Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 10. dubna 2018

Opava - První letošní dopravní nehody motocyklistů na Opavsku a další... (10 případů) 

Případ krádeže mobilního telefonu v čekárně opavské železniční stanice objasněn

V nedávné době byla prostřednictvím médií široká veřejnost informována o krádeži, ke které došlo mezi šestou a sedmou hodinou ranní 21. března 2018. V té době tehdy neznámý pachatel odcizil v budově čekárny železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě volně odložený dotykový mobilní telefon značky Alcatel v hodnotě tisíc korun. Tento přístroj si poškozená 23letá žena z Hradce nad Moravicí nabíjela, přičemž jej měla ve svém dosahu, avšak neznámá osoba využila její chvilkové nepozornosti a telefon odcizila. Tento případ majetkové trestné činnosti prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Opavě, kteří v těchto dnech ustanovili osobu pachatele. Je jí místní 31letý muž, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal, přičemž ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

Odcizení motorové nafty z traktoru v areálu opavské společnosti

V blíže neustanovené době 4. nebo 5. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že neoprávněně vstoupil do oploceného areálu místní společnosti, přičemž ze zde odstaveného traktoru tovární značky Zetor odcizil přes 150 litrů motorové nafty v hodnotě více jak 4 a půl tisíce korun. Poškozením plastové nádrže pracovního stroje vznikla celková hmotná škoda na majetku v předběžné výši 15 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Případ fyzického napadení na ulici Nákladní v Opavě zná pachatele

Dne 5. dubna 2018 policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, kterých se mohl dopustit 39letý místní muž tím, že kolem půl páté odpoledne výše uvedeného dne na ulici Nákladní v Opavě bezdůvodně fyzicky napadl 40letého muže z Opavska. Agresivní muž měl poškozeného několikráte udeřit pěstí do hlavy, obličeje a do dalších částí těla, čímž mu způsobil zranění s nutností lékařského ošetření ve Slezské nemocnici Opava a s dobou léčení nejméně pěti dnů. Jak bylo následným prověřováním zjištěno, tak se u 39letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Opavě a Krajského soudu v Ostravě pro přečin výtržnictví k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání tří let.

Odcizení jízdního kola z bytového domu na ulici Opavské v Kravařích

Ve večerních hodinách 5. dubna tohoto roku se doposud neznámý pachatel vloupal do chodby uzamčeného bytového domu na ulici Opavské v Kravařích, odkud odcizil jízdní kolo značky Specialized bílé barvy, čímž byla poškozenému 32letému místnímu muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 7 a půl tisíce korun. Další škoda ve výši 300 korun vznikla na vypáčeném zámku uzamčených dveří. Tento přečin krádeže prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jízdního kola, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Poškození osobního automobilu na ulici Grudové v Opavě-Kateřinkách

V noční době z 5. na 6. dubna 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na sídlištním parkovišti na ulici Grudové v Opavě-Kateřinkách přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Stilo. Rozbitím levého předního okna, poškozením pravého zpětného zrcátka, poškrábáním čelního skla, kompletního laku a způsobením promáčklin v karosérii automobilu vznikla poškozené 67leté ženě z Opavy celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 12 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění pachatele případně k důvodu jeho počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení peněženky z kapsy poškozeného muže v obci Březová, část Jančí

V době mezi osmnáctou a dvacátou hodinou dne 8. dubna letošního roku doposud neznámá osoba využila nepozornosti poškozeného 42letého muže z Opavska a v místní klubovně v obci Březová, část Jančí mu ze zadní kapsy kalhot odcizila peněženku s různými osobními doklady a s finanční částkou ve výši 4 a půl tisíce korun. Tento přečin krádeže prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené peněženky, financí a dokladů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Vloupání do rekonstruovaného rodinného domu v obci Kozmice

V blíže neupřesněné době od odpoledních hodin 8. dubna 2018 do dopoledních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Horní konec v obci Kozmice přečin krádeže tím, že se vloupal do uzamčeného rekonstruovaného rodinného domu poškozeného místního 47letého muže, odkud nic neodcizil, na zámku a dveřích však způsobil škodu ve výši jeden tisíc korun. Dále vypáčil dveře do přilehlé stodoly a chléva, odkud odcizil rozbrušovačku značky Bosch zelené barvy, vrtačku s příklepem značky Dewalt žluté barvy, diamantovou řetězovou pilu značky Prinz, ruční kotoučovou pilu značky Makita a bourací kladivo značky Bosch, vše v celkové hodnotě přes 60 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního a pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědectví ke kolizní situaci mezi automobilem a autobusem v Opavě

Policejní inspektor ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě praporčík Marek Vícha prověřuje případ kolizní situace v dopravě, ke kterému došlo chvíli po druhé hodině odpolední ve čtvrtek 5. dubna 2018 v centru Statutárního města Opavy.

V té době doposud nezjištěný řidič blíže neustanoveného osobního motorového vozidla jel po vedlejší ulici Pekařské v Opavě ve směru k centru města, kdy před budovou Hlásky čili Magistrátu odbočoval vlevo ve směru na Dolní náměstí. Oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ však s největší pravděpodobností nedal přednost přijíždějícímu autobusu tovární značky Irisbus opavské Městské hromadné dopravy, jedoucímu z Dolního náměstí k zastávce na Horním náměstí. Aby nedošlo k bezprostřednímu střetu obou vozidel, musel řidič autobusu prudce zabrzdit. Ke střetu mezi vozy tedy nedošlo a řidič osobního automobilu následně odejel neznámo kam. Při brždění však v autobuse na podlahu upadlo několik cestujících, kteří utrpěli zranění lehčích charakterů s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče autobusu negativně a celá záležitost je nadále v prověřování.

Jakékoli kladné a pozitivní informace k předmětné události lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 576 nebo 974 737 581. Žádosti o svědecké výpovědi se převážně týkají cestujících v předmětném autobuse linky čísla 213 a také jsou vyžadovány od osob, které by případně ustanovily osobu neznámého řidiče osobního automobilu. Vhodné by rovněž bylo, kdyby se tento řidič přihlásil policistům sám, poněvadž jeho výslech je velmi nutný pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu.

Dopravní nehoda dvou automobilů s jedním podnapilým řidičem u obce Holasovice

Dne 7. dubna 2018 kolem půl jedné odpolední řídil 35letý muž z Opavska své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia ve směru jízdy od obce Holasovice na Opavu, přičemž na přímém úseku komunikace nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Peugeot, jenž řídil 41letý muž z Krnova a který se svým automobilem zpomaloval z důvodu vyvolaného v silničním provozu (před ním pomaleji jedoucí vozy). Došlo tak ke střetu přední části škodovky se zadní části peugeotu, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 30 tisíc korun. Po nárazu prvně jmenovaný řidič nezastavil a pokračoval v jízdě, přičemž z místa dopravní nehody vědomě ujížděl. Druhý jmenovaný a tudíž poškozený muž jej pronásledoval až do místa jeho bydliště, kam byla přivolána i službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích. Následné odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že 35letý muž je v silně podnapilém stavu, přičemž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 4,1 promile alkoholu v dechu. K řádnému projednání celé záležitosti se dostavili i policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, kteří tohoto muže vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči), což tento bezdůvodně odmítl. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že v současné chvíli má Okresním soudem v Opavě uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, a to až do března roku 2021. Celá záležitost je tak nadále v prověřování a již nyní je zde důvodné podezření, že se 35letý muž z Opavska dopustil přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

První letošní dopravní nehody motocyklistů na Opavsku

Chvíli po půl druhé odpoledne 8. dubna 2018 řídil 64letý muž z Olomoucka svůj motocykl tovární značky Jincheng ve směru jízdy od obce Podlesí k Budišovu na Budišovkou, přičemž při jízdě na přímém úseku komunikace se plně nevěnoval řízení (podle svého tvrzení manipuloval s uvolněným lankem sytiče motocyklu), přičemž ztratil kontrolu nad řízením, vyjel vpravo mimo pozemní komunikaci do travnatého silničního příkopu a narazil do sloupu telefonního vedení. Při dopravní nehodě utrpěl motocyklista zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 25 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u výše jmenovaného muže negativně. Jak bylo dále zjištěno, tak motocykl měl v době jízdy špatný technický stav, a to nedostatečný dezén zadní pneumatiky. Vše je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Deset minut po jedné hodině odpolední 9. dubna tohoto roku řídil 58letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách ve směru od ulice Vrchní, přičemž v křižovatce s ulicí Ratibořskou odbočoval vlevo na obec Služovice. Při výjezdu z vedlejší silnice na hlavní však nedal přednost v jízdě 52letému muži z Opavska, jenž jel na motocyklu tovární značky Malaguti Madison. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu mezi levým předním rohem automobilu a přední části motocyklu. Po nárazu byl motocyklista vymrštěn do vzduchu, dopadl na střechu vozu a následně na vozovku. Přitom mu bylo způsobeno zranění těžšího charakteru a byl převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádných jiných zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně, celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských dopravních policistů a komisařů Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě, poněvadž je zde důvodné podezření, že byla naplněna skutková podstata přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Opava 10. dubna 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem