Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. srpna 2015

Opava - Podvodné jednání a krádež peněz na osobě seniorského věku v Budišově nad Budišovkou a další... (7 případů) 

 

Opavští policisté usvědčili 26letého muže z krádeží dvou jízdních kol

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže místnímu 26letému muži, neboť tento v uplynulém měsíci letošního roku odcizil na různých místech Statutárního města Opavy dvě jízdní kola. K první krádeži došlo v podvečerních hodinách dne 18. července na ulici Mírové, odkud odcizil neuzamčené pánské jízdní kolo v hodnotě téměř 4 tisíce korun. Druhý případ se stal v odpoledních hodinách dne 21. července na ulici Olomoucké, kdy od vchodu do cukrárny odcizil neuzamčené pánské jízdní kolo v hodnotě bezmála 2 tisíce korun. Jeho další případné protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Dva muži z Opavska se pokusili vloupat do prodejního stánku v obci Sudice

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 35 a 40 let z Opavska jako obviněné z přečinu krádeže ve stádiu pokusu, kterého se měli dopustit tím, že se kolem třetí hodiny ranní dne 8. srpna letošního roku pokusili vloupat do prodejního stánku tabáku, novin a smíšeného zboží na ulici Náměstí v obci Sudice. Páčením výsuvného okna způsobili na zařízení celkovou hmotnou škodu ve výši 1 tisíc korun. Aniž by vnikli dovnitř a cokoli odcizili, tak z místa svého protiprávního jednání majetkového charakteru utekli. Opodál však byli zadrženi službu konající policejní hlídkou z obvodního oddělení v Kravařích a při osobní prohlídce u nich policisté našli různé druhy pracovního nářadí a rukavice. Vzhledem k tomu, že oba muži byli v podnapilém stavu, bylo rozhodnuto o jejich umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Následně s nimi byly provedeny nutné procesní úkony, po kterých byli propuštěni ze zadržení na svobodu. Jejich případná další trestná činnost je nadále v prověřování opavskými policisty a kriminalisty.


Mladistvé osoby řídily na Opavsku jízdní kola pod vlivem alkoholických nápojů

O víkendových dnech se policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě při běžné silniční kontrole ale i při řešení dopravních nehod setkali s případy, kdy mladistvé osoby řídily svá jízdní kola pod vlivem alkoholických nápojů. Po projednání přestupkového jednání v dopravě a po zjištění jejich opilosti byl mladík i dívka předáni v místě bydliště svým zákonným zástupcům, tedy rodičům. V souvislosti s požitím alkoholu osobami mladšími osmnácti let bude zjišťováno, kdo jim alkoholické nápoje prodal či podal a toto bude nadále projednáváno jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi.

Po jedné hodině ráno dne 10. srpna 2015 jela mladistvá 16letá dívka z Opavska na svém dámském horském jízdním kole ve směru z obce Chuchelná na Píšť, kdy vlivem své podnapilosti nezvládla řízení a při jízdě z kopce spadla na vozovku. Utrpěla tak zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v ostravské nemocnici. Dechové zkoušky u ní prokázaly hodnotu okolo 1,4 promile alkoholu v dechu. Celková hmotná škoda na havarovaném kole činí 1 tisíc korun.

O poznání lépe dopadl o dva dny dříve 17letý mladý muž z Opavska. Ten nebyl účastníkem dopravní nehody a neutrpěl tak žádné zranění, byl však vítkovskými policisty v brzkých ranních hodinách dne 8. srpna stavěn a kontrolován, jak řídí po silnici mezi obcemi Radkov a Melč neosvětlené jízdní kolo. Orientační dechové zkoušky pak u něj prokázaly pozitivní hodnoty s výsledky okolo 0,2 promile alkoholu v dechu. Mladík s naměřenými hodnotami souhlasil a doznal se k požití dvou půllitrů piva. Na místě mu byla zakázána další jízda a vše je nadále v šetření.


36letý muž byl dvakrát kontrolován jako řidič automobilu, ač má vyslovený zákaz řízení

Chvíli po osmé hodině ranní dne 9. srpna 2015 policejní hlídka z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Ford S-Max, a to 36letého muže z Opavy. Tento muž byl vyzván k předložení všech dokladů potřebných k řízení a k provozu vozidla, což učinil. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a muž by mohl v řízení automobilu pokračovat, kdyby policisté lustracemi v dostupných evidencích nezjistili, že je v současné době veden jako neřidič. Od června letošního roku, a to po dobu jednoho roku, má totiž vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Předložený řidičský průkaz, který již měl být odevzdán pracovníkům odboru dopravy Magistrátu města Opavy, mu byl zadržen a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Přibližně o dvě hodiny později, tedy kolem desáté hodiny dopolední stejného dne, byl shora jmenovaný 36letý muž z Opavy stavěn a kontrolován v obci Bolatice opět jako řidič osobního automobilu značky Ford. Tuto skutečnost zjistili při běžné silniční kontrole policisté z obvodního oddělení v Kravařích, kteří mu následně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z opakovaného přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.


Podvodné jednání a krádež peněz na osobě seniorského věku v Budišově nad Budišovkou

Dne 9. srpna 2015 policisté z obvodního oddělení ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustily dvě doposud neznámé osoby na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou na osobě seniorského věku. Chvíli před polednem téhož dne totiž dva neznámí muži vstoupili za pomocí lstí do rodinného domu 63leté ženy a pod lživou legendou, že jsou pracovníci společnosti ČEZ a mohou pomoci získat slevu na platbách za odběr elektřiny, tak získali pozvání do jejího obydlí. Zatímco jeden z pachatelů odváděl pozornost poškozené různými písemnosti a vysvětlováním, tak druhý z mužů prohlížel obytné prostory a odcizil celkovou finanční částku na hotovosti ve výši 4 tisíc korun a krabičku cigaret v hodnotě 76 korun. Poté z místa svého protiprávního jednání odešli neznámo kam a poškozená žena tuto skutečnost oznámila o několik desítek minut později, když na krádež přišla. Vše je nadále v prověřování vítkovskými policisty. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na policejní číslo 974 737 711 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


Žena pod vlivem OPL a bez vlastnictví řidičského průkazu řídila v Opavě osobní automobil

Dne 10. srpna 2015 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 28leté ženě z Opavy, neboť pod vlivem návykových látek a s vysloveným zákazem řízení řídila po ulici Mlýnské v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 207. Tuto skutečnost zjistili kolem půl třetí odpoledne téhož dne opavští policisté při běžné silniční kontrole, kdy test za pomocí testeru Drugwipe na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jejím těle vyzněl pozitivně na návykové látky methamphetamin a cannabis. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž zjištěno, že výše jmenovaná žena není v současné době držitelem příslušného řidičského oprávnění, poněvadž má rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven trest, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do dubna roku 2016.


27letý muž skončil v psychiatrické nemocnici a jeho psa odchytli vítkovští městští strážníci

Dne 10. srpna letošního roku před půl pátou hodinou ranní byla policejní hlídka z obvodního oddělení ve Vítkově vyslána do městské části Klokočov, kde se má na zahradě jednoho z rodinných domů pohybovat cizí muž se psem. Po příjezdu na místo a po rozhovoru s majitelkou objektu bylo zjištěno, že pod keři zahrady leží na zemi nahý muž, ve kterém byl později zjištěn 27letý muž z Vítkova, o kterém se ví, že trpí psychickými problémy, léčí se a je u něho vznesen požadavek na zbavení svéprávnosti. Tento muž byl zakročujícími policisty vyzván, aby je následoval a nastoupil do služebního vozidla. Toto učinil a rovněž se dožadoval naložení jeho psa. Ten však neustále běhal okolo a nikoho neposlechl, proto byla přivolána hlídka strážníků Městské policie Vítkov, která volně pobíhajícího psa odchytla a poté umístila do svých odchytových kotců. Muž se však snažil z policejního auta vystoupit, rozčiloval se, máchal kolem sebe rukama a křičel, že bez svého psa nikam nepojede. Při svém chování neuposlechl ani výzev policistů, ať svého protiprávního jednání zanechá, rušil tak noční klid a svou nahotou budil i veřejné pohoršení. Na místo se dostavila i osádka sanitního vozidla Rychlé záchranné služby, která jej po prvotním ošetření převezla k vyšetření do interní ambulance vítkovské nemocnice a posléze do Psychiatrické nemocnice v Opavě. Dechová zkouška byla u muže negativní, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a na majetku nevznikla žádná škoda. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování.

 

 

Opava 11. srpna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem