Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 28. srpna 2015

Bruntál - Dva případy vloupání do osobních automobilů u vodních ploch na Bruntálsku 

Dva případy vloupání do osobních automobilů u vodních ploch na Bruntálsku

Policisté z obvodního oddělení v Bruntále dne 27. srpna letošního roku přijali dvě oznámení o vloupání do zaparkovaných osobních motorových vozidel poblíž vodních děl na Bruntálsku a tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují pro přečiny krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

K prvnímu případu došlo v době mezi třináctou a patnáctou hodinou odpolední na účelové komunikaci poblíž půjčovny lodí na katastru obce Nová Pláň, kdy doposud neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň okna dveří zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky VW Sharan. Z vozu následně odcizil kabelku s peněženkou a finanční hotovostí tisíc korun, s různými osobními doklady, s mobilním telefonem značky Nokia, se stravenkami, s dioptrickými brýlemi, s deštníkem, s kosmetickou taštičkou a s dalšími osobními věcmi. Poškozené 36leté ženě ze Šumperku tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 25 tisíc korun.

Obdobného skutku se rovněž neznámý pachatel dopustil i na parkovišti u vodní hráze Slezské Harty na katastru obce Bílčice. Zde mezi půl čtvrtou a pátou hodinou odpolední po vypáčení zámku dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford Fiesta, ze kterého odcizil sportovní tašku se sportovním oblečením (boty, trička, tepláková souprava, šortky, trenýrky, plavky) a s věcmi osobní hygieny. Dále z automobilu odcizil kabelku s peněženkou a finanční částkou na hotovosti 5 100 korun, s různými osobními doklady, s doklady k automobilu, s platební kartou, se svazkem klíčů a s mobilním telefonem značky Samsung. Poškozený 51letý muž z Ostravy a poškozená 41letá žena z Opavska tak vyčíslili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši více jak 24 tisíc korun.

V této souvislosti policisté a kriminalisté apelují na širokou veřejnost, aby si lidé v co největší míře dávali pozor na své osobní věci a cennosti, které by tak neměli nechávat v odstavených a zaparkovaných motorových vozidlech. Tyto věci je nutné si vždy vzít s sebou, případně je uschovat tak, aby nebyly viditelné přes skleněné výplně dveří a zavazadlového prostoru automobilu. Tuto skutečnost by si měly uvědomit nejen osoby vyhledávající koupání, ale také rybáři, houbaři, návštěvníci lesů, památkových oblastí a rekreačních míst. Toto protiprávní jednání pachatelé provádějí nejen u vodních děl, ploch, koupališť, jezer, ale také u rybníků, na okrajích lesů, luk a hájů. V případě jakéhokoli pohybu podezřelých osob kolem zaparkovaných automobilů je nejvhodnější, aby tato skutečnost byla všímavými občany nahlášena na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Na místo se tak v co nejkratší možné době dostaví nejbližší službu konající policejní hlídka nebo hlídka strážníků příslušné městské policie. Jen tak lze efektivně a účinně zabránit této majetkové trestné činnosti.

Opava 28. srpna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

vytisknout  e-mailem