Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace k investičnímu podvodu

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo koncem května 2024 stížnosti všech čtyř obviněných proti usnesení policejního orgánu Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) o zahájení trestního stíhání z ledna 2024 ve věci vyšetřování zvlášť závažného zločinu podvodu dle § 209 trestního zákoníku pro podvodné vylákání finančních prostředků za účelem investování prostřednictvím svěřenských fondů v letech 2017 - 2021. 

Přesto, že škoda činí podle policejního vyšetřování nejméně 620 milionů Kč a obvinění ponechali na účtech společnosti IPC a.s. jen minimální zůstatky, podařilo se zajistit přes 140 milionů Kč na majetku, který ovládali. Všichni obvinění mají soudem uložen zákaz vycestování do ciziny. Věc je pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze.
 
Vyšetřování stále pokračuje. Doposud nebyla vyhodnocena všechna zajištěná data a především nebylo dokončeno znalecké zkoumání, na základě kterého může být trestní stíhání rozšířeno a okruh poškozených tak může být za období 2021 - 2023 navýšen.
 
Všech 1559 dosud zjištěných poškozených (do roku 2021) již bylo ze strany Policie ČR osloveno. V současné době očekávají vyšetřovatelé odpovědi, zda se budou chtít tyto osoby připojit k trestnímu řízení. S ohledem na jejich množství je předpoklad, že v rámci trestního řízení bude vystupovat za poškozené zmocněnec. Policie ČR žádá, aby se poškození na základě zaslaných informací vyjádřili co nejdříve písemnou formou.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
4. června 2024

vytisknout  e-mailem