Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Novojičínska - 12. července 2022

Zprávy z ÚO Nový Jičín (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

NOVOJIČÍNSKO:

Tragická dopravní nehoda po střetu osobního automobilu s nákladní soupravou u Fulneku

Okolo dvaadvaceti hodin večerní 10. července 2022 řídil 54letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb po silnici číslo I/57 v katastru obce Fulnek, a to ve směru z Fulneku na Nový Jičín, přičemž z doposud přesně nezjištěných příčin přejel do levé poloviny vozovky a zde se čelně střetl s protijedoucí nákladní soupravou tvořenou tahačem značky Volvo a návěsem značky Schmitz Cargobull, kterou řídil 31letý muž z Hodonínska. Při střetu řidič osobního automobilu utrpěl mnohočetná devastující zranění, kterým na místě dopravní nehody podlehl. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče nákladního motorového vozidla negativně, u zemřelého 54letého muže byla nařízena soudní pitva ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných, psychotropních a návykových látek či jedů. Celá tragická událost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a rovněž ze strany novojičínských kriminalistů.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu v Kopřivnici a pád zábradlí do kolejiště

Pět minut po osmé hodině ranní 11. července 2022 řídil 72letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Yaris po ulici Československé Armády v Kopřivnici, a to ve směru k městské části Lubina, přičemž z důvodu blíže nespecifikované zdravotní indispozice přestal plně ovládat řízení vozu, přejel přes dva levé jízdní pruhy do protisměru a narazil do zábradlí zdejšího mostu. Při tomto došlo k pádu části ocelové konstrukce tohoto zábradlí do prostoru přilehlé železniční trati, a to právě před projíždějící vlakovou soupravu jedoucí ze Štramberku na Ostravu. I když 27letý strojvedoucí z Opavy okamžitě použil rychlobrzdu, přesto již nedokázal střetu zabránit a levá část vlaku narazila do spadlé ocelové konstrukce zábradlí. V té době cestovalo ve vlaku přes 20 pasažérů, kteří neutrpěli žádná zranění, orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče automobilu i u strojvedoucího negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách korun. Zranění lehčích charakterů utrpěl řidič osobního automobilu a rovněž i jeho dvě spolujezdkyně ve věku 66 a 89 let z Novojičínska, kdy všechny tyto osoby byly následně lékařsky vyšetřeny a ošetřeny v novojičínském nemocničním zařízení. Celá záležitost je nadále intenzivně prošetřována a prověřována ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Na železniční trati ve Studénce došlo k tragické události

V současné chvíli komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení vedoucí k řádnému prověření a k objasnění okolností ve věci sebevražedného jednání.

Podle všech doposud zjištěných skutečnosti je zcela zřejmé, že pár minut před jednou hodinou ranní 12. července letošního roku 64letý muž z Novojičínska v prostoru železniční stanice Českých drah na ulici Nádražní ve Studénce bezprostředně vstoupil na staniční koleji čísla 101 před právě přijíždějící nákladní vlakovou soupravu jedoucí ve směru z Přerova na Bohumín, a to rychlostí okolo 90 km/h. I přes snahu strojvedoucího střetu zabránit za použití rychlobrzdy, přesto došlo ke sražení muže v kolejiště a vzniklo mu devastující zranění neslučitelné se životem. Orientační dechová zkouška vyzněla u strojvedoucího vlaku negativně, u zemřelé osoby byla nařízena soudní pitva ke zjištění, zda v době tragické události nebyla pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných, návykových a psychotropních látek nebo jedů. Cizí zavinění nebylo prvotními procesními úkony zjištěno a celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Objasnění případu drogové problematiky v Novém Jičíně

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření z provinění z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a s psychotropními látkami a s jedy, kterého se měl dopustit 17letý místní muž.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený mladistvý muž (v těchto dnech nabyl plnoletosti) měl chvíli před jednadvacátou hodinou večerní dne 8. července 2022 před Obchodním centrem na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně nabízet k prodeji marihuanu jistému 17letému mladému muži z Ostravy za finanční částku na hotovosti ve výši 250 korun. Při tomto protiprávním jednání a chování však byli na uvedeném místě přistiženi a kontrolováni ze strany službu konající policejní hlídky ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku. Tito policisté při vizuální kontrole prostoru před novojičínským nákupním centrem uviděli dva jim neznámé muže, jak se sklánějí nad batohem a něco si předávají. Po oslovení těchto osob si jedna z nich dala batoh na záda a rychlou chůzi z místa odcházela pryč, na výzvu k zastavení nereagovala a následně se dokonce dala na útek. Přibližně po dvaceti metrech však byl tento muž (později zjištěno, že se jedná o 17letého mladíka z Nového Jičína) jedním z policistů zadržen a při jeho osobní prohlídce byly u něj nalezeny dva tak zvané dealerové sáčky se zelenou sušinou a váha na vážení. Oba mladí muži byli následně převezeni do budovy novojičínských policistů k dalším nutným procesním úkonům a celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 12. července 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem