Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 10. května 2019

Bruntál - Dopravní nehodovost na Bruntálsku a další... (5 případů) 

Případ krádeže pohonných hmot a osvětlení z pracovního stroje na Rýmařovsku

V blíže neustanovené době od odpoledních hodin 3. května do ranních hodin 6. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v lesním porostu na hranici katastrů obcí Valšov a Břidličná přečin krádeže tím, že z kovové rampy střechy kabiny na zde odstaveném pracovním stroji demontoval a odcizil celkem 16 kusů LED světel, dále odcizil volně odložený 25litrový plastový kanystr s řezným olejem a z palivové nádrže vedle odstavené vyvážečky dřevní hmoty odčerpal a odcizil 100 litrů motorové nafty. Poškozené soukromé společnosti z Hodonína tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 17 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených světel, oleje a pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

Krádež volně odloženého mobilního telefonu v budově krnovského vlakového nádraží

Pár minut po třinácté hodině 6. května tohoto roku doposud neznámá osoba využila chvilkové nepozornosti 19letého muže z Bruntálska a v budově vlakového nádraží na ulici Nádražní v Krnově mu odcizila jeho volně odložený mobilní telefon značky Apple iPhone zlaté barvy v hodnotě 8 tisíc korun. Tento přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného telefonního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Sprejerství, úmyslné poškození vagónu v železniční stanici Krnov

V noční době ze 7. na 8. května 2019 se doposud neznámý pachatel dopustil v areálu Hlavního vlakového nádraží Českých drah na ulici Nádražní v Krnově přečinu poškození cizí věci tím, že úmyslně posprejoval na koleji číslo 7 zde odstavený vagón. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak za užití přinesených sprejů byla na boční stranu osobního vagónu vyobrazena lebka a byl i nastříkán různobarevný nápis složený z písmen DSTS. Poškozená právnická osoba tak vyčíslila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nadále objasňují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 737 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Silně podnapilý řidič osobního automobilu ujížděl před rýmařovskými policisty

Chvíli po desáté hodině dopolední 9. května 2019 službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Rýmařově stavěla v obci Rýžoviště osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Na výzvy dávané ze služebního policejního vozidla formou výstražného zvukového a světelného znamení majáků a rozsvíceným světlem červené barvy s nápisem STOP však řidič škodovky nereagoval, zrychlil svou jízdu a ujížděl ve směru na obec Dětřichov. Při tomto bránil policejnímu automobilu v předjetí, a to přejížděním ze strany vozovky na stranu druhou, čímž bezprostředně ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu. Jakmile se řidiči služebního vozu podařilo předmětný vůz tovární značky Škoda Octavia předjet, jeho řidič ihned zastavil u okraje vozovky, vystoupil a snažil se od automobilu odejít. V tom mu bylo zabráněno zakročujícími policisty. Po zajištění však tento muž odmítal s policisty spolupracovat, nehodlal předložit doklady své totožnosti a nechtěl se podrobit orientační dechové zkoušce. Z tohoto důvodu byl zadržen a převezen na rýmařovskou policejní služebnu k provedení nezbytných a nutných procesních úkonů. Následným předložením svých dokumentů a lustracemi v dostupných evidencích byl v neznámém řidiči ztotožněn 57letý muž z Olomoucka. Ten se poté podrobil i odbornému měření dechovými zkouškami, které vyznělo pozitivně, přičemž mu byly naměřeny hodnoty okolo 3 promile alkoholu v dechu. Na místě byl 57letému muži zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je minimálně důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

V uplynulém týdnu došlo na silnicích bruntálského okresu k několika nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám osobních motorových vozidel s lesní zvěří, vše bez předchozího požití alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek či jedů u řidičů.

Tak například v podvečerních hodinách 6. května 2019 se 50letý řidič osobního automobilu tovární značky Dacia Sandero střetl na silnici mezi obcemi Třemešná a Jindřichov se srnou. V téže době vběhl srnec ze silničního příkopu mezi obcemi Široká Niva, část Pocheň a Karlovice bezprostředně do jízdní dráhy 28letému muži, jenž řídil osobní vůz Škoda Fabia.

Rovněž ve večerních hodinách 8. května tohoto roku se staly obdobné dopravní nehody s lesní zvěří mezi obcemi Heřmanovice a Spálené, mezi obcemi Stránské a Rýmařov a mezi obcemi Světlá Hora a Staré Město u Bruntálu.

Ani v jednom z výše uvedených pěti kolizních situací nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, uhynulá lesní zvěř (srny či srnci) byla vždy předána představitelům příslušného mysliveckého sdružení či myslivecké honitby, škody na majetku byly řádově vyčísleny v několika tisíci korunách a po řádném zadokumentování dané případy nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Policisté bruntálského dopravního inspektorátu prověřují i další dopravní nehody a kolizní situace, které se staly na teritoriu okresu Bruntál.

Jedná se například o dopravní nehodu mezi dodávkovým motorovým vozidlem tovární značky Ford Tranzit, jenž řídil 41letý muž z Bruntálu, a to v době kolem čtrnácté hodiny 6. května 2019 v Rýmařově, přičemž při vyjíždění z vedlejší silnice do křižovatky ulic Revoluční a Bartákova nedal přednost v jízdě jedoucímu sanitnímu vozidlu tovární značky Renault Trafic, řízenému 33letým místním mužem. I tato dopravní nehoda se obešla bez zranění zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun.

V dopoledních hodinách 8. května letošního roku neodhadl výšku své nákladní soupravy s nákladem 48letý muž polské národnosti a při podjíždění železničního mostu na ulici Albrechtické v Krnově zavadil převáženým ramenem vrtné soupravy o konstrukci daného mostu. Po nárazu došlo k pádu ramena vrtné soupravy na železné zábradlí chodníku a došlo také k poškození železného nosníku mostu a jeho betonové konstrukce. Na místo přivolaný pracovník Služby železniční a dopravní cesty Ostrava uvedl, že poškození mostu neohrožuje železniční provoz na trati a vlaky mohou po mostě dále přejíždět. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku ve výši téměř 600 tisíc korun.

Další tři dopravní nehody se staly na mokrých či kluzkých vozovkách a při těchto kolizních situacích došlo i k lehkým zraněním přítomných osob, opět však bez pozitivního testu na alkohol.

Chvíli před polednem 8. května při průjezdu pravotočivou zatáčkou mezi Bruntálem a obcí Valšov dostal smyk 32letý motocyklista z Novojičínska a se svým motocyklem BMW F800 upadl na pravý bok. Kromě zranění horní končetiny byla škoda na majetku vyčíslena na částku 20 tisíc korun.

Dvacet minut po sedmé hodině ranní 9. května dostal 18letý muž z Olomoucka smyk se svým automobilem v zatáčce mezi obcemi Dětřichov nad Bystřicí a Lomnice, sjel do příkopy a narazil do stromu. Při dopravní nehodě mu bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 50 tisíc korun.

Několik minut po patnácté hodině téhož dne nezvládl řízení svého automobilu tovární značky Škoda Fabia i 77letý muž ze Šumperska a při jízdě ve směru od Hvězdy k obci Malá Morávka dostal smyk a nekontrolovatelně vyjel mimo komunikaci. Při havárii došlo k lehčímu zranění pouze tohoto řidiče a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku ve výši 40 tisíc korun.

Opava 10. května 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem