Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Informace k události ze dne 19.11.2018

ZBIROŽSKO - Dopravní policisté ověřují, zda došlo k protiprávní jednání ze strany řidičů, kteří neměli respektovat pokyny hasičů u dopravní nehody. 

V souvislosti s vyjádřením ze strany zasahujících hasičů u dopravní nehody ve Zbiroze o možném protiprávním jednání někteých řidičů v blízkosti místa události, které se orgán policie dozvěděl ze sdělovacích prostředků, policisté z dopravního inspektorátu zjišťují a ověřují veškeré okolnosti případného porušení zákona.

Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů č. 361/2000 Sb.

§4

Povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích

Při účastni na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen

b) řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích upravených tímto zákonem, pokyny policisty, pokyny osob oprávněných k řízení provozu na pozemních komunikacích podle § 75 odst. 5,8 a 9 a zastavování vozidel podle § 79 odst. 1 a pokyny osob, o nich to stanoví zvláštní právní předpis, vydanými k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích,

§ 75

Řízení provozu pokyny policisty

9) Příslušník Hasičského záchranného sboru ve služebním stejnokroji s označením příslušnosti k Hasičskému záchranného sboru je oprávněn usměrňovat pokyny provoz na pozemních komunikacích v případě, že je to nezbytné v souvislosti s řešením mimořádné události, a není-li přítomen policista nebo strážník obecní policie. Při usměrňování provozu používá pokyny stanovené pro řízení provozu policisty. Obdobné oprávnění má člen nebo zaměstnanec jednotky požární ochrany při řešení mimořádných událostí.

V případě zjištění protiprávného jednání může být řidič takového jednání vyřešen příkazem na místě do výše 2 500 korun.

por. Hana Kroftová, DiS.
21. listopadu 2018

vytisknout  e-mailem