Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Informace o trestné činnosti pro širokou veřejnost

HODONÍNSKO: Policisté na Hodonínsku spouštějí v těchto dnech ojedinělý projekt 

Policisté na Hodonínsku spouštějí v těchto dnech ojedinělý projekt. Jeho cílem je zapojit širokou veřejnost do problematiky ovlivňování stavu a nápadu trestné činnosti v místě bydliště. Vzor pro spuštění projektu jsme převzali od kolegů ze Švédska a Nizozemí, kde je úspěšně realizován již několik let a u veřejnosti má kladný ohlas.

V podstatě jde o jednoduchou myšlenku. Vedoucí místního oddělení Policie ČR nebo místně příslušní policisté nakontaktují osoby, které budou mít zájem získávat informace o nápadu a způsobech páchání trestné činnosti v lokalitě svého bydliště. Tyto osoby mohou podanou informaci využít pro svoji potřebu nebo ji rozšířit dále mezi své blízké, rodinu, spolupracovníky, apod. 

Jako příklad může posloužit případ krádeže při tzv. podomním prodeji, krádežích na seniorech a další. Prvotní informace o výskytu podvodníků nebo zlodějů se velmi rychle, prostřednictvím e-mailových zpráv, dostane mezi okruh lidí zapojených do projektu.  Ti mohou daný e-mail přeposlat dalším lidem. A tak se o této trestné činnosti může dozvědět široký okruh veřejnosti.

Obvodní oddělení Policie ČR Bzenec a Strážnice byly vybrány jako pilotní oddělení, na kterých se  daný projekt testuje. Základem správného fungování systému je vzájemná výměna informací z konkrétního teritoria prostřednictvím internetové sítě. Po zapojení se do daného projektu jsou zájemcům zasílány e-mailové zprávy ze strany Policie ČR týkající se teritoria, ve kterém bydlí. Tyto zprávy mají informativní charakter a monitorují páchání trestné činnosti v dané lokalitě. Uživatel pak může reagovat na tyto jevy vlastními preventivními aktivitami nebo informováním dalších osob. 

Systém samozřejmě funguje obousměrně, tzn. chce–li osoba zapojená do projektu Policii ČR sdělit konkrétní informace z daného prostředí, má možnost prostřednictvím internetové sítě místně příslušné oddělení Policie ČR kontaktovat.

V úvodní fázi daného projektu jsou ze strany Policie ČR kontaktováni jak představitelé měst a obcí, představitelé organizací, jejichž zřizovateli jsou města či obce, tak i zástupci z řad veřejnosti.

Samotná registrace probíhá odesláním kontaktních údajů ve tvaru (jméno, příjmení, lokalita-obec a kontaktní emailová adresa) na adresu policejní služebny. Po obdržení potvrzovacího e-mailu již Policie ČR dle aktuálního stavu vývoje kriminality v konkrétní lokalitě automaticky zasílá registrovaným uživatelům informační zprávy.

Účast v daném projektu je dobrovolná a nezávazná. Věříme však, že současný stav kriminality v rámci okresu Hodonín není Vám, občanům, kteří zde bydlíte či pracujete, lhostejný. Zapojením se do daného projektu tak sami můžete přispět ke zvýšení míry bezpečnosti jak své vlastní, tak svých blízkých,  případně vašich spoluobčanů. Proto se i vy můžete zapojit a v případě zájmu kontaktovat nejbližší služebnu Policie ČR ve vašem okolí.

Kontaktní údaje na jednotlivá oddělení Policie ČR v okrese Hodonín naleznete i ZDE

Kontakty:
Obvodní oddělení Policie ČR Bzenec,                  hooopbzen@mvcr.cz
Obvodní oddělení Policie ČR Dubňany                 hooopdubna@mvcr.cz
Obvodní oddělení Policie ČR Hodonín                  hooop@mvcr.cz
Obvodní oddělení Policie ČR Kyjov                       hooopkyjov@mvcr.cz
Obvodní oddělení Policie ČR Strážnice                 hooopstraz@mvcr.cz
Obvodní oddělení Policie ČR Veselí nad Moravou hooopvnm@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem