Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska a Novojičínska - 6. října 2023

Zprávy z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

BRUNTÁLSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti bruntálského recidivisty

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání 63letého muže z Bruntálska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil v brzkých ranních hodinách 4. října letošního roku na různých místech v Městě Albrechtice.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak nejprve půl hodiny po půlnoci čtvrtého říjnového dne 2023 neoprávněně vstoupil na oplocenou zahradu jednoho z rodinných domů na ulici Lázeňské v Městě Albrechtice a zde odcizil volně odložené pracovní zahradní nářadí – krumpáč v hodnotě 200 korun, ke škodě zdejším majitelům obydlí.

Chvíli poté nalezeným kamenem rozbil skleněnou výplň okna vedoucí do kabin v areálu fotbalového hřiště FK na ulici Osoblažské, kdy celý objekt prohledal v úmyslu nalézt finanční prostředky, což se mu nepodařilo a poškozené organizaci vznikla na majetku celková hmotná škoda ve výši 6 a půl tisíce korun.

Následně se za pomocí odcizeného a přineseného krumpáče pokusil vypáčit vstupní dveře do prodejny potravin v prostoru vlakového nádraží na ulici Nádražní, což se mu nepodařilo, poněvadž byl vyrušen přicházejícími osobami a z místa utekl. Přesto na zařízení způsobil místní právnické osobě celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 1 tisíce korun.

Své protiprávní jednání a chování majetkového charakteru zakončil několik minut před pátou hodinou ranní na albrechtické ulici Osvobození, kdy v zadní části budovy zdejší restaurace nalezenou dlaždicí rozbil skleněnou výplň okna, poté vstoupil do této provozovny, tu prohledal s cílem najít finanční prostředky nebo jiné cennosti a movité věci. Vzhledem k tomu, že byl opět vyrušen náhodnými svědky, tak z místa činu utekl neznámo kam a na zařízení restaurace způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 2 tisíce korun.

Po oznámení posledních dvou případů policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechtice v úzké spolupráci s přivolaným policejním psovodem a s bruntálskými kriminalisty začali provádět nutné prvotní procesní úkony a o spáchané trestné činnosti byly vyrozuměny všechny službu konající policejní hlídky na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále se sdělením i popisu možného pachatele. Okolo půl osmé ranní uvedeného dne 4. října 2023 službu konající policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení nalezla před budovou vlakového nádraží na ulici Nádražní v Krnově muže, který odpovídal popisu podezřelé osoby a následně jej omezila i na osobní svobodě a převezla na policejní služebnu. Zde se 63letý muž plně doznal k výše popsanému protiprávnímu jednání a chování, přičemž různým fyzickým i právnickým osobám a organizacím způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši bezmála 10 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech rozsudkem Okresního soudu v Bruntále pravomocně odsouzen a potrestán pro přečin krádeže k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin, které doposud nevykonal.

Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů na obchvatu Krnova

Pětatřicet minut po desáté hodině dopolední 5. října 2023 řídil 86letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Logan po silnici čísla I/57 (obchvat města Krnova), přičemž v křižovatce s ulici Albrechtickou odbočoval vlevo na obec Krásné Loučky a při tomto nedal přednost protijedoucímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Škoda Superb, které řídil 55letý muž z Prahy. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu obou automobilů, kdy zranění lehčích charakterů utrpěl prvně jmenovaný muž a jeho 83letá spolujezdkyně z Bruntálska, kteří byli následně lékařsky vyšetřeni a ošetřeni v krnovském nemocničním zařízení. Řidič škodovky i jeho 26letá spolujezdkyně z Prahy zranění neutrpěli. Na obou vozidlech a poškozením přilehlé svislé dopravní značky byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 182 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celou záležitostí se nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Sprejerství, úmyslné poškození osobního vagónu na vlakovém nádraží ve Studénce

V přesně neuvedené době mezi patnáctou hodinou odpolední 5. října a pátou hodinou ranní 6. října letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru vlakového nádraží na ulici Nádražní ve Studénce přečin poškození cizí věci tím, že na koleji čísla 10 v těsné blízkosti nástupiště Studénka - Bílovec úmyslně poškodil zde odstavený osobní vagon. Dvěma téměř nečitelnými graffiti o rozměrech nejméně 8 x 1 metr způsobil poškozené právnické organizaci celkovou hmotnou škodu na majetku v předběžné výši 7 tisíc korun. Touto trestnou činností majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení ve Studénce a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761.

Opava 6. října 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem