Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. února 2016

Opava - Případy krádeží zboží v opavských prodejnách znají své pachatele a další... (4 případy) 

 

Případy krádeží zboží v opavských prodejnách znají své pachatele

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže několika osobám, které byly přistiženy při krádeži zboží v opavských prodejnách.

Tak například 40letá žena z Opavska měla v odpoledních hodinách dne 6. února letošního roku v prodejních prostorách obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě odcizit tepláky, podprsenku a trička, kdy z ošacení násilím odstranila elektronické ochranné čipy a tyto věci si posléze oblékla na sebe a dále odcizila bižuterii (náušnice a náramky), kterou si uschovala do kapsy svého kabátu. S volně vystaveným zbožím v hodnotě téměř 2 200 korun bez úhrady prošla přes pokladní zónu, přičemž byla zadržena pracovníkem bezpečnostní ochranné služby. Následně byla předána přivolaným opavským policistům a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u ní jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce čtyř měsíců se zkušební dobou jednoho roku.

O dva dny později byl v podvečerních hodinách zadržen v opavském supermarketu na ulici Těšínské 25letý muž z Opavy, který odcizil dva kusy uzeného kuřete v celkové hodnotě 140 korun. Vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu, kdy orientační dechovou zkouškou u něj byla prokázána hodnota okolo 2,5 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Jak bylo prověřováním zjištěno, tak i u něj se jedná o recidivu, protože pro majetkovou trestnou činnost byl trestním příkazem Okresního soudu v Opavě v nedávné době pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců se zkušební dobou dvou let.

Obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru se dopustil také 33 letý muž a 29letá žena, oba z Opavy. Opavští policisté proto dne 6. února 2016 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství, přečinu poškození cizí věci a dokonce přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, neboť po předchozí domluvě kolem třetí hodiny odpoledne téhož dne v jednom ze supermarketů na ulici Těšínské v Opavě odcizili parfémy, gelové vložky do bot, hodinky a aku žehličku, vše v hodnotě více jak 1 300 korun a bez zaplacení uvedeného zboží společně prošli přes pokladní zónu. Po rozezvučení magnetického bezpečnostního rámu byli vyzvání pracovníkem bezpečnostní agentury prodejny, aby předložili tašku k nahlédnutí, přičemž obě oslovené osoby začaly být agresivní a snažily se utéci. Při tomto došlo k fyzickému napadení pracovníka bezpečnostní ochranné služby a kromě úderu pěstí byl zasažen i kabelem s nabíjecím adaptérem k žehličce, kterým výše jmenovaný 33letý muž točil nad hlavou. Vzhledem k tomu, že se uzavřel vchod i východ z prodejny, tak agresivní muž kopal patou do těchto dveří, přičemž rozbil skleněnou výplň a poškodil rám dveří se škodou v předběžné výši 20 tisíc korun. Fyzicky napadena byla i jedna z prodavaček, která byla mužem udeřena dlaní do obličeje. Oba zaměstnanci prodejny byli následně lékařsky vyšetřeni a ošetřeni ve Slezské nemocnici v Opavě a poškozenému muži byla i roztržena bunda v hodnotě 700 korun. Jmenovaná podezřelá žena se shora popsané krádeže dopustila i přesto, že byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána na základě rozsudku Okresního soudu v Opavě mimo jiné pro přečin krádeže k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 200 hodin, které doposud nevykonala.

Provedeným prověřováním bylo také zjištěno, že se shora uvedený muž dopustil přečinu poškození cizí věci už v odpoledních hodinách dne 30. ledna letošního roku v provozovně herny na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách, kdy úmyslně poškodil dotykový displej loterijního terminálu shozením na zem, čímž byla poškozené společnosti způsobena škoda ve výši 15 tisíc korun.

Z přečinu krádeže si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření rovněž další 33letý muž z Opavska, neboť tento byl kolem páté hodiny odpolední dne 9. února 2016 přistižen prodavači v supermarketu na ulici Rybářské v Opavě při zcizování pracího prášku v hodnotě 236 korun. I on byl v minulosti potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému odnětí svobody o výměře jednoho roku a osmi měsíců, s výkonem v polovině loňského roku a tudíž se u něj jedná o recidivu.

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu mezi Opavou a Holasovicemi

Chvíli po sedmé hodině večerní dne 7. února 2016 řídil 34letý muž z Krnova ve směru z Opavy na obec Holasovice osobní motorové vozidlo tovární značky Alfa Romeo, kdy na přímém úseku silnice vlivem své silné podnapilosti vyjel vpravo do silničního příkopu a s vozem se zde několikrát převrátil přes střechu. Poté místo dopravní nehody opustil, avšak po chvíli se vrátil zpět a doznal se již přítomným přivolaným policistům ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě k řízení automobilu. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,2 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že shora uvedený řidič má nyní uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, a to do srpna roku 2018. Celá záležitost je nadále v prověřování, přičemž je s největší pravděpodobností zcela zřejmé, že v dané věci byla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

Lednový případ nálezu a zneužití platební karty objasnili opavští policisté

Policisté z opavského obvodního oddělení dne 8. února 2016 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 22letému muži z Opavy, neboť tento se v průběhu měsíce ledna letošního roku nálezem zmocnil peněženky poškozené 23leté ženy z Opavska, ve které byly různé osobní doklady a bezkontaktní platební karta. Pomocí ní následně uhradil dva nákupy zboží na benzínové čerpací stanici, platební kartou rovněž zaplatil čtyři nákupy zboží v opavském obchodním centru a také neoprávněně provedl výběr financí z bankomatu. Poškozené ženě tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 1 500 korun a trestnou činnost majetkového charakteru nyní objasnili policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě.

 

Kravařští policisté prověřují případ krádeže bonsají

Policisté z kravařského obvodního oddělení nyní zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že z 8. na 9. února letošního roku neoprávněně vstoupil na oplocený a uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Bezručové v Kravařích a z přilehlé kůlny odcizil 7 kusů bonsají různých druhů, hodnot a stáří, čímž poškozenému majiteli vznikla celková hmotná škoda ve výši 50 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených rostlin je možno kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

 

Opava 11. února 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem