Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 1. července 2015

Opava - Institut vykázání z obydlí byl v těchto dnech uplatněn na 19letém mladém muži z Opavska a další... (3 případy) 

 

Objasnění krádeže tašky z jízdního kola poškozené ženy při její jízdě v obci Vávrovice

Od 24. června letošního roku policisté z obvodního oddělení v Opavě prověřovali oznámení 67leté ženy z Opavy o odcizení její tašky s osobními věcmi. K případu došlo v odpoledních hodinách uvedeného dne na ulici Karlovecké v Opavě, městské části Vávrovice, kdy poškozená žena jela na svém jízdním kole a v košíku pro zavazadla měla tašku s peněženkou, finanční částku na hotovosti 450 korun, různé osobní doklady, platební kartu a mobilní telefon v hodnotě 200 korun. V té době tak využila její chvilkové nepozornosti neznámá osoba a věci v hodnotě 650 korun jí odcizila.
Po šesti dnech byl jako pachatel výše uvedené majetkové trestné činnosti zjištěn 21letý muž z Opavy, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu bylo v těchto dnech sděleno podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.


I krádež cukrovinky za 9 korun může být trestným činem

O tom, že v prodejnách či marketech dochází ke krádeží zboží ze strany různých osob informují policisté veřejnost poměrně často. S největší pravděpodobností však nejsou policistům Policie České republiky či strážníkům městských policií nahlášeny poškozenými osobami, firmami nebo organizacemi všechny takovéto případy. V této souvislosti však policisté apelují na majitele a zaměstnance obchodů a nákupních center, aby jakoukoli krádež zboží či konzumaci potravin v prostorách prodejen bez následné úhrady zboží ihned oznámili na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na nejbližší příslušnou služebnu Policie ČR nebo Městské policie. Nezřídka se totiž pachatelé tohoto protiprávního jednání majetkového charakteru dopouští recidivy, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestáni rozsudkem soudu, takže se u nich v dané věci nejedná o přestupek proti majetku, ale o přečin krádeže.
Jeden z konkrétních případů se dá prezentovat na 43letém muži z Opavy. Ten v dopoledních hodinách dne 30. června letošního roku odcizil v prodejních prostorách hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží, a to cukrovinku značky Margot v hodnotě 9 korun. Při průchodu bez zaplacení pokladní zónou byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích pak bylo zjištěno, že shora jmenovaný muž byl v nedávné době pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Kolíně pro přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody k trestu obecně prospěšných prací o výměře 220 hodin, které doposud nevykoval. Ve zkráceném přípravném řízení mu policisté z obvodního oddělení v Opavě ihned sdělili podezření z přečinu krádeže.


Institut vykázání z obydlí byl v těchto dnech uplatněn na 19letém mladém muži z Opavska

Dne 30. června 2015 policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu nebezpečné vyhrožování, kterých se měl dopustit 19letý muž z Opavska tím, že v podvečerních hodinách předchozího dne v místě společného trvalého bydliště slovně a fyzicky napadal svého 44letého otce. V obytných prostorách ale také i na dvoře rodinného domu jej opakovaně udeřil do hlavy, kopal do těla, vláčel po zemi a vyhrožoval mu smrtí.
Po oznámení celého incidentu byla na místo vyslána velkoheraltická policejní hlídka, která výše uvedeného mladého muže zadržela na místní autobusové zastávce a vzhledem k tomu, že jevil známky podnapilosti, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechovou zkouškou mu zde byla naměřena hodnota téměř 1,3 promile alkoholu v dechu a službu konající lékař přesto uvedl, že pobyt na záchytné stanici není nutný a schválil jeho umístění v policejní cele. Po vystřízlivění byly s pachatelem protiprávního jednání provedeny nezbytné procesní úkony, přičemž policejní orgán využil zákonného oprávnění a vykázal jej na dobu 10 dnů ze společného obydlí a z přilehlých prostor.
Z doposud prováděného prověřování, na základě charakteristiky případu a z dřívějších přijatých oznámení lze důvodně předpokládat, že se vykázaná osoba opětovně dopouští nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti. V jeho chování je zřejmá opakovanost, postupný nárůst intenzity a jasná role mezi násilnou a ohroženou osobou, kdy k tomuto jednání vždy docházelo v soukromí společného obydlí.

 

 

Opava 1. července 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem