena požádala hosta, aby již z baru odešel s odůvodněním, že bude zavírat, ji měl při chůzi ke dveřím provozovny muž uhodit zezadu do hlavy (dosud neupřesněným předmětem). Žena po úderu upadla na zem, podezřelý se jí měl snažit vytáhnout číšnický „flek“ z kapsy. Peněženku se po opakovaném trhnutí podařilo podezřelému ženě vzít. Žena měla křičet, na což měl podezřelý reagovat verbálními výhružkami zabitím. Ženu měl pak podezřelý odtáhnout do skladu vedle baru. Ze skladu měl muž odcizit odloženou finanční hotovost, ženu do místnosti vtáhnout a uzamknout ji. Z baru pak měl muž odcizit ještě volně odložený telefon oběti a místo činu následně opustit.
Ženě se po několikerých kopech podařilo dveře skladu vykopnout a následně přivolat pomoc. Poškozená utrpěla drobná zranění, škoda na majetku byla vyčíslena ve výši zhruba 17 000 korun. Otřesená mladá žena policistům sdělila, že ji muž po podlaze táhl za vlasy i ošacení do skladu, kde ji uzamkl. Netušila, zda ji muž uhodil pěstí či popelníkem, jehož střepy byly později nalezeny poblíž místa ataku, neboť úder byl nečekaný a tak intenzivní, že upadla na zem.
Okamžitě po oznámení začalo rozsáhlé prověřování věci i pátrání po podezřelém. Kriminalisté pátrali v dalších barech i restauracích, informace k podezřelému získávali na různých místech. Při pátrání v dalších restauracích bylo zjištěno, že muž obdobného popisu navštěvoval také další restauraci. Tam si dal většinou malé pivo, obvykle stejné značky, u něhož potom usnul. Tato restaurace byla vybavena také kamerovým zařízením. Policisté tak získali fotografii, byť nepříliš kvalitní, ale přece jen další indicii vedoucí k možnému konkrétnímu podezřelému. Stejnou „zvyklost“ potvrdila i další žena zaměstnaná v podniku, kde došlo k loupeži. Právě to, že muž usnul u stolu, ji zaujalo a byla zjištěna také domněnka, že by se mohlo jednat o bezdomovce. Proto kriminalisté pátrali také na místech, kde osoby bez domova pobývají. Získaná fakta vedla k podezřelému 41letému muži z Frýdeckomístecka, hledanému pro podezření z trestných činů zanedbání povinné výživy, krádež a neoprávněné držení platební karty. Další prověřování bylo konáno v různých ubytovacích zařízeních. Na jedné z ostravských ubytoven byli kriminalisté díky příslovečné mravenčí práci úspěšní, 41letý muž byl zadržen pouhé tři dny po spáchání loupeže, dne 9.11.2009 kolem 22.15 hodin.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání podezřelého muže dne 10.11.2009 pro trestný čin loupež a podal podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Muž je z loupeže podezřelý jako zvlášť nebezpečný recidivista, neboť již byl odsouzen mimo jiné pro trestný čin loupež k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v srpnu 2007. Další vyšetřování znamenalo ale také rozšíření sdělení obvinění o tři další skutky. Muži bylo sděleno obvinění pro trestné činy krádež a neoprávněné držení platební karty. Dne 14.5.2009, kolem 18.30 hodin, měl odcizit na Opavské ulici v Ostravě-Svinově na společné procházce zcela nečekaně své 51leté známé  kabelku. Tašku měl ženě náhle vzít, poodstoupit od ní do vzdálenosti několika metrů a z kabelky odcizit peněženku, platební a úvěrovou kartu. Krádeží měl způsobit škodu ve výši 3 500 korun, kabelku s peněženkou ponechat na místě a s penězi utéci. Poškozená se měla s mužem seznámit prostřednictvím internetu, na předešlých schůzkách měl muž ženě ukázat i občanský průkaz.
Dále je muž podezřelý, že dne v noci z 4.7.2009 na 5.7.2009 a dne 8.8.2009 dvakrát vnikl do stejné restaurace v jedné z obcí na Frýdeckomístecku. Poprvé měl z restaurace odnést finanční hotovost ve výši 22 500 korun z číšnického „fleku“, dále 3 000 korun z peněženek, 60 kusů krabiček cigaret, 6 litrů různého alkoholu, sekeru, DVD přehrávač, aku vrtačku. Poškozená vyčíslila předběžně škodu na 35 500 korun. Podruhé měl muž odcizit opět tržbu, cigarety i stravenky. 32letá poškozená vyčíslila škodu na zhruba 6 000 korun.
Restauraci si měl vybrat proto, že ji znal, neboť tam měl v minulosti pracovat. Na pachatele trestného činu loupež pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na deset let. Horní hranice trestní sazby odnětí svobody se u zvlášť nebezpečného recidivisty zvyšuje o jednu třetinu. Zvlášť nebezpečnému recidivistovi soud uloží trest v horní polovině takto stanovené trestní sazby odnětí svobody.

 
                                                                                     
 

vytisknout  e-mailem