Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 10. března 2017

Opava - Opavští policisté zasahovali u fyzických ataků s nožem mezi partnery a další... (6 případů) 

Kabelku 77leté opavské ženy odcizila mladistvá osoba z Bruntálska

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování opavského územního odboru Policie České republiky zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření z provinění krádeže, kterého se měl dopustit 17letý mladík z Bruntálska tím, že chvíli před půl druhou odpolední 7. března 2017 na zastávce městské hromadné dopravy na ulici Gudrichové v Opavě, městské části Kylešovice odcizil 77leté místní ženě kabelku s peněženkou, s různými osobními doklady, s finanční hotovostí, s mobilním telefonem, se svazkem klíčů a s kosmetikou. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 5 tisíc korun. Mladistvá osoba vytrhla poškozené ženě kabelku z ruky a poté z místa činu utekla. Případ byl objasněn opavskými policisty a kriminalisty a případná další trestná činnost mladého muže je i nadále v prověřování.

Nálezy nevybuchlé munice z období 2. světové války na Opavsku

V průběhu posledních dvou dnů byl na Opavsko přivolán policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku, aby odborně zneškodnil nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války.

Kolem půl desáté dopoledne 8. března letošního roku totiž 46letý muž z Opavska nalezl při čištění drenážní šachty na poli v katastru obce Chuchelná ruskou leteckou pumu s označením AO 10.

Po jedné hodině odpolední následujícího dne na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 18letý mladý muž z Opavska, že před chvíli na poli na katastru obce Vřesina nalezl dělostřelecký tříštivý granát ráže 45 mm.

Oba nebezpečné předměty tak byly policejním pyrotechnikem zneškodněny na místech nálezu a následně byly odvezeny k odbornému totálnímu znehodnocení.

Po slovním napadení přítelkyně skončil hledaný 31letý muž z Opavy ve věznici

V dopoledních hodinách 8. března tohoto roku 26letá žena z Opavy oznámila policistům z místního obvodního oddělení, že byla před chvíli slovně napadena ze strany svého 31letého opavského přítele. Při prováděném prověřování celého protiprávního jednání mající znaky přestupku proti občanskému soužití policisté lustracemi v dostupných evidencích zjistili, že na daného muže vydal Okresní soud v Opavě příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Tento 31letý muž byl následně vypátrán a omezen na osobní svobodě na ulici Pivovarské v Opavě, a poněvadž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 1,8 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. V podvečerních hodinách ještě téhož dne byl výše jmenovaný muž policisty eskortován do ostravské věznice, kde se v současné době nachází.

Opavští policisté zasahovali u fyzických ataků s nožem mezi partnery

Chvíli po čtvrté hodině odpolední 8. března letošního roku byla službu konající policejní hlídka z opavského obvodního oddělení vyslána do bytu v jednom z panelových domů na sídlišti ulice Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách, kde podle oznámení měla být 59letá žena slovně napadena ze strany svého 54letého manžela. Jak bylo okamžitým prověřováním na místě zjištěno, tak výše uvedený muž vyhrožoval své manželce zabitím a při tomto držel v ruce nůž, se kterým však nijak nemanévroval. Vzhledem k tomu, že byl agresor v silně podnapilém stavu, zakročující policisté rozhodli o jeho zadržení a umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je v této chvíli intenzivně prověřována, zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů nebo zda se jedná o přestupek proti občanskému soužití.

Svým opakovaným protiprávním jednáním se však již trestné činnosti dopustil 52letý muž z Opavy, který kolem půl desáté večerní téhož dne, ve společném bytě činžovního domu na ulici Olomoucké v Opavě, slovně vulgárními výrazy napadl svou 48letou manželku a vyhrožoval jí zabitím, přičemž v ruce držel kuchyňský nůž. Vzhledem k tomu, že i u něj orientační dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu v dechu (více jak 1,9 promile), zakročující opavská policejní hlídka rozhodla o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.

Vzhledem k intenzitě útoku byla celá záležitost prověřována pro přečin nebezpečného vyhrožování, přičemž bylo následně zjištěno, že shora jmenovaný muž svou manželku slovně i fyzicky napadá již od roku 2014 doposud, přičemž jí rovněž úmyslně psychicky týrá a proto byl opavským policejním komisařem obviněn z přečinu týrání osoby žijící ve společném obydlí. Intenzita jeho napadání neustále vzrůstá, své výhrůžky umocňuje hrozbou nožem, fyzicky jí opětovně napadá, vulgárně uráží, úmyslně ničí zařízení společného bytu a bezdůvodně vyvolává různé hádky. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem byl muž po svém vystřízlivění umístěn do policejní cely územního odboru Policie České republiky v Opavě k dalším nutným procesním úkonům.

Vloupání do ordinace na ulici Popské v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v odpoledních hodinách 9. března letošního roku na ulici Popské v Opavě přečin krádeže tím, že po vytlačení dveří vnikl do jedné z místních ordinací lékaře, odkud odcizil notebook černé barvy v hodnotě 4 tisíce korun. Případ nyní prověřují policisté z opavského obvodního oddělení a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené elektroniky lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651.

Případ výtržnictví v opavské restauraci

Dne 9. března 2017 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se dopustil 34letý muž z Novojičínska tím, že před šestou hodinou podvečerní téhož dne již v silně podnapilém stavu požadoval po obsluze restaurace na ulici Mezi trhy v Opavě další prodej alkoholických nápojů a když mu toto bylo odmítnuto, tak vulgárně napadl číšníka a pokusil se jej napadnout i fyzicky, a to úderem pěstí do obličeje. Toto se mu nepodařilo, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a nevznikla žádná škoda na majetku. Na místo incidentu přivolaná policejní hlídka rozhodla o dodání výše jmenovaného muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování.

Opava 10. března 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem