Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. září 2018

Opava - Opavská pátrací akce po pohřešované ženě skončila úspěšně a další... (7 případů) 

Žádost o navrácení peněz se změnila v loupežné přepadení

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě obvinil ze spáchání zločinu krádeže 30letého muže z Opavy.

Kolem polední doby 6. září 2018 v prostorách bývalé točny trolejbusů MHD na ulici Olomoucké v Opavě totiž místní 30letý muž požadoval po 41letém muži z Vítkova navrácení finanční částky, kterou údajně dluží jejich společné kamarádce. Vzhledem k tomu, že oslovený muž na žádost nereagoval, výše jmenovaný rodák z Opavy jej udeřil několika údery pěstí do oblasti hlavy a obličeje. Poté, co poškozený z obavy o svůj život a zdraví vytáhl z kapsy svých kalhot sáček s finančními prostředky, tak mu obviněný muž tento sáček z ruky vytrhl, vzal si 2 tisíce korun, ostatní peníze mu vrátil a odešel neznámo kam. Starší z mužů při fyzickém napadení utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Tento případ je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů a také se prověřuje, zda nebyla nějakou ze zúčastněných osob naplněna skutková podstata i jiného protiprávního jednání a trestné činnosti.

Dopravní nehoda podnapilého motocyklisty na katastru obce Bolatice

Půl hodiny po půlnoci 9. září 2018 řídil 33letý muž z Opavska svůj motocykl tovární značky Harley Davidson z obce Bolatice na místní část Křeménky, přičemž se na přímém úseku komunikace otáčel, nezvládl řízení, vjel do levého silničního příkopu a zde upadl. V průběhu šetření celé kolizní situace bylo zjištěno, že motocyklista neměl na hlavě řádně upevněnou ochrannou přilbu a odborné měření dechovými zkouškami prokázalo předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou, kdy mu byly naměřeny pozitivní hodnoty s výsledky okolo 1 promile alkoholu v dechu. Na výzvu zakročujících policistů se shora uvedený muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. K jeho zranění ani ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. K zadržení řidičského průkazu na místě nedošlo, poněvadž jej motocyklista nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování, zda se jedná o přestupkové jednání či zda byla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do restaurace v obci Služovice

Od odpoledních hodin 8. září 2018 do dopoledních hodin následujícího dne se doposud neznámý pachatel vloupal do vnitřních prostor restauračního zařízení v areálu fotbalového hřiště v obci Služovice, přičemž z prostoru výčepu odcizil tři litrové láhve různého alkoholu v hodnotě téměř 800 korun. Poškozením oken a dalšího zařízení provozovny vznikla na majetku škoda ve výši tisíc korun. Poškozenou organizací je místní sportovní sdružení a tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného alkoholu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Vloupání do myslivecké chaty na katastru obce Sudice

Doposud neznámý pachatel v blíže neustanovené době mezi 6. a 9. zářím letošního roku vnikl po rozbití skleněné výplně okna do myslivecké chaty, která se nachází 200 metrů za obcí Sudice ve směru ke státní hranici s Polskou republikou. Dále rozbil dvoje dveře na objektu a odcizil svařovací trafostanici a plastovou přepravní bedýnku s 20 prázdnými láhvemi od piva. Poškozené místní organizaci tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 3 tisíce korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Odcizení kabelek z nákupních vozíků v opavských supermarketech

Těsně po půl páté odpoledne 9. září 2018 došlo v prodejních prostorách supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách k přečinu krádeže tím, že doposud neznámá osoba využila chvilkové nepozornosti poškozené 66leté ženy z Opavska a z nákupního vozíku jí odcizila volně odloženou dámskou kabelku černé barvy. V ní se nacházela dámská peněženka s finanční částkou na hotovosti 3 tisíce korun a různé osobní doklady.

Obdobný přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku se stal okolo páté hodiny odpolední téhož dne v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě. To neznámý pachatel využil během nakupování nepozornosti poškozené 39leté ženy a z nákupního vozíku jí odcizil zavěšenou dámskou kabelku černé barvy, ve které se nacházel cestovní pas ukrajinské národnosti, finanční částka na hotovosti okolo tisíce korun a platební karty.

Oba případy protiprávního jednání majetkového charakteru s celkovou škodou na majetku ve výši přes 5 tisíc korun nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů či k nálezům odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách

Mezi šestou a půl sedmou podvečerní 10. září tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru staveniště obchvatu Statutárního města Opavy nad ulicí Hillovou v městské části Kateřinky přečin krádeže tím, že se po rozbití skleněné výplně okna zadních dveří vloupal do zde odstaveného dodávkového motorového vozidla tovární značky Citroën Jumper. Ze zavazadlového prostoru automobilu následně odcizil nivelační přístroj, nivelační lať a stativ, čímž vznikla poškozené firmě z Pardubic celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 33 tisíc korun. Tento případ prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opavská pátrací akce po pohřešované ženě skončila úspěšně

Před šestnáctou hodinou 10. září 2018 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 62letý muž z Opavska, že nyní intenzivně hledá svou tchýni, a to 85letou ženu, kterou na pár minut samotnou zanechal ve svém osobním automobilu na parkovišti u jednoho ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě a šel nakoupit. Když se po chvíli vrátil zpět, tak jeho rodinná příbuzná ve vozidle ani v jeho bezprostředním okolí nebyla. Na místo tak byla ihned vyslána službu konající opavská policejní hlídka, která na základě dalších informací od oznamovatele zjistila, že pohřešovaná žena trpí stařeckou demencí, není orientována v čase ani v prostoru, nemá u sebe mobilní telefon ani žádnou finanční hotovost a osobní doklady. Do daného prostoru na ulici Olomouckou v Opavě a do přilehlého okolí se tak dostavily další dvě opavské policejní hlídky, policisté z obvodních oddělení v Hradci nad Moravicí a v Kravařích, policejní psovodi se služebními psy, strážníci Městské policie Opava a byl vyžádán i přílet policejního vrtulníku. Provádělo se pátrání v bezprostředním okolí supermarketů, na přilehlých polích a na pozemcích, v nedaleké zahrádkářské osadě, v areálech Psychiatrické nemocnice a Slezské nemocnice, na přilehlém sídlišti a v okolních ulicích, jakož i na „výpadovkách“ ve směru na obce Otice a Slavkov. Hledání pohřešované ženy bylo učiněno i ve všech místních marketech a v prodejnách a byly provedeny telefonické prověrky ve zdravotnických zařízeních, na dispečinku Městské hromadné dopravy a u několika místních taxikářů. V rámci nalezení osoby seniorského věku tak proběhla rozsáhlá pátrací akce, kdy až nasazení helikoptéry s termovizí bylo úspěšné a pohřešovaná žena byla okolo půl jedenácté večerní téhož dne nalezena v areálu Slezské nemocnice Opava. Přivolaný ošetřující lékař u ní stanovil podchlazení a silnou dezorientaci a následně byla tato žena převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do opavské nemocnice. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

Opava 11. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem