Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. září 2014

Opava - Recidivisté se snažili na různých místech v Opavě odcizit kovový materiál a další...(8 případů) 

 

Výjezdy policejních pyrotechniků na Opavsko k nálezům munice z 2. světové války

K prvnímu případu nálezu nevybuchlé munice pocházející z období 2. světové války byli policejní pyrotechnici z Expozitury ve Frýdku-Místku přivoláni na Opavsko chvíli po poledni dne 9. září 2014. Na poli za areálem zemědělské společnosti na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách byla totiž nalezena letecká puma o váze 100 kg ruské výroby.
Zhruba o půl hodiny později byl nalezen v lese na katastru obce Vřesina, a to v části zvané Vodní důl, dělostřelecký granát ráže 75 mm a minometný granát ráže 82 mm.
V půl třetí odpoledne přijali policisté z obvodního oddělení v Kravařích oznámení o nálezu nějakého předmětu, který vypadá jako munice. Na pole do katastru obce Rohov tak byl vyslán policejní pyrotechnik, který si k odbornému zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 85 mm.
V podvečerních hodinách téhož dne si službu konající pyrotechnik ještě převzal a k znehodnocení odvezl stabilizátor dělostřelecké miny ráže 120 mm, který byl nalezen v lese na katastru obce Dobroslavice.
Další pyrotechnik přijel na základě oznámení na pole do Kravař, část Nový Dvůr dne 10. září letošního roku kolem půl osmé večerní, kde místní muž nalezl dělostřeleckou minu ráže 82 mm.

Ve všech případech nálezci munice pocházející z období 2. světové války postupovali bezpečně a ohleduplně, přičemž na podezřele vypadající předměty nesahali a telefonicky ihned volali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, kdy vždy určili přesné místo nálezu. Zde pak přijeli místně příslušní policisté z obvodního oddělení, kteří informaci ověřili, místo nálezu zajistili a povolali policejní pyrotechniky PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku. Tito speciální odborníci již věděli, jak vybuchlou či nevybuchlou munici zajistit, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví osob a majetku. Výše zmíněný postup v případě nálezu munice či nástražného výbušného systému je zcela správný a takto by se měl zachovat a zareagovat kterýkoli občan.


Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a cyklistky na Hlučínsku

Dne 10. září 2014 těsně po páté hodině ráno řídila 29letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6 ve směru jízdy od obce Darkovičky na Hlučín, kdy na přímém úseku komunikace předjížděla před sebou jedoucí automobil a autobus, ač podle doposud zjištěných skutečností neměla před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí. V protisměru v té době jela 38letá žena z Dolního Benešova na svém jízdním kole a měla na sobě za snížené viditelnosti (tma) i výstražnou vestu s reflexními prvky. Přesto však řidička vozu cyklistku na dálku přehlédla a přední části automobilu narazila do přední části jízdního kola. Po střetu tato společně s jízdním kolem upadla do silničního příkopu a bylo jí způsobeno zranění těžšího charakteru s dobou léčení více jak 7 kalendářních týdnů. Z místa dopravní nehody byla převezena sanitním vozidlem na urgentní příjem do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, kde byla hospitalizována a neprodleně operována. Celková hmotná škoda na jízdním kole, ochranné přilbě, ošacení cyklistky a osobním automobilu byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 105 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou žen negativně, celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž prvně jmenovaná účastnice dopravní nehody je již nyní důvodně podezřelá ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.


Krádež zahradních židlí z pozemku chalupy v obci Budišovice

Policisté z obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech prošetřují případ přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, který se stal v blíže neupřesněné době od 7. do 10. září letošního roku v obci Budišovice. Doposud neznámý pachatel přelezl oplocení na uzamčený pozemek jedné z rekreačních chalup, přičemž z volně přístupného altánu odcizil 4 kusy dřevěných polohovatelných zahradních židlí značky Mind červenohnědé barvy. Poškozenému muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun a opavští policisté žádají širokou veřejnost o jakékoli informace, které by vedly k zjištění osoby pachatele či k nálezu výše uvedených věcí. Tato skutečnost může být kdykoli sdělena, byť i anonymně, na policejní telefonní číslo 974 737 651.


Odcizení dřeva z lesního porostu na katastru obce Staré Těchanovice

Dne 10. září 2014 policisté z obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel nebo pachatelé tím, že v průběhu dnů 5. - 8. září letošního roku odcizil či odcizili ze skládek v lesním porostu na katastrálním území obce Staré Těchanovice, a to v místě zvaném „U vysílače“, smrkovou kulatinu a surové smrkové kmeny, čímž vznikla poškozené opavské společnosti celková škoda odcizením dřevní hmoty ve výši 49 tisíc korun.


Pracovní úraz 38letého muže v objektu stolárny v Hradci nad Moravicí

Dne 10.09.2014 kolem 10:30 hodin došlo v areálu soukromé společnosti na ulici Žimrovické v Hradci nad Moravicí k těžkému zranění 38letého muže z Opavy. Tento zaměstnanec v hale stolárny, při obsluze pracovního stroje, zasunul do pily dřevěnou fošnu k prořezání, přičemž z doposud nezjištěných příčin odlétl dřevěný štěp, který zasáhl v té době již ke stroji zády otočeného muže. Odštěp uvízl v těle výše jmenovaného muže, který byl následně přivolaným lékařským personálem akutně převezen do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Podle vyjádření ošetřujícího lékaře není muž v ohrožení života, jeho stav je stabilizován a nebyly u něj ohroženy životně důležité orgány. Doba jeho léčení se však odhaduje nejméně na 6 týdnů. Prvotním šetřením na místě nešťastné události nebylo ze strany hradeckých policistů a opavských kriminalistů PČR zjištěno cizí zavinění a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Recidivisté se snažili na různých místech v Opavě odcizit kovový materiál

Dne 10. září 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 30letému muži z Bruntálska, neboť tento byl kolem 9. hodiny večerní téhož dne zadržen opavskou policejní hlídkou PČR při krádeži kovového odpadu z areálu Střední školy technické na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách. Na tento uzamčený pozemek vnikl po přelezení oplocení a odcizený volně odložený materiál přehazoval na ulici Holasickou. Jakou škodu způsobil, je předmětem dalšího šetření. Po jeho zadržení však lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, neboť byl za obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru v minulosti potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z března roku 2014 a rozsudkem Krajského soudu v Ostravě z července roku 2014.

Ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody i 50letému muži z Opavy. Ten byl zadržen poškozeným mužem a následně byl předán přivolaným opavským policistům kolem 13. hodiny dne 11. září letošního roku, poněvadž po přelezení oplocení vstoupil na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Okruhy v Opavě-Jaktaři, kdy z volně přístupného přístřešku se snažil odcizit nerezový plech v hodnotě 500 korun. K dokonání skutku nedošlo, neboť byl výše uvedený muž přímo na místě přistižen majitelem domu. Svého protiprávního jednání a chování majetkového charakteru se však dopustil i přesto, že byl v posledních 3 létech za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále z června roku 2014 pro přečin krádeže, za což mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 12 měsíců, který do současné doby nevykonal.


Odcizení měděného lana na železniční trati mezi u obce Háj ve Slezsku, část Lhota

Dne 11. září 2014 v době od půlnoci do čtyř hodin rána neznámý pachatel spáchal poblíž železniční stanice ČD na ulici Komenského v obci Háj ve Slezsku, část Lhota přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že nejprve poškodil přestřižením měděné lano mezi sloupy trakčního vedení traťové koleje a dále odcizil dvě měděná lana o celkové délce 240 metrů, čímž měla být poškozené organizaci způsobena předběžná škoda ve výši 36 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Hlučíně.


Vítkovští policisté šetří případ pokusu odcizení motocyklu z nezajištěné garáže ve Vítkově

Dne 11. září 2014 policisté z obvodního oddělení ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže ve stádiu pokusu, kterých se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že chvíli před půl sedmou večerní téhož dne neoprávněně vstoupil do nezajištěné garáže na ulici Klokočovské ve Vítkově, která je součástí rodinného domu, ze které vytlačil zde zaparkovaný motocykl v hodnotě 100 tisíc korun. Při své trestné činnosti majetkového charakteru však byl přistižen majitelkou, motocykl na místě zanechal a utekl neznámo kam.

Policisté Policie České republiky apelují na občany, aby si řádně uzamykali svá obydlí a dbali na svůj majetek. V případě, že kterákoli cizí osoba se bude podezřele pohybovat kolem rodinných domů, v panelových domech, činžovních a bytových domech, ve sklepích, v garážovištích, v chatovištích a v zahrádkářských osadách, okolo prodejen, restaurací a dalších obdobných objektů, nechť neprodleně volají na bezplatnou linku tísňového volání PČR čísla 158. Chrání tím nejen svůj hmotný majetek, ale i majetek sousedů, známých a kamarádů. Jakékoli oznámení policisté či strážníci městských policií rádi přijmou a co nejrychleji je ověří, na dané místo se dostaví a podezřelou osobu, osoby či motorová vozidla zkontrolují.

 

 

Opava 12. září 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem