Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. května 2016

Opava - Dva muži z Bohumína byli kravařskými policisty zadrženi po krádeži jízdních kol v Opavě a další... (8 případů) 

 

Vítkovští policisté prověřují případ krádeže dřeva z lesního porostu

V blíže neupřesněné době od začátku měsíce března do 5. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Melč přečin krádeže, kdy v místním lesním porostu neoprávněně pokácel a následně odcizil 10 stromů (smrk) v celkové hodnotě téměř 11 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené dřevní hmoty lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

 

Vloupání do skladu soukromé firmy v obci Háj ve Slezsku

Dne 8. května 2016 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se mezi 4. a 6. květnem tohoto roku vloupal na ulici Úzké v obci Háj ve Slezsku do skladu soukromé firmy, odkud odcizil čtyři kartóny mikrovláknových utěrek zelené barvy o rozměru 50 x 60 cm (v jednom kartónu je 200 kusů), dále přibližně 600 kusů kožených peněženek různých značek a 250 kusů manikúrních sad v kožených a koženkových obalech, vše v hodnotě více jak 182 tisíc korun. Hlučínští policisté a opavští kriminalisté žádají širokou veřejnost o jakékoli informace, které povedou k ustanovení osoby pachatele tohoto protiprávního jednání majetkového charakteru či k nálezu odcizených věcí. Tyto poznatky lze telefonicky sdělit na hlučínské policejní číslo 974 737 701, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo osobně na kteroukoli policejní služebnu.

 

Úmyslné poškození osobního automobilu na ulici Pekařské v Opavě a další vloupání do vozů

Doposud neznámá osoba spáchala na ulici Pekařské v centru města Opavy přečin poškození cizí věci tím, že v noční době ze 7. na 8. května letošního roku úmyslně poškodila zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Pachatel poškrábal lak karosérie, poškodil přední světlomet a přední blatník automobilu, čímž vznikla celková hmotná škoda ve výši 8 tisíc korun.

Policisté z obvodního oddělení v Opavě nyní také prověřují obdobný případ poškození osobního automobilu tovární značky Renault Fluence, a to před restaurací na ulici U Pánského mlýna v Opavě-Kylešovicích. Zde doposud neznámý pachatel v dopoledních hodinách dne 2. května 2016 nejenže poškodil krycí lišty dveří a oken vozu, ale po rozbití skleněné výplně okna dveří vnikl dovnitř a odcizil obálku s členskými známkami ostravské Tělocvičné jednoty Sokol na rok 2016. U tohoto přečinu poškození cizí věci a přečinu krádeže byla celková hmotná škoda na majetku vyčíslena na finanční částku ve výši zcela zjevně přesahující 5 tisíc korun.

Na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na opavské policejní telefonické číslo 974 737 651 lze také podat jakékoli kladné informace k osobě pachatele či k nálezu odcizených věcí v případě přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Kolem půl druhé odpolední dne 10. května 2016 dosud neznámá osoba využila nepozornosti poškozených manželů a z jejich neuzamčeného osobního motorového vozidla tovární značky Mercedes, jenž bylo zaparkováno na parkovišti u hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě, odcizila pánskou tašku s různými osobními doklady, s platební kartou, s peněženkou a finanční hotovostí, s mobilním telefonem a s doklady od vozu. Odcizena byla i dámská kabelka s peněženkou, s osobními doklady a s platební kartou, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 300 korun.

Obdobná trestná činnost majetkového charakteru je v této chvíli prověřována i velkoheraltickými policisty z místního obvodního oddělení, poněvadž se doposud neznámý pachatel kolem poledne dne 10. května tohoto roku vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia na parkovišti u prodejny v obci Litultovice a odcizil dámskou tašku s peněženkou, s osobními doklady a s platební kartou, kdy celková škoda na majetku činí 4 200 korun.

V dopoledních hodinách následujícího dne se toto protiprávní jednání stalo i objektu stavebnin na ulici Opavské v obci Velké Heraltice. Opět po rozbití skleněné výplně okna dveří zde zaparkovaného osobního automobilu Škoda Superb neznámá osoba odcizila peněženku s osobními doklady a s platební kartou, vše v hodnotě 110 korun, na zařízení vozu však vznikla celková škoda ve výši 20 tisíc korun a tento skutek je zároveň kvalifikován i jako přečin poškození cizí věci.

 

Dva muži z Ostravy obviněni z majetkové trestné činnosti v Kravařích

Dne 11. května 2016 policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 21 a 43 let z Ostravy jako obviněné ze spáchání přečinů krádeže, poškození cizí věci a podvodu spáchaných formou spolupachatelství, kterých se dopustili tím, že v brzkých ranních hodinách prvního dubnového dne letošního roku se společně vloupali na ulici Mírové v Kravařích do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Mercedes Atego, ze kterého odcizili navigaci a osobní doklady 36letého místního muže. Dále se ve stejné době na nedaleké ulici Komenského vloupali do odstaveného dodávkového automobilu Mercedes Benz a odcizili či poškodili navigaci a zabudované reproduktory.

O den později se v době kolem druhé hodiny ranní vloupali na ulici Nádražní v Kravařích do osobního motorového vozidla tovární značky Suzuki Swift a odcizili cestovní kufr s notebookem, přenosný tablet včetně nabíjecího kabelu, 120 kusů sušenek KitKat, reklamní poznámkové bločky a různé druhy oblečení. Celková hmotná škoda na majetku je zcela zřejmě vyšší jak 10 tisíc korun.

Jak bylo dále prověřováním zjištěno, tak oba muži v průběhu dne 1. dubna letošního roku za použití odcizeného občanského průkazu výše zmíněného 36letého muže z Kravař uvedli v omyl pracovnici mobilního operátora v prodejně na Mírovém náměstí v Hlučíně a pod lživou identifikací sepsali smlouvu na pozdější elektronickou komunikaci a využívání služeb, přičemž obdrželi i mobilní telefon v hodnotě 4 tisíce korun. Tento však bezprostředně poté vložili do zástavy v bazaru za částku 3 tisíce korun, peníze si rozdělili a následně použili pro svou vlastní potřebu.

U obou mužů se jedná o recidivu, kdy svého protiprávního jednání majetkového charakteru se dopustili i přesto, že byli v posledních 3 letech pravomocně potrestáni rozsudky Okresních soudů v Ostravě. Mladší z mužů byl odsouzen k trestu obecně prospěšných prací, které doposud nevykonal a starší z nich si odpykal nepodmíněný trest odnětí svobody. Jejich současná trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké součinnosti s ostravskými kolegy, a to na jejich svobodě.

 

Dva muži z Bohumína byli kravařskými policisty zadrženi po krádeži jízdních kol v Opavě

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se měli dopustit dva muži ve věku 23 a 36 let z Bohumína, neboť v poledních hodinách dne 9. května 2016 společně odcizili na teritoriu Statutárního města Opavy dvě uzamčená jízdní kola.

První případ se stal kolem dvanácté hodiny před prodejnou nářadí na ulici Kasárenské v Opavě, odkud odcizili místnímu 41letému muži jeho pánské horské jízdní kolo v hodnotě 10 tisíc korun.

Ke druhému skutku došlo před třináctou hodinou v areálu rehabilitačního centra na ulici Sušilové v Opavě, kdy 45letému muži z Opavska odcizili pánské horské jízdní kolo v ceně 10 tisíc korun.

Po shora uvedených protiprávních jednáních majetkového charakteru naložili odcizená jízdní kola do osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Stillo a z Opavy odejeli na Kravaře. Zde při běžné silniční kontrole kolem čtrnácté hodiny službu konající policejní hlídka stavěla uvedený automobil a zkontrolovala nejen osádku vozu, ale také zavazadlový prostor. V něm se nacházela demontovaná jízdní kola a vzhledem k podezření, že tyto věci pocházejí z trestné činnosti, kravařští policisté oba muže zadrželi a převezli je na svou služebnu. Následně bylo prověřováním zjištěno, odkud byla jízdní kola odcizena a kdo je jejich majitelem a pro řádné zadokumentování celé záležitosti byli oba muži umístěni do opavské policejní cely. Vše je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů, kteří úzce spolupracují se svými karvinskými a ostravskými kolegy, přičemž zjišťují, zda se muži nedopustili i jiných krádeží.

Při výše zmíněné silniční kontrole bylo rovněž prokázáno, že 23letý řidič je pod vlivem omamných a psychotropních látek či jedů, poněvadž orientační test vyzněl pozitivně na Amphetamin. Muž předchozí požití návykové látky doznal a uvedl, že začátkem května užil pervitin. Na výzvu policistů se poté podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

Po slovním napadení jiného muže poškodil 20letý mladík oplocení zahradní restaurace

Chvíli před jedenáctou hodinou večerní dne 9. května letošního roku byla policejní hlídka z opavského obvodního oddělení přivolána před jednu z restaurací na ulici Dolní náměstí v Opavě, kde mělo dojít ke slovnímu napadení dvou mužů a k následnému poškození venkovního posezení. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že 20letý muž z Opavska slovně napadl 21letého muže, kterému vyhrožoval fyzickou likvidací a poté úmyslně poškodil mobilní oplocení přilehlé restaurace se škodou ve výši 3 tisíce korun. Vzhledem k tomu, že agresivní muž byl v silně podnapilém stavu a orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes 1,6 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je v současné chvíli prošetřována jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti majetku, přičemž se také prověřuje, zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů, a to například přečinu výtržnictví.

 

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu a cyklistky v obci Vávrovice

Dne 10. května 2016 chvíli po šesté hodině ranní jela 50letá žena z Opavy na svém jízdním kole s elektromotorem ve směru od vrátnice zdejšího výrobního podniku v Opavě, městské části Vávrovice k silnici spojující Opavu s Krnovem, přičemž v křižovatce nerespektovala dopravní značku „Dej přednost v jízdě“ a z vedlejší silnice vyjela bezprostředně na hlavní komunikaci. Došlo tak k dopravní nehodě s projíždějícím osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Octavia, jenž řídil 30letý muž z Vítkova. Při střetu cyklistka upadla na vozovku a utrpěla těžké, život ohrožující zranění s nutností jejího leteckého transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně, u ženy byl při lékařském vyšetření a ošetření nařízen odběr krve. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 55 tisíc korun. Celá záležitost je nadále prověřována policisty ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

 

Policisté z Vítkova přijali oznámení o odcizení včelařských pomůcek a úlů

V blíže neustanovené době mezi 7. a 10. květnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na okraji lesního porostu v katastru obce Čermná ve Slezsku přečin krádeže tím, že se vloupal do zde stojící maringotky, sloužící jako sklad nářadí pro včelaření, přičemž poškozenému muži z Vítkovska způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 18 tisíc korun. Z objektu byl například odcizen ruční mechanický kovový medomet, úlové nadstávky, úlové rámky a rovněž i dva univerzální úly i s včelstvy a s veškerým příslušenstvím.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

 

 

Opava 12. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem