Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. srpna 2014

Opava - 21letá žena z Opavy-Kateřinek si vymyslela loupežné přepadení v parku a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Hlučíně

Dne 8. srpna 2014 po 15. hodině odpolední řídil 60letý muž z Hlučína osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 308, se kterým jel po ulici Ostravské v Hlučíně ve směru na Ostravu, kdy chtěl odbočit na ulici Na Závodí, přičemž vlivem své podnapilosti však nezvládl řízení automobilu, vyjel mimo komunikaci do silniční příkopy a narazil do dopravní značky „Dej přednost v jízdě“. Toto značení následně spadlo na oplocení přilehlého rodinného domu a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35 tisíc korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Odborným měřením dechovými zkouškami byly řidiči naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami kolem 1,6 promile alkoholu v dechu. Vzhledem ke skutečnosti, že výše uvedený muž policistům uváděl, že alkohol vypil až po dopravní nehodě, byl vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž se dobrovolně podrobil. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


21letá žena z Opavy-Kateřinek si vymyslela loupežné přepadení v parku

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil dne 6. srpna letošního roku úkony trestního řízení ve věci prověřování zločinu loupeže, poněvadž 21letá žena z Opavy-Kateřinek oznámila opavským policistům PČR, že byla v době kolem půl deváté večerní téhož dne napadena ze strany jí neznámého muže, jenž jí chtěl odcizit kabelku s osobními věcmi. K celému incidentu mělo dojít v parku mezi ulicemi Na Nábřeží a Pekařská v Opavě. Neznámý muž se jí údajně snažil strhnout kabelku z ramene, kdy jí vulgárně nadával a při přetahování o její majetek jí způsobil zranění horní končetiny s nutností lékařského vyšetření a ošetření a s dobou léčení 3 týdny. K odcizení kabelky s ohledem na aktivně kladený odpor poškozené nedošlo a neznámý muž měl podle její následné výpovědi utéct ve směru ke garážím na ulici Resslovo nábřeží.
Na základě všech sdělených informací případ začali ihned prověřovat a prošetřovat opavští kriminalisté, kteří po dvou dnech intenzivního šetření zjistili, že si oznamovatelka celou výše popsanou skutečnost vymyslela a proto byl případ odložen.
Veřejnost byla o nahlášeném incidentu informována prostřednictvím redaktora místního regionálního média, který se o skutku dozvěděl na sociálních sítích od údajně poškozené ženy. 21letá žena z Opavy-Kateřinek si však celý případ vymyslela, nikdo jí v průběhu dne 6. srpna letošního roku nepřepadl, nenapadl a neokradl. Úmyslně se sama udeřila do ruky, způsobila si zranění a nechala se lékařsky ošetřit. O svém údajném přepadení řekla jak rodinným příslušníkům, tak vymyšlený příběh uveřejnila i na sociální síti. V této chvíli lze snad jen konstatovat, že se jednalo o nezodpovědné jednání mladé ženy, kdy policisté a kriminalisté museli prošetřovat vymyšlenou událost, která se šířila mezi lidmi nejen díky novinám, ale hlavně díky sociálním sítím a vzrůstala tak obava mezi obyvateli Statutárního města Opavy a bezprostředního okolí z případného napadení a okradení.
Lidé by si měli uvědomit, že nesmyslnými, vymyšlenými oznámeními a případy zbytečně zaměstnávají policisty Policie České republiky či strážníky městských policií, kteří by mohli a měli šetřit případně jinou trestnou činnost nebo přestupkové jednání a chování. Svými lživými informacemi a svědectvím tak případně mohou šířit i paniku a obavu u spoluobyvatel. Výše jmenovaná žena se nyní bude před orgány činnými v trestním řízení zodpovídat z přečinu křivého obvinění.


Opavští policisté šetří případ poškození zaparkovaného osobního automobilu

V blíže neustanovené noční době ze dne 7. na 8. srpna 2014 neznámý pachatel poškodil osobní motorové vozidlo značky Renault Megané Scénic, které bylo zaparkováno na parkovišti před budovou základní školy na ulici Náměstí Slezského odboje v Opavě. Do laku karosérie automobilu způsobil různé rýhy se škodou ve výši 25 tisíc korun a případ šetří opavští policisté z obvodního oddělení PČR pro přečin poškození cizí věci.


Víkendové krádeže zboží v opavském supermarketu

Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě byli tento pátek a v sobou přivoláni do jednoho z opavských supermarketů na ulici Těšínské v Opavě, kde pracovníci bezpečnostní ochranné služby prodejny zadrželi ženu a muže při krádeži volně vystaveného zboží, poněvadž bez zaplacení prošli pokladní zónou.
První případ se odehrál před 18. hodinou večerní dne 8. srpna 2014, kdy 56letá žena z Ostravy odcizila různé druhy zboží, a to například kuchařské a keramické nože, prstýnky z bílého kovu, hi-fi sluchátka, trička, dětskou hračku ve formě motocyklu, knížky, zástěru, penál, čaj, deodoranty a další kosmetiku, vše v celkové hodnotě přes 9 tisíc korun. Shora uvedené zboží bylo následně vráceno zpět nepoškozené do prodeje a lustracemi v dostupných evidencích policisté zjistili, že se u ženy jedná o recidivu, poněvadž se svého protiprávního jednání a chování majetkového charakteru dopustila i přesto, že byla za obdobný trestný čin v posledních třech létech potrestána rozsudkem Okresního soudu v Karviné, pobočka Havířov z listopadu roku 2012, kterým byla odsouzena za přečin krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 2 měsíců, se zkušební dobou do března letošního roku.
V odpoledních hodinách následujícího dne se přečinu krádeže dopustil i 30letý muž z Opavy, který v prodejních prostorách stejného supermarketu zkonzumoval 2 kusy pečiva (crosaint s párkem) v celkové hodnotě bezmála 20 korun. I u něj se jedná o recidivu, poněvadž byl potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě z července roku 2013, kterým byl odsouzen mimo jiné pro přečin krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody na 5 měsíců, se zkušební dobou do listopadu letošního roku.

Trestná činnost ve formě přečinu krádeže v tomto supermarketu na ulici Těšínské v Opavě pokračovala i dne 11. srpna 2014. V pozdních večerních hodinách zde totiž 37letý muž z Opavy-Kateřinek odcizil 2 kusy balených tavených sýrů v celkové hodnotě 46 korun. Ani on však neunikl pozornosti všímavých pracovníků bezpečnostní ochranné služby prodejny a po jeho zadržení a předání opavským policistům PČR bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu. I on byl v posledních třech létech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě, a to z března letošního roku pro majetkové skutky, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody s výměrou 1 roku a se zkušební dobou do konce ledna roku 2018.


Odcizení nákladního přívěsu v obci Litultovice

Policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v době mezi 16. hodinou dne 8. srpna do 14. hodin dne 9. srpna letošního roku odcizil od jednoho z rodinných domů v Městyse Litultovice volně odstavený a nezajištěný dvouosý odtahový přívěs pro přepravu vozidel tovární značky VAPP světle šedé barvy, registrační značky 2T5 0775 a roku výroby 2005, čímž byla poškozenému muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 50 tisíc korun. Velkoheraltičtí policisté v této souvislosti žádají širokou veřejnost o spolupátrání po výše uvedeném přívěsu a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu přípojného vozidla, je možné kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na číslo Policie České republiky 974 737 751.


Bezpečnostní opatření při společensko-kulturních akcích na Opavsku

V době od 18:00 hodin dne 08.08.2014 do 12:00 hodin dne 10.08.2014 proběhlo v obci Hněvošice a v jeho bezprostředním okolí bezpečnostní opatření v souvislosti s konáním produkce elektronické hudby, a to za účelem zajištění veřejného pořádku v místě konání akce a zvýšeného dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, s velkým zájmem na eliminaci řízení motorových i nemotorových vozidel pod vlivem alkoholických nápojů nebo omamných a psychotropních látek či jedů. V prvních dvou dnech bylo denně nasazeno 17 policistů z obvodního oddělení v Kravařích a ze speciální pořádkové jednotky ve Frýdku-Místku. V neděli dne 10.08.2014 bylo v přímém výkonu služby 5 kravařských policistů, přičemž elektronické produkci přihlíželo celkově kolem 650 hostů. V rámci opatření byl evidován 1 přestupek proti veřejnému pořádku, a to rušení nočního klidu ze strany pořadatele, dále bylo zkontrolováno 35 motorových vozidel, přičemž byl zjištěn 1 podnapilý řidič a 2 řidiči pod vlivem návykových látek a zakročující policisté ještě uložili celkem 13 blokových pokut v dopravě.
Obdobné bezpečnostní opatření přijali i hlučínští policisté v době od odpoledních hodin dne 09.08.2014 do brzkých ranních hodin následujícího dne, kdy v obci Píšť probíhal „Odpust 2014“. Celé akce se zúčastnili 4 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně, přičemž před, během ani po skončení „obecního karmaše“ nedošlo k narušení veřejného pořádku či občanského soužití. Přítomných návštěvníků bylo přibližně tisíc a kontrolami řidičů motorových a nemotorových vozidel byl zjištěn 1 podnapilý řidič a dalších 5 přestupků v dopravě se řešilo v blokovém řízení.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku

Dne 11. srpna 2014 kolem půl osmé večerní byli k areálu fotbalového hřiště v obci Háj ve Slezsku přivoláni policisté z obvodního oddělení v Hlučíně, kteří zde zajistili místo nálezu munice. Následně se zde dostavil i policejní pyrotechnik PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si převzal a k odbornému zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 75 mm německé výroby, jenž pochází z období 2. světové války.


Odcizení dřeva z lesního porostu na katastru Budišova nad Budišovkou

Policisté z obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v přesně neustanovené době od 21. července do 11. srpna letošního roku odcizil z lesního porostu za ulicí Berounskou na katastru Budišova nad Budišovkou dřevní hmotu. Neznámý pachatel či pachatelé tak pokáceli, vytěžili a odcizili 5 smrků, 9 javorů, 3 lípy a břízu, vše v celkové hodnotě bezmála 7 tisíc korun.

 

 

Opava 12. srpna 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem