Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. ledna 2015

Opava - Kontroly řidičů motorových vozidel pod vlivem alkoholu a návykových látek na Opavsku a další... (3 případy) 

 

Víkendová dopravní nehodovost v okrese Opava

Od pátku 9. 1. 2015 do neděle 11. 1. 2015 došlo na silnicích opavského okresu k 9 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při nichž byly 3 osoby zraněny těžce. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 210 tisíc korun.

Vážná dopravní nehoda se stala před půl druhou odpolední dne 9. ledna letošního roku na silnici mezi Opavou a Hradcem nad Moravicí. V té chvíli 51letá žena z Vítkova řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru jízdy z Opavy, přičemž na přímém úseku silnice z dosud nezjištěných příčin sjela do pravé silniční příkopy a přední části automobilu narazila do betonového mostu. Řidička i její 18letá spolujedoucí z Vítkova utrpěla těžká zranění a obě ženy byly následně letecky transportovány helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 81 tisíc korun. Orientační dechová zkouška nebyla u řidičky provedena vzhledem k povaze zranění a byl u ní při lékařském vyšetření a ošetření proveden odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Celá záležitost je nadále v prověřování a již nyní je zde zřejmé, že byla naplněna skutková podstata přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřují okolnosti i další vážné dopravní nehody, a to ze dne 10. ledna 2015. V době kolem 17:15 hodin přecházela po přechodu pro chodce 71letá žena z Hlučína ulici Ostravskou poblíž hlučínské prodejny Mountfield, kdy uprostřed vozovky se zastavila na středovém ostrůvku a poté vstoupila do druhé poloviny vozovky. Z ulice Zahradní v Hlučíně však vyjelo doposud neznámé osobní motorové vozidlo tmavé barvy (pravděpodobně ve verzi kombi) a levou přední části vozu narazilo do pravého boku ženy. Po střetu neznámý řidič z místa nehody ujel neznámo kam. Chodkyně utrpěla zranění povahy těžké, přičemž byla lékařsky vyšetřena a ošetřena v ostravské nemocnici. Její orientační dechová zkouška vyzněla negativně. Policisté žádají širokou veřejnost o jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby neznámého řidiče nezjištěného automobilu, přičemž tyto poznatky a svědectví lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní telefonní číslo 974 737 574.

 

 

Kontroly řidičů motorových vozidel pod vlivem alkoholu a návykových látek na Opavsku

V rámci běžného výkonu denní i noční směny policejní hlídky i jednotliví policisté při dohledu nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu stavějí motorová vozidla a kontrolují jejich řidiče, zda neřídí pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. V průběhu uplynulého víkendu tak bylo zjištěno 5 podnapilých řidičů, přičemž další 3 osoby řídily automobil pod vlivem návykových látek.

Hodinu před půlnocí dne 9. ledna 2015 policisté z opavského dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky stavěli a kontrolovali na ulici Hradecké v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Audi A3, a to 25letého muže z Opavska. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S však byl pozitivní na návykové látky amhetamin/methamphetamin.
Chvíli po půlnoci dne 10. 1. 2015 policejní hlídka z kravařského obvodního oddělení zastavila na ulici Opavské v Kravařích osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Clio. U místní 38leté ženy policisté provedli odborné měření dechovými zkouškami, přičemž u ní zjistili 0,9 promile alkoholu v dechu.
V téže chvíli policisté Policie České republiky stavěli a kontrolovali na ulici Pode Zdí v Hlučíně osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Palio, které řídil 21letý muž z Hlučínska. Dechovými zkouškami mu byly naměřeny hodnoty až 1,9 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo poté zjištěno, že nevlastní řidičský průkaz pro danou podskupinu řidičského oprávnění.
Kolem půl osmé večerní dne 10. ledna letošního roku opavští dopravní policisté stavěli a kontrolovali na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách 45letého muže z Opavy, jenž řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia. Řidič se na místě silniční kontroly podrobil odbornému měření přístrojem Dräger na možnou přítomnost alkoholu v jeho dechu, což vyznělo pozitivně s výsledky bezmála 0,5 promile alkoholu v dechu.
Před devátou hodinou večerní stejného dne policisté z obvodního oddělení v Opavě stavěli na ulici Hradecké v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, a to 25letého muže z Opavy. Lustracemi v příslušných evidencích bylo zjištěno, že nevlastní řidičské oprávnění pro žádnou skupinu motorových vozidel a je veden jako neřidič. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, test na možnou přítomnost jiných omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na Cannabis a Metamphetamin.
Půl hodiny před půlnocí desátého lednového dne hlučínská policejní hlídka zastavila na ulici Ke Kapli v obci Markvartovice 23letého muže z Hlučínska jako řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia. Následně policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, poněvadž bez závažného důvodu řídil automobil, ač má rozhodnutím Okresního soudu v Ústí nad Orlicí uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 36 měsíců, a to až do listopadu roku 2017. Odborným měřením bylo rovněž zjištěno, že vozidlo řídil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy měl více jak 2,1 promile alkoholu v dechu.
Po druhé hodině ranní následujícího dne spáchal 31letý muž z Opavy přečin ohrožení pod vlivem návykové látky tím, že pod vlivem alkoholických nápojů řídil po ulici Krnovské v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Daewoo Matiz. Tuto skutečnost zjistili policisté z opavského obvodního oddělení při silniční kontrole a pozitivní dechové zkoušce s naměřenými hodnotami okolo 2,3 promile alkoholu v dechu.
Poslední řidič, který zasedl za volant vozu po požití alkoholu nebo návykových látek byl stavěn a kontrolován opavskými policisty před půl pátou odpolední dne 11. ledna letošního roku na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách. Jednalo se 32letého muže z Opavy-Kateřinek, u něhož sice orientační dechová zkouška vyzněla negativně, jenže měl pozitivní test na Methanphetamin a Cannabis.

Výše uvedeným osobám policisté na místě zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu či soudu, většina z výše jmenovaných se k požití alkoholických nápojů nebo omamných a psychotropních látek či jedů doznala, na místě jim byl zadržen předložený řidičský průkaz a na výzvu se podrobili lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Jednotlivé případy jsou nadále v prověřování a v prošetřování.

 

 

Krádeže volně odložených věcí v restauracích a na diskotékách v okrese Opava

V průběhu víkendových dnů policisté z opavského územního odboru Policie České republiky přijali a prošetřili několik oznámení, která se týkala krádeží volně odložených osobních věcí, a to v různých restauracích a na diskotékách v rámci celého okresu Opava.

První nahlášený skutek se stal přibližně dvě hodiny po půlnoci dne 10. 1. 2015. Doposud neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti 37leté ženy z Velkých Heraltic a na diskotéce na ulici Kasárenské v Opavě odcizil z její volně odložené kabelky peněženku s finanční částkou na hotovosti 1 400 korun, dále jí odcizil různé osobní doklady a platební kartu, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 1 600 korun.
Další případ byl oznámen rovněž v brzkých ranních hodinách téhož dne a policisté z opavského obvodního oddělení byli vysláni do restaurace na ulici Englišové v Opavě, kde chvíli předtím doposud neznámý pachatel využil nepozornosti 39leté ženy z Jakartovic a odcizil její volně odloženou kabelku s peněženkou a s finanční částkou na hotovosti 1 tisíc korun, s různými osobními doklady, s klíčem od automobilu a s platební kartou, vše v celkové hodnotě 4 300 korun.
K obdobné trestné činnosti majetkového charakteru došlo také kolem 3. hodiny ranní dne 11. ledna letošního roku v jednom z klubů na ulici Otické v Opavě, kde neznámý pachatel odcizil volně odloženou kabelku s dvěma mobilními telefony, s peněženkou a finanční částkou 400 korun, s různými osobními doklady a s platební kartou. Poškozené 28leté ženě z Opavy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 5 200 korun. Z vedle volně odloženého batohu byl odcizen i notebook a sluchátka, čímž poškozenému 36letému muži z Opavy vznikla škoda ve výši 13 tisíc korun.
Policisté z hlučínského obvodního oddělení provedli ve stejné době vyšetřování téhož protiprávního jednání v prostorách restaurace na ulici Pode Zdí v Hlučíně, kde rovněž doposud neznámý pachatel odcizil z volně odložené bundy peněženku s finanční částkou na hotovosti 1 tisíc korun, s různými osobními doklady a s platební kartou, vše v hodnotě 1 500 korun, ke škodě místnímu 31letému muži.

Opavští policisté a kriminalisté žádají touto cestou širokou veřejnost o větší obezřetnost na své věci, tašky, kabelky, batohy, bundy, peněženky, hotovosti, jakož i na různé osobní doklady a platební karty, kdy tento svůj cenný majetek by lidé neměli nechávat volně ležet na stolech, na barových pultech, na židlích, na sedačkách, v boxech či volně viset na věšácích, ale vše by měli mít pod neustálou kontrolou a ve svém dosahu.
V daných případech se totiž nejedná o přestupky proti majetku, kdy škoda je většinou vyčíslena do výše 5 tisíc korun, ale jedná se o přečiny krádeže a také i o přečiny neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, poněvadž převážně dojde i k odcizení platebního prostředku.

 

 

Opava 12. ledna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem