Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 12. července 2022

Zprávy z ÚO Bruntál (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

Bruntálsko:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu v obci Holčovice, část Spálená

Patnáct minut po jedenácté hodině dopolední 10. července 2022 řídil 68letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb v obci Holčovice, část Spálená, a to ve směru od Města Albrechtic na obec Heřmanovice, přičemž s největší pravděpodobností vlivem tak zvaného mikrospánku vyjel za pravý okraj silnice a zde přední části automobilu postupně narazil do betonového sloupu elektrického vedení s pouličním osvětlením a do kovového oplocení zdejšího rodinného domu. Při této dopravní nehodě došlo k uražení betonového sloupu, který zůstal viset na drátech elektrického vedení a také k vychýlení dalších dvou obdobných sloupů a k vytržení přípojky elektrické energie a internetového kabelu do uvedeného soukromého obydlí. K lékařskému vyšetření a k ošetření do nemocničního zařízení v Krnově byli se zraněními lehčích charakterů převezeni čtyři spolucestující z vozu ve věku 6, 10, 13 let (chlapci) a 68 let (žena) z Opavska. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 130 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče zahradního traktoru v obci Roudno

Chvíli po šestnácté hodině odpolední 10. července 2022 řídil 67letý muž po pozemní komunikaci v obci Roudno, a to ve směru od místního kostela ke zdejší vodní nádrži, zahradní traktůrek bez přidělené registrační značky, přičemž při jízdě z kopce nezvládl řízení, vyjel za pravý okraj vozovky a narazil do dřevěného oplocení pozemku 82letého místního muže a traktor převrátil na bok. Při této kolizní situaci v dopravě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 21 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený 67letý muž řídil motorové vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,9 promile alkoholu v dechu. Tento případ je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Objasnění vloupání do prodejny na ulici Hlubčické v Krnově

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále rozšířil trestní stíhání 24letého muže z Bruntálska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, neboť tento se začátkem letošního roku po rozbití skleněné výplně okna vloupal do prodejny potravin na ulici Hlubčické v Krnově a odcizil kovový trezor s finančními prostředky na hotovosti, čímž poškozené místní právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 32 tisíc korun. Tuto trestnou činnost nyní objasnili krnovští policisté v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a nadále se prokazuje i další případné obdobné protiprávní jednání a chování shora uvedeného obviněného muže.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Bruntále a Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání tří let, který vykonal v říjnu roku 2021. Tento recidivista výše uvedeným případem nespáchal v letošním roce své první protiprávní jednání a chování, již od ledna 2022 společně s dalšími osobami například zcizoval různé druhy zboží, a to v prodejnách a v supermarketech na Opavsku a Bruntálsku.

Muž z Přerovska se na sociálních sítích vydával za ženu a podvodně okrádal důvěřivce

Na podkladě všech dostupných informací a zjištěných skutečností a také na základě příkazu Okresního soudu v Bruntále k provedení domovní prohlídky byl v uplynulých dnech na Olomoucku zadržen policisty a kriminalisty z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále 25letý muž z Přerovska, kterého následně bruntálský komisař Služby kriminální policie a vyšetřování obvinil ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a také z přečinu podvodu.

Jak bylo několikaměsíčním dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž se nejméně od poloviny ledna 2022 do konce června letošního roku prezentoval prostřednictvím různých sociálních sítí (převážně Facebook) falešným ženským profilem a pod příslibem téměř okamžitého setkání a případného milostného vztahu navazoval známost s několika muži v rámci celé České republiky.

Díky této zámince se snažil vylákat na mužích informace k jejich bankovním účtům, platebním kartám a k jejich internetovému bankovnictví, kdy si například platební karty poškozených poté nahrával (tak zvaně tokenizoval) do svého mobilního telefonu a tímto způsobem pak platil za načerpání pohonných hmot, za nákup elektroniky a dalšího zboží, ale používal je i při vybírání finančních prostředků na hotovosti z bankomatů.

Poškozeným osobám, vždy jako jistá žena se jménem Irena, sliboval návštěvu v místě jejich bydliště, pak se však vzájemnou korespondencí prostřednictvím různých mobilních a počítačových aplikací vymlouval, že právě teď nemá peníze na dopravu, že potřebuje finance na benzín a jakmile podvodně získal potřebné identifikace a údaje oslovených mužů k jejich platebním kartám a účtům, ihned s nimi přerušil kontakt a neoprávněně tak od nich získával finanční prostředky v celkové výši několika desítek tisíc korun. Podvodným chováním a jednáním obdržel nejméně 95 tisíc korun, další finanční prostředky se pokusil získat obdobným způsobem, ale toto se mu již nepodařilo zamítnutými platebními operacemi.

Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Opava 12. července 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem