Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. března 2015

Opava - 24letý muž způsobil vloupáním do garáží hmotnou škodu ve výši téměř 200 tisíc korun a další... (6 případů) 

 

21letý muž odcizil v recepci opavské společnosti volně odložené mobilní telefony

Začátkem měsíce února letošního roku přijali policisté z obvodního oddělení v Opavě oznámení o krádeži dvou mobilních telefonů, které byly volně odloženy v recepci opavské společnosti na ulici Těšínské v Opavě. V té době neznámý pachatel využil chvilkové nepřítomnosti zaměstnankyně a odcizením způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 1 tisíce korun. Celá záležitost byla šetřena jako přestupek proti majetku, přičemž v těchto dnech opavští policisté ustanovili osobu pachatele. Protiprávní jednání majetkového charakteru spáchal 21letý muž z Opavy, a poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán pro obdobnou trestnou činnost trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání jednoho roku, se zkušební dobou do ledna roku 2016, jedná se u něj o recidivu. Z tohoto důvodu byl případ z přestupku překvalifikován a ve zkráceném přípravném řízení bylo shora jmenovanému muži sděleno podezření z přečinu krádeže.


Opavští policisté prověřují několik případů vloupání do motorových vozidel

Dne 11. března 2015 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel nebo neznámí pachatelé tím, že se vloupal či vloupali do motorových vozidel v Opavě, městské části Komárov a v obcích Pustá Polom a Hrabyně. Případy se staly v noční době z 10. na 11. března letošního roku.

Na ulici Kravařovské v Opavě-Komárově neznámá osoba vnikla do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia a odcizila zabudované autorádio s navigací, přičemž celková hmotná škoda byla stanovena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Ke stejnému protiprávnímu jednání majetkového charakteru došlo i na komárovské ulici U Splavu, přičemž z dodávkového motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato bylo odcizeno nářadí (bourací kladivo, dvě elektrické příklepové vrtačky a aku vrtačka v plastových kufrech) v celkové hodnotě 27 tisíc korun.
V obci Pustá Polom bylo provedeno vloupání do osobního automobilu značky Škoda Octavia na ulici Zahradní a bylo rovněž odcizeno zabudované autorádio s navigací, vše v celkové hodnotě 40 tisíc korun.
K odcizení auto navigace, různých osobních dokladů a dokladů k automobilu došlo i z vozidla Škoda Superb v obci Hrabyně a zde byla celková hmotná škoda na majetku vyčíslena poškozeným mužem na finanční částku ve výši 2 a půl tisíce korun.

Výše uvedené případy prověřují opavští policisté a kriminalisté, kteří žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby nebo osob pachatelů a zároveň přijmou jakékoli informace, které by vedly k nálezu odcizených věcí. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651.

K vloupání do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia došlo i v polední době dne 11. března letošního roku na ulici Viléma Balarina v Hlučíně, ze kterého doposud neznámý pachatel odcizil kabelku se svazkem klíčů a s léky, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku v hodnotě 3 700 korun. Toto oznámení prošetřují hlučínští policisté z obvodního oddělení pro přečin krádeže a kladné informace lze, prosím, kdykoli telefonicky sdělit na číslo 974 737 701.


24letý muž způsobil vloupáním do garáží hmotnou škodu ve výši téměř 200 tisíc korun

Dne 11. března letošního roku policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 24letého muže z Opavy, jehož obvinila z přečinu krádeže, z přečinu porušování domovní svobody a z přečinu poškození cizí věci. Protiprávního jednáním majetkového charakteru, a to vloupáním do minimálně 57 garáží, se tento muž dopouštěl sám od května roku 2014 do poloviny měsíce února 2015 v opavských garážovištích na ulicích Holasické, Otické, Vojanové, Čajkovského, Dostojevského, Vančurové, Sušilové, Sadové, Bochenkové, Palackého, Resslovo nábřeží, U Cukrovaru, U Opavice, Edvarda Beneše a Obloukové.
Svou trestnou činnost majetkového charakteru většinou prováděl po rozlomení vložky zámku dveří, přičemž se do několika garáží jen pokoušel vloupat, což se mu i nepodařilo a některé z napadených objektů pouze prohledal a nic neodcizil. Pokud k odcizení věcí došlo, tak předmětem jeho zájmu byla horská, trekinková a silniční jízdní kola, různé ruční a stavební nářadí (např. bourací kladiva, rozbrušovačky, vrtačky, pily, šroubováky, majzlíky, gola klíče, čerpadla, filtrace, instalatérský a elektro materiál), kompletní kola k automobilům, plynové vařiče, propanbutanové láhve, vodní dýmky, motocyklové přilby, modely vrtulníků, myslivecké nože, autorádia, auto navigace, láhve alkoholu, prodlužovací kabely, kompresory, nabíječky, ale i vzduchová pistole, piva, mléka, nealko nápoje, brýle a svítilny.
Opavští policisté tuto rozsáhlou kriminalitu rozpracovávali delší dobu, přičemž postupně byly získávány indicie k osobě pachatele i k jeho způsobům vloupávání. Velmi důležité pro řádné objasnění celé záležitosti bylo jednotlivé případy spojit, najít v nich souvislosti a vyloučit, že by se jednalo o různého pachatele či skupiny pachatelů. Na 24letého muže vzniklo podezření vzhledem k jeho kriminální minulosti, jenže nebyl nikde k zastižení, skutky prováděl sám, před policisty se schovával na různých místech a odcizené věci neprodával do bazarů a zastaváren, ale náhodným osobám a takto získané finanční prostředky pak používal pro svou vlastní potřebu. Zadržen byl v těchto dnech v prostoru jednoho z opavských garážovišť, kde nyní přebýval.
Odcizením věcí způsobil škodu ve výši bezmála 150 tisíc korun a škoda na zařízení činí přibližně 46 tisíc korun.
Svého jednání se dopouštěl i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody ve výměře jednoho roku se zkušební dobou do března roku 2016 a rovněž i trestním příkazem, a to k obecně prospěšným pracím ve výměře 100 hodin, které doposud nevykonal. Trestní stíhání tohoto recidivisty je vedeno na svobodě a jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a ve vyšetřování.


26letý muž z Opavy má na svědomí fyzické napadení místního muže v obci Melč

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 26letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinů výtržnictví, ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a nebezpečné vyhrožování, kterých se dopustil tím, že ve večerních hodinách dne 7. února letošního roku v obci Melč fyzicky napadl poškozeného místního 30letého muže. K celému případu mělo dojít tak, že obviněný svým osobním motorovým vozidlem tovární značky Mazda předjel v obci Melč před ním jedoucí osobní automobil značky Peugeot, jeho řidiče tak zvaně vybrzdil a donutil jej zastavit. Poté vystoupil, přišel k peugeotu a teleskopickým obuškem rozbil jeho čelní sklo. Následně otevřel dveře od spolujezdce a fyzicky kopy do hlavy a obličeje napadl shora jmenovaného poškozeného muže, přičemž mu a osádce automobilu vyhrožoval fyzickou likvidací. Po tomto incidentu pachatel protiprávního jednání okamžitě nasedl zpět do automobilu a odejel neznámo kam. Napadený muž se nechal jednorázově lékařsky vyšetřit a ošetřit ve Slezské nemocnici v Opavě a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 4 tisíce korun. Případ začali ihned po oznámení prověřovat policisté z vítkovského obvodního oddělení v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. Po objasnění celé záležitosti a ustanovení osoby pachatele jim obviněný muž při výslechu uvedl, že sice si chtěl vyřídit osobní spor, jenže s jiným mužem, a to v souvislosti s nevrácením finanční hotovosti. V době celého incidentu si tak spletl motorové vozidlo, napadeného řidiče i osádku automobilu. Koho měl v úmyslu napadnout a takto řešit svůj osobní problém však doposud policistům neuvedl. Celá záležitost je nadále v prověřování a ve vyšetřování, poněvadž se zjišťuje i role přítomného 35letého muže z Bruntálska, který byl napadení přítomen a jenž přijel a odejel z místa činu s obviněným mužem.


Dva muži byli přistiženi při krádežích zboží v opavských marketech

V průběhu dne 12. března 2015 policisté z opavského obvodního oddělení byli přivoláni pracovníky dvou zdejších marketů k zadrženým mužům, kteří v jejich prodejnách zcizovali zboží.
19letý mladý muž z Opavska v době kolem čtyř hodin ráno odcizil v supermarketu na ulici Těšínské v Opavě bavlněné tričko v hodnotě 209 korun. Toto si uschoval pod svou bundu a bez zaplacení prošel pokladní zónou, přičemž byl následně zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby obchodního centra.
Obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru se v odpoledních hodinách dopustil v supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách i 22letý muž z Opavy. Ten bez zaplacení prošel kolem pokladen s volně vystaveným zbožím v celkové hodnotě 336 korun. Cukrovinky a nealko nápoj si rovněž uschoval pod své svrchní oblečení a po zadržení pracovníky prodejny byl také předán přivolané policejní hlídce.
Vzhledem k tomu, že lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u obou mužů jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestáni rozsudky Okresního soudu v Opavě pro stejnou trestnou činnost, nejsou jednotlivé případy šetřeny jako přestupky proti majetku, ale ve zkráceném přípravném řízení bylo výše jmenovaným mužům sděleno podezření z přečinu krádeže.


Případ krádeže finanční hotovosti z domu v obci Klokočov již zná svého pachatele

Na začátku tohoto týdne byla veřejnost prostřednictvím médií informována o případu majetkové trestné činnosti v obci Klokočov na Vítkovsku. V noční době z 8. na 9. března letošního roku totiž tehdy neznámý pachatel spáchal v jednom z rodinných domů přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do obytných prostor tohoto domu, které prohledal a odcizil zde celkovou finanční částku na hotovosti ve výši 80 tisíc korun. K uvedenému případu došlo v době, kdy poškozený majitel domu spal v ložnici a neměl uzamčené vstupní dveře do svého obydlí.
Oznámenou událost ihned začali prověřovat policisté z vítkovského obvodního oddělení v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, kteří v těchto dnech ustanovili osobou pachatele místního 51letého muže. Opavská policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě jej dne 12. března obvinila ze shora uvedené trestné činnosti a vše je nadále vyšetřováno na jeho svobodě.

 

 

Opava 13. března 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem