Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. května 2014

Opava - Nálezy munice z období 2. světové války na Opavsku a další...(6 případů) 

 

Opavští policisté šetří případ vloupání do skladu společnosti

V blíže neustanovené době ode dne 7. května do 9. května letošního roku se dosud neznámý pachatel vloupal do skladu v areálu soukromé společnosti na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách, odkud odcizil kompletní kovové systémové lešení, kovová ramínka zavíračů oken a kovové stojany. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši bezmála 71 tisíc korun a případ šetří policisté z obvodního oddělení v Opavě. Jakékoliv bližší informace či poznatky, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí, lze kdykoliv telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651 nebo na kteroukoliv policejní služebnu.

 

 

Dopravní nehoda motocyklisty s dvoukolovým vozíkem v obci Bělá

Dne 10. května 2014 před 18. hodinou tlačil 35letý muž z Opavska dvoukolový vozík po vedlejší silnici v obci Bělá, kdy na vozíku měl naložené dřevo. Při příjezdu k místní křižovatce zastavil na výhledu a dal přednost zleva jedoucímu motocyklu. Poté vešel i s vozíkem do křižovatky, přičemž však přehlédl zleva jedoucí druhý motocykl a nedal mu tak přednost v jízdě. Ač 36letý muž z Ostravy ihned brzdil, střetu se mu zabránit nepodařilo a motocykl značky Yamaha narazil do vozíku. Motocyklista upadl na vozovku, kdy zranění mu způsobeno nebylo, ale celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 112 tisíc korun. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger byla u motocyklisty negativní, stejné odborné měření u muže tlačícího vozík vyznělo pozitivně a byla mu naměřena hodnota 0,85 promile alkoholu v dechu. Celou záležitost prošetřují policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Opava a případné svědectví k průběhu střetu lze kdykoliv telefonicky sdělit na policejní číslo 974737574, za což policisté Policie České republiky děkují.

 

 

Nálezy munice z období 2. světové války na Opavsku

Dne 10. května 2014 v půl desáté dopoledne bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že u objektu bývalé celnice hraničního přechodu s Polskem v obci Hněvošice vychází ze země kouř šedobílé barvy. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení v Kravařích, která zjistila, že se zde provádějí výkopové práce při rekonstrukci pozemní komunikace a po odhrnutí zeminy byl nalezen předmět, z něhož následně začal vycházet kouř. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo ihned stanovit, o jaký předmět se jedná, byla provedena evakuace 17 poblíž bydlících a zdržujících se osob do bezpečného prostoru. Přivolaný policejní pyrotechnik z expozitury ve Frýdku-Místku následně určil, že se jedná o torzo dýmové miny ráže 120 mm pocházející z období 2. světové války. Torzo munice si převzal a zbytky vsáknuté do kamení a zeminy nechal pod dohledem na místě vyhořet. Ke zranění osob ani k žádné hmotné škodě na majetku nedošlo a v polední době byla evakuace osob ukončena.

K dalšímu nálezu munice pocházející z období 2. světové války policejní pyrotechnik vyjížděl do lesního porostu u obce Josefovice. Zde byl téhož dne po poledni nalezen ruční granát s označením F1 ruské výroby, 2 puškové granáty německé výroby a 9 nábojů do světlice. I tato nevybuchlá munice byla odborně zneškodněna a znehodnocena.

 

 

30letý muž z Opavy se vloupal do objektu opavského Českého Červeného kříže

Policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádež ve stádiu pokusu, kterého se mohl dopustit 30letý muž z Opavy, neboť tento měl kolem 21.00 hodin dne 9. května 2014 vstoupit přes řádně nezajištěné okno do budovy oblastního spolku Českého Červeného kříže na ulici Válečkové v Opavě-Kateřinkách. Zde vypáčil dveře do přilehlého skladu, celý objekt prohledal, nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši 1 tisíc korun. Případ objasnili opavští policisté a dalším šetřením bylo zjištěno, že se u podezřelého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech létech potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který již vykonal.

 

 

50letý muž z Opavy v silně podnapilém stavu ohrožoval svůj život, zdraví a BESIP

Dne 10. května 2014 před 19. hodinou policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích zajistila mezi obcemi Stěbořice a Nový Dvůr 50letého muže z Opavy, který v silně podnapilém stavu ohrožoval kolemjedoucí řidiče motorových vozidel, kdy vrávoravou chůzi neustále vstupoval do vozovky a tím i bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví. Vzhledem k tomu, že mu orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger byla naměřena hodnota bezmála 3,5 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho předání zdravotnickému personálu protialkoholní záchytné stanice v Opavě k vystřízlivění.

 

 

Případ fyzického napadení dvou mužů v Opavě-Kateřinkách šetří opavští policisté

Dne 11. května 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví, kterých se měli dopustit 2 muži z Opavy, kteří se kolem 20. hodiny téhož dne na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách vzájemně fyzicky napadli. Ke slovnímu a následně i fyzickému napadení došlo před několika přítomnými osobami mezi 22letým a 19letým mužem, a to před vchodem do jednoho z panelových domů. Oba muži utrpěli zranění, kdy museli být lékařsky vyšetřeni a ošetřeni v opavské Slezské nemocnici. Mladšímu z nich vzniklo zranění s předpokládanou dobou léčení 3 týdny a starší z mužů se bude podle lékařské zprávy léčit přibližně 4-6 týdnů. Celou záležitost nadále prověřují a prošetřují opavští policisté Policie ČR.

 

por. Bc. René Černohorský
komisař PIS Opava

 

vytisknout  e-mailem