Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 1. června 2015

Opava - Bezpečnostní opatření v souvislosti s fotbalovým utkáním SFC Opava – Frýdek-Místek a další... (5 případů) 

 

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a motocyklisty u obce Hněvošice

Dne 29. května 2015 před třetí hodinou odpolední řídila 40letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Astra ve směru jízdy k obci Hněvošice, přičemž na přímém úseku silnice předjížděla před sebou jedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Marea 36letého řidiče z Opavska. Předjíždění začala v době, kdy již byla sama předjížděna motocyklem tovární značky Honda. Motocyklista z Karviné na vzniklou situaci reagoval prudkým bržděním, avšak střetu již nedokázal zabránit. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na motocyklu ve výši 40 tisíc korun, na automobilu vznikla škoda 5 tisíc korun a způsobena škoda na přilbě a oblečení motocyklisty činí 3 tisíce korun. Ke střetu motocyklu či vozidla Opel s vozidlem Fiat nedošlo. Řidič motocyklu utrpěl těžké zranění s nutností transportu leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechové zkoušky vyzněly u všech účastníků dopravní nehody negativně, ke zranění žádné jiné zúčastněné osoby nedošlo a vše je nadále v prověřování. Již nyní je však s největší pravděpodobností jisté, že byla naplněna skutková podstata přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.


17letý mladý muž z Opavska se pokusil vloupat do restaurace v obci Melč

Před jednou hodinou ranní dne 29. května letošního roku se 17letá mladistvá osoba dopustila provinění přečinu krádeže tím, že se pokusila vloupat do místní restaurace v obci Melč. Po rozbití skleněné výplně okna byl mladistvý muž vyrušen náhodnými svědky a z místa činu utekl. K odcizení věcí nedošlo, na zařízení však vznikla celková hmotná škoda ve výši 400 korun. Případ byl ihned oznámen vítkovským policistům a ti přivolali i opavského policejního psovoda. Služební pes následně vypracoval pachovou stopu od restaurace napříč celou obcí ve směru na obec Radkov a u jednoho z objektů byl pachatel, tedy 17letý mladík z Opavska, zadržen. Následně se ke svému protiprávnímu jednání doznal a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech létech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě, přičemž jeho stíhání bylo podmíněně zastaveno se stanovenou zkušební dobou do července letošního roku.


Krádež jízdního kola od opavského marketu na ulici Těšínské má na svědomí 37letý muž

Dne 31. května 2015 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se měl dopustit 37letý muž z Opavy tím, že kolem půl třetí ráno téhož dne odcizil od vchodu do nákupního centra a supermarketu na ulici Těšínské v Opavě uzamčené horské jízdní kolo v hodnotě 5 tisíc korun. Bezprostředně po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl zadržen službu konající policejní hlídkou z opavského obvodního oddělení a jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.
 

 

Policisté z opavského obvodního oddělení prověřují několik případů víkendových výtržnictví

Dne 29. května 2015 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu výtržnictví a z přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu 24letému muži z Opavy, neboť tento před jedenáctou hodinnou večerní téhož dne na chodníku před činžovním domem na opavské ulici Pekařské několika údery pěstí do hrudníku a do obličeje fyzicky napadl místního 27letého muže. Chvíli poté byl agresivní muž zajištěn službu konající policejní hlídkou a vzhledem k tomu, že orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 2 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku.

Dne 31. května letošního roku policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se měla dopustit 25letá žena z Opavy a 31letý muž z Opavy tím, že v době před třetí hodinou ranní téhož dne se na místě veřejnosti přístupném a za účasti několika osob, a to na chodníku před barem Safari na ulici Olomoucké v Opavě vzájemně fyzicky napadli, přičemž po předchozí slovní rozepři žena udeřila muže otevřenou dlaní do obličeje a tento ji vzápětí zcela shodným úderem atak oplatil.

Přečinu výtržnictví se kolem půl jedné ranní dne 31. května dopustil i doposud neznámý pachatel v baru Mexicana na ulici Nákladní v Opavě, poněvadž za přítomnosti nejméně deseti lidí nejdříve slovně urážel hosty různými vulgárními výrazy, kopal do barových židlí, přičemž jednou z nich hodil do prostoru dveří. Poté na chodbě restaurace fyzicky napadl poškozenou 22letou ženu z Karvinska, kterou odstrčil takovou silou, až upadla na zem. Útokem neznámého muže jí bylo způsobeno zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě a doba léčení byla stanovena na 5 dnů.

V době kolem desáté hodiny večerní dne 31. května rovněž doposud neznámý útočník před barem Fofr na ulici Olomoucké v Opavě fyzicky napadl 44letého muže z Opavska, kterého kopl do oblasti břicha a poté, když napadený upadl na zem, tak jej několikráte kopl do zad a udeřil do obličeje. Tento případ se také stal za přítomnosti nejméně dalších čtyř osob, které pouze přihlížely.

Jakékoli informace a svědectví k výše uvedeným případům, které by vedly ke zjištění osob pachatelů a bližší podrobnosti k průběhům incidentů lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

 

 

Bezpečnostní opatření v souvislosti s fotbalovým utkáním SFC Opava – Frýdek-Místek

V odpoledních hodinách dne 31. května letošního roku se na fotbalovém stadiónu v Městských sadech na ulici Lipové v Opavě konalo utkání 2. Národní fotbalové ligy mezi celky SFC Opava a Frýdku-Místku. Kromě pořadatelské služby bylo do opatření veleno na šest desítek policistů z obvodního oddělení v Opavě, ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, z dopravního inspektorátu a ze služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě, policejní psovodi se služebními psy a devět strážníků Městské policie Opava. V průběhu utkání museli policisté v jednom případě použít i donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany proti silně podnapilému 42letému muži z Opavy. Ten ve výčepu restaurace Parkhotel hodil po zde přítomném zakročujícím policistovi pivní sklenici. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, sklenice nikoho nezasáhla a vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou byla muži naměřena hodnota téměř 2,5 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Tento incident je nadále v prověřování ze strany opavských policistů s tím, zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů, například přečinu výtržnictví nebo zda se jedná o přestupek proti občanskému soužití a přestupek proti veřejnému pořádku. K jinému protiprávnímu jednání před, během nebo po skončení bezpečnostního opatření nedošlo. Fotbalové utkání shlédlo 1 750 platících diváků, z nichž bylo na 50 fanoušků hostí.

 

 

Opava 1. června 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem