Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. června 2015

Opava - Dva muži z Ostravy zcizovali elektromateriál z objektů telekomunikační společnosti a další... (5 případů) 

 

Vloupání do osobního automobilu na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí

Dne 9. června 2015 spáchal doposud neznámý pachatel na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí přečin krádeže a přečin poškození cizí věci. V době kolem půl jedenácté dopolední se totiž vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fábia, které bylo zaparkováno na odstavné ploše u místního vlakového nádraží a odcizil brašnu se dvěma fotoaparáty značky Olympus E3 a Olympus OM2000 a s pěti kusy objektivů různých značek a s dalším fotopříslušenstvím, vše v hodnotě přes 38 tisíc korun. Rozbitím skleněné výplně okna dveří automobilu vznikla škoda ve výši 5 tisíc korun. Celou záležitost prověřují policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí, kteří žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby pachatele a zároveň kdykoli přijmou jakékoli informace, které by vedly k nálezu odcizených věcí. Toto lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.


Vloupání do objektu stavebnin na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou

Případ vloupání do areálu prodejny stavebnin na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou v této chvíli prověřují policisté z obvodního oddělení ve Vítkově. V noční době z 9. na 10. června letošního roku totiž doposud neznámá osoba či osoby rozpletli drátěné oplocení tohoto areálu a odcizili volně ložený materiál (komínové vložky značky Keramika Letovice, betonové dlaždice, betonové obrubníky a hurdisky), vše v celkové hodnotě více jak 10 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění výše zmíněného přečinu krádeže, ke zjištění osoby či osob pachatelů nebo k nálezu odcizeného stavebního materiálu lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na vítkovské policejní číslo 974 737 711.


Opavští policisté a kriminalisté šetří případ odcizeného lyžařského vleku v obci Hrabyně

Dne 10. června 2015 policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali oznámení o odcizení lyžařského vleku na katastru obce Hrabyně, který se nacházel poblíž silnice číslo I/11 spojující Opavu s Ostravou. Dosavadním prověřováním opavských policistů a kriminalistů bylo zjištěno, že doposud neznámý pachatel či pachatelé od konce měsíce května do 10. června letošního roku odcizili z místní sjezdovky, a to po odšroubování patek sloupů, kompletní lyžařský vlek typu Tatrapona VL. Ten se skládal z 11 kovových sloupů o výšce kolem 3 metrů, z pohonné jednotky kola, z horní a dolní stanice a z ocelového lana o průměru 8 mm. Jedná se tak o kompletní vybavení lyžařského vleku v délce 400 metrů a s hodnotou okolo 450 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i k nálezu odcizeného lyžařského vleku nebo jeho částí lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na opavské policejní telefonní číslo 974 737 651.


45letý muž byl nalezen bez známek života na ulici Anenské v Opavě

V půl deváté večerní dne 10. června 2015 byla policejní hlídka z opavského obvodního oddělení vyslána k areálu jedné z firem na ulici Anenské v Opavě, kde měl být náhodnými svědky nalezen neznámý muž bez známek života. Jak přivolaní policisté na místě zjistili, tak se zde již nacházel i ošetřující lékař, který u 45letého muže z Opavy konstatoval smrt, ohledáním těla nezjistil žádné stopy násilí či účast jiné osoby na jeho úmrtí a nařídil zdravotní pitvu. Vše je nadále v prověřování.


Dva muži z Ostravy zcizovali elektromateriál z objektů telekomunikační společnosti

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 27letého a 30letého muže z Ostravy, kteří jsou obviněni ze spáchání přečinu krádeže.
Jak bylo několikaměsíčním prověřováním opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci se svými kolegy v rámci Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje zjištěno, tak výše jmenovaný mladší z mužů sám, případně pak oba muži společně, od září loňského roku do dubna letošního roku zcizovali na různých místech v rámci Severní Moravy elektromateriál, který následně odevzdávali do sběren druhotných surovin a inkasované peníze si rozdělovali mezi sebou a následně používali pro svou osobní potřebu. Svou protiprávní činností majetkového charakteru tak způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 225 tisíc korun.

Prvně jmenovaný muž již začátkem září roku 2014 vnikl za použití univerzálního klíče do technologické místnosti základnové stanice telekomunikační společnosti, a to v budově jedné ze základních škol v Ostravě-Přívoze, kde odpojil elektroinstalaci a odcizil elektrické zemnící vodiče, kabelová oka a zemnící lišty.
Za pomocí univerzálního klíče takto vstupoval i do dalších nejméně 42 technologických místností základnových stanic poškozené telekomunikační společnosti a ve většině případů vždy odcizoval elektrické zemnící vodiče o různých délkách a typů, měděné zemnící lišty, měděné zemnící kostky, zemnící spojky, koaxiální kabely, bezpečnostní navijáky a kovová oka k uchycení kabelů.

Toto například sám nebo společně s druhým z obviněných mužů provedl na budovách místních základních škol v obci Bělotín, v Novém Jičíně, v Ostravě-Koblově a v Ostravě-Radvanicích, na střechách panelových a bytových domů v Klimkovicích, v Ostravě-Nové Bělé, v Ostravě-Porubě, ve Slezské Ostravě a na ulici Palackého v Opavě. Krádeží se však dopustil či dopustili i na budovách kostelů v Ostravě-Svinově, ve Slezské Ostravě, v obcích Dobrá, Janovice a Stará Ves nad Ondřejnicí.
Stejný elektromateriál byl shodným způsobem odcizen i z technologických místností základnových stanic poškozené společnosti v průmyslových oblastech a v zemědělských objektech v Ostravě-Krásném Poli, v Ostravě-Michálkovicích, v Ostravě-Radvanicích, v Ostravě-Staré Bělé, v Polance nad Odrou, ve Slezské Ostravě, v obcích Mošnov, Šenov, Velká Polom a Velký Újezd.
Na teritoriu opavského okresu pak v obcích Markvartovice, Píšť, Rohov, Slavkov, Služovice, Vřesina a na katastrech obcí Březová, Domoradovice, Holasovice, Horní Lhota, Lesní Albrechtice, Litultovice, Malé Heraltice a Melč.

Jejich případná další trestná činnost je i nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

 

Opava 11. června 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem