Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Hlučínska - 13. listopadu 2014

Opava - Objasnění drogové trestné činnosti na Hlučínsku a Ostravsku 

 

Objasnění drogové trestné činnosti na Hlučínsku a Ostravsku

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 26leté ženy z Hlučína jako obviněné ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného formou účastenství, neboť minimálně od letních měsíců roku 2013 do nedávné doby poskytovala v místě svého hlučínského bydliště a v jeho bezprostředním okolí pervitin či marihuanu minimálně 5 mužům a 2 ženám, kdy však okruh jejich odběratelů se s největší pravděpodobností ještě rozroste.

Opavští policisté a kriminalisté společně s ní za obdobnou trestnou činnost obvinili i 30letého přítele shora jmenované ženy, který trvale bydlí v Ostravě a také 44letou ženu z Ostravy. Šetřením bylo zjištěno, že prvně jmenovaná žena seznámila svého přítele se starší ženou již v roce 2011 s tím úmyslem, že bude od tohoto muže odběratelkou pervitinu, a tito se následně spolu domluvili, že se tato návyková látka bude vyrábět v jejím ostravském bytě. V průběhu období od dubna do října letošního roku například svého druha několikráte odvezla svým automobilem značky Škoda Octavia do bytu 44leté ženy a rovněž pro něj po výrobě pervitinu i přijela, poněvadž tento muž nevlastní řidičský průkaz ani motorové vozidlo a svým protiprávním jednáním tak značně usnadnila trestnou činnost a profitovala z toho tím, že jí byl vyrobený pervitin poskytován.

Shora uvedený 30letý muž však pervitin vyráběl už od poloviny roku 2013 až do října roku 2014 i na jiných místech Statutárního města Ostravy, a to za pomocí laboratorního vybavení, chemikálií, prekurzorů, ale i běžně dostupných domácích potřeb, ze kterých lze sestavit zařízení pro výrobu pervitinu. Tuto drogu vyráběl z léčiv s obsahem pseudoefedrinu, které kupoval od doposud neztotožněných překupníků v Ostravě, ale také pro tytéž léky jezdil do Polska. Jak bylo prověřováním zjištěno, tak tento muž za období od poloviny roku 2013 vyrobil minimálně 800 gramů pervitinu, za což by teoreticky mohl obdržet finanční částku na hotovosti ve výši až 800 tisíc korun. Vyrobený pervitin z části sám užil a z části distribuoval minimálně dalším 20 osobám na různých místech města Ostravy a na Hlučínsku.

5 opavských kriminalistů, jenž jsou zařazeni v tak zvaném „toxi týmu“ a zabývají se výhradně drogovou problematikou, na případu pracovali od konce měsíce března letošního roku, kdy byly zahájeny úkony trestního řízení a realizace vyvrcholila dne 21. října 2014 zadržením osob přímo při probíhající výrobě pervitinu v jednom z ostravských bytů.

30letý muž společně se 44letou ženou a dalším 36letým mužem z Opavska byli zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje zadrženi chvíli po poledni dne 21. října 2014 v jednom z ostravských bytů právě při probíhající výrobě pervitinu a následnou domovní prohlídkou byla zajištěna kompletní varna pervitinu. V odpoledních hodinách téhož dne byla na jiném místě v Ostravě zadržena hlučínskými policisty a opavskými kriminalisty i 26letá žena z Hlučína. Následně byly všechny tyto 4 osoby umístěny do policejních cel k provádění nutných procesních úkonů.

Obviněný muž a obviněná starší žena již byli v minulosti opakovaně trestně stíháni a odsouzeni mimo jiné i za výrobu a distribuci OPL k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, obviněná mladší žena byla v minulosti opakovaně stíhána za majetkové trestné činy. První dvě osoby jsou stíhány vazebně a hrozí jim trest odnětí svobody od 2 do 10 let. Mladší z žen je nyní stíhána na svobodě a hrozí ji trestní sazba do 5 let. Obě ženy se k trestné činnosti policistům doznaly, 30letý muž odmítl při procesních úkonech vypovídat a případná trestná činnost zadrženého a propuštěného 36letého muže se nadále prověřuje.

 

 

Opava 13. listopadu 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem