Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. prosince 2023

Zpráva z ÚO Opava (1x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda s těžkým zraněním muže v katastru opavské městské části Vávrovice

Přibližně pětadvacet minut po páté hodině ranní 11. prosince 2023 řídil 60letý muž z Karviné osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po silnici I. třídy čísla 57 v katastru obce Opava - městská část Vávrovice, a to ve směru jízdy od Krnova na Opavu, přičemž z doposud přesně neustanovených důvodů (podle jeho prvotního vyjádření však měl být oslněn protijedoucím blíže neznámým a nezjištěným nákladním motorovým vozidlem) při průjezdu pravotočivou zatáčkou přehlédl u pravé krajnice odstavené osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat. V přední části tohoto automobilu u otevřené kapoty motoru stál v té chvíli 52letý muž z Krnova a s největší pravděpodobností řešil poruchu svého vozu. Vlivem přehlídnutí odstaveného automobilu tak došlo k nárazu pravého předního rohu Škodovky do levého zadního rohu Volkswagenu. Po střetu byl Passat posunut vpřed a došlo ke sražení 52letého muže na zem a k následnému zaklínění celého jeho těla pod vozidlo. Po vyproštění přítomnou jednotkou opavského Hasičského záchranného sboru byl předán do péče přivolaného lékaře a zdravotnického personálu a následně byl transportován helikoptérou s doposud přesně nespecifikovaným zraněním těžšího charakteru do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 180 tisíc korun. Orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost omamných, psychotropních či návykových látek a jedů vyzněly u prvně jmenovaného muže negativně, u zraněného byl při lékařském vyšetření a ošetření v ostravské nemocnici nařízen odběr biologického materiálu (krve).

V době prošetřování a prověřování výše uvedené kolizní situace v dopravě byl provoz v daném úseku uzavřen a byl proveden odklon dopravy za účasti policistů z Dopravního inspektorátu a z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

V souvislosti s touto dopravní nehodou žádají opavští policisté jakákoli svědectví, která jsou důležitá a potřebná k řádnému zadokumentování spisového materiálu. Zvlášť by zajisté pomohly i videozáznamy z palubních kamer projíždějících motorových vozidel, kde je zobrazen průběh nehodového děje i situace před střetem automobilů. Kladné informace a poznatky lze kdykoli telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 případně na mobilní telefonní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950. Za informace a za případně poskytnuté videozáznamy policisté děkují.

Celá záležitost je nyní nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Opava 11. prosince 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem