Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Moravskoslezského kraje - 15. února 2020

Zprávy z Moravskoslezského kraje (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ:

Sebevražedný pokus 35letého muže na ulici Olomoucké v Opavě

Přibližně třicet minut po dvaadvacáté hodině večerní 14. února 2020 se 35letý muž z Opavska nejprve polil hořlavou látkou a poté vylezl na zábradlí balkónu v druhém nadzemním podlaží jednoho z bytových domů na ulici Olomoucké v Opavě. Okolo krku si následně uvázal smyčku lana, zapalovačem si zapálil oblečení a skočil dolů. Přítomné svědkyni se podařilo lano odstřihnout a další náhodní svědci, po pádu muže z výšky přes 5 metrů, se snažili jeho hořící tělo co nejrychleji uhasit. Přesto utrpěl 35letý muž popáleniny 2. a 3. stupně minimálně na 65 procentech těla a zdravotnickým personálem byl v přímém ohrožení života a v kritickém stavu transportován na urgentní příjem a na popáleninové centrum Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Celá záležitost, tedy důvody, příčiny, motivy a pohnutky těžce zraněného muže jsou nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Případy fyzických napadení z pátku na sobotu

V průběhu pátečního večera 14. února letošního roku a v brzkých ranních hodinách následujícího dne policisté Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje na několika místech prováděli šetření a prověřování různých případů protiprávního jednání, které se staly na veřejnosti a před zraky několika přihlížejících osob.

Přečin výtržnictví tak například nyní prověřují policisté z kopřivnického Obvodního oddělení, neboť pár minut po devatenácté hodině večerní se čtyři muži ve věku 29, 29 a půl, 44 a 55 let z Novojičínska na chodbě jednoho z panelových domů na ulici Záhumenní v Kopřivnici vzájemně slovně a následně i fyzicky napadli pěstmi a kopanci, a to za obrovského rámusu a křiku, přičemž také fyzicky napadli přítomného 59letého místního muže.

K přečinu výtržnictví došlo na stejné ulici Záhumenní v Kopřivnici i chvíli po jedné hodině ranní 15. února tohoto roku, kdy před nočním podnikem dva muži ve věku 24 a 27 let slovně napadli pracovníky bezpečnostní agentury provozovny, vyhrožovali jim fyzickým napadením, útočili na ně pěsti a hrozili jim dalším útokem rozbitými prázdnými láhvemi od piva. Oba výše uvedení muži cizí státní příslušnosti byli následně zadrženi přivolanou službu konající policejní hlídkou a byli umístěni do kopřivnické policejní cely. Následné nutné procesní úkony k celé této trestné činnosti budou provádět kopřivničtí policisté a novojičínští kriminalisté.

Fyzickým napadením osob a přečinem výtržnictví se zabývají i policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále. Pár minut po druhé hodině ranní 15. února letošního roku se dva místní muži ve věku 23 a 29 let slovně a následně i fyzicky napadli za přítomnosti asi desítky svědků před nočním barem na ulici Cihelní v Bruntále. Oba muži byli v silně podnapilém stavu, kdy přivolaní policisté u nich orientačními dechovými zkouškami prokázali hodnoty bezmála 1,7 a 2,3 promile alkoholu v dechu. Při potyčce starší z mužů utrpěl v zranění obličeji lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření na urgentním příjmu krnovské nemocnice.

Všechny shora uvedené případy jsou nadále v prověřování ze strany orgánů činných v trestním řízení, přičemž se zjišťují motivy a důvody těchto protiprávních jednání a chování.

Dopravní nehoda motocyklistky s těžkým zraněním na Bruntálsku

Pár minut po desáté hodině dopolední 14. února 2020 řídila 36letá žena z Opavska svůj motocykl tovární značky Suzuki SV650 po silnici mezi Bruntálem a obcí Rázová, přičemž při jízdě z klesání a po projetí mírně levotočivé zatáčky dostala na silnici pokryté rozbředlou vrstvou sněhu smyk, upadla na vozovku a motocykl sjel do pravého silničního příkopu. Motocyklistka se při svém pádu dostala do levého jízdního pruhu přímo před protijedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky BMW X1. Jeho 71letý řidič z Opavska již nestačil na vzniklou situaci včas zareagovat, a ač se pokusil strhnout řízení vpravo, přesto koly svého automobilu najel na spodní část těla ženy. Tato utrpěla zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče osobního vozu negativně, u motocyklistky byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) při jejím lékařském ošetření. Celá tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Výzva ke svědeckým informacím k dopravní nehodě na ulici Krnovské v Opavě

Patnáct minut po sedmé hodině ranní 14. února 2020 řídil po ulici Krnovské v Opavě místní 55letý muž své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru z městské části Jaktař do centra města, přičemž s největší pravděpodobností nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Opel Astra Caravan, které řídil 22letý muž z Hlučínska a zezadu do něj narazil. Vůz Opel byl následně odhozen dopředu na již před ním stojící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, jehož 66letý řidič z Opavska zastavil z důvodu vyvolaných silničním provozem (pouštěl protijedoucí dodávkové vozidlo do areálu zdejší soukromé společnosti). Při této kolizní situaci v dopravě utrpěli dva účastníci zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Orientační dechové zkoušky vyzněly u všech řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policejního inspektora prap. Karla Merty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Jakékoli informace k předmětné dopravní nehodě, které by vedly k dalším informacím o situaci před střetem vozidel i v průběhu střetu, lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo dopravních policistů 974 737 581 nebo 974 737 251.

Opava 15. února 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem