Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. června 2017

Opava - Víkendová akce v Hlučíně má dohru v podobě policejních prověřování a další... (4 případy) 

Víkendová akce v Hlučíně má dohru v podobě policejních prověřování

Od odpoledních hodin 9. června do polední doby 11. června 2017 proběhlo v prostoru Sportovně rekreačního areálu s názvem Štěrkovna na ulici Jahodové v Hlučíně policejní bezpečnostní opatření k zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti a plynulosti silniční dopravy v souvislosti s konáním ohlášené a povolené akce „MOTOSCUK HLUČÍN 2017“, a to za přítomnosti přibližně 3 tisíce návštěvníků. Do celého víkendového opatření byli veleni policisté z místního hlučínského obvodního oddělení, policisté speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje se sídlem ve Frýdku-Místku, dopravní policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě a strážníci Městské policie Hlučín.

Při výše uvedené společensko-kulturní akci došlo k narušení veřejného pořádku, přesněji k přečinu výtržnictví a dále pak k dopravní nehodě s přítomností alkoholu u řidiče motocyklu a k těžkému zranění jeho spolujezdkyně.

Chvíli před půl desátou večerní 9. června 2017 řídil 31letý muž z Bruntálska motocykl tovární značky KTM 990, se kterým jel po místní komunikaci ve směru od sportovně rekreačního areálu k hlavní silnici na ulici Cihelní, přičemž po vyjetí ze střediska nepřizpůsobil rychlost jízdy, došlo k nadzvednutí předního kola motocyklu a k pádu 18leté spolujezdkyně z Hlučína na vozovku. Motocyklista po pádu ženy převrhl své jednostopé motorové vozidlo na bok a setrvačností vyjel mimo silnici, kde narazil do 36leté ženy z Ostravy. Tuto chodkyni přimáčkl motocyklem k přední části zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky VW Golf, jehož majitelem je 34letý muž z Českého Těšína. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění spolujezdkyně (oděrky na hlavě a těle) s nutností převozu sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy. Po nárazu a přimáčknutí utrpěla chodkyně zranění těžšího charakteru (tříštivá fraktura dolní končetiny) a tato byla rovněž z místa převezena sanitním vozidlem do ostravské Městské nemocnice. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 70 tisíc korun. Při šetření dopravní nehody bylo u řidiče motocyklu provedeno odborné měření dechovými zkouškami s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami téměř 2,5 promile alkoholu v dechu. Pozitivní dechová zkouška byla i u spolujezdkyně motocyklisty, a to s výsledkem více jak 1,9 promile alkoholu v dechu. Dále bylo prokázáno, že řidič motorky i jeho spolucestující neměli v době jízdy na hlavě nasazenou a řádně upevněnou ochrannou přilbu schváleného typu. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů i kriminalistů pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Policisté z hlučínského obvodního oddělení a kriminalisté ze služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se mohl dopustit podezřelý 22letý muž z Hlučínska tím, že půl hodiny před půlnocí 9. června 2017 ve sportovním rekreačním areálu Hlučín, kde probíhala akce „MOTOSCUK 2017“, nejprve fyzicky napadl 38letou ženu z Ostravy, kterou kopl do oblasti stehen. Dále fyzicky napadl její nezletilou dceru, kterou uchopil rukama kolem krku a zaútočil i na zde přítomného 52letého muže z Ostravy. Toho několikráte udeřil do oblasti břicha a žeber a po jeho pádu na zem do něj rovněž několikráte kopl. Následně fyzicky napadl i 48letého muže z Krnova, kterého udeřil pěstí do obličeje. Napadeným osobám tak vznikla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Po příjezdu přivolané hlučínské policejní hlídky na místo se výše uvedený 22letý mladý muž i nadále choval velmi agresivně, a poněvadž orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu více jak 1,8 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Po jeho vystřízlivění a po všech provedených procesních úkonech byl tento muž propuštěn na svobodu a celá záležitost je nadále v prověřování.

Kontroly podnapilých cyklistů na Opavsku

Chvíli před půl desátou hodinou večerní 10. června 2017 policisté z kravařského obvodního oddělení stavěli na ulici Hlučínské v Kravařích-Koutech 42letého místního muže, který jel za snížené viditelnosti na neosvětleném jízdním kole. Při projednávání tohoto přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu byl z dechu cyklisty cítit zápach alkoholu a odborné dechové zkoušky u něj následně prokázaly hodnoty okolo 2,2 promile alkoholu. Cyklista se k užití alkoholu před jízdou na kole doznal a s naměřenými hodnotami souhlasil. Celá záležitost bude postoupena podle věcné příslušnosti do správní komise odboru dopravy příslušného Městského úřadu v Kravařích k dalšímu projednání a opatření.

Půl hodiny po sedmé hodině podvečerní následujícího dne jel 18letý muž z Opavska na svém pánském horském jízdním kole po cyklostezce ve směru jízdy od Branky u Opavy na opavskou městskou část Kylešovice, kdy jej zastavila a zkontrolovala policejní hlídka z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě. Policisté tak oprávněně vyzvali řidiče nemotorového vozidla k provedení odborného měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně s naměřenými hodnotami více jak 0,4 promile alkoholu v dechu. Cyklista se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a i tato záležitost bude předána do komise na odbor dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu posouzení, projednání a opatření.

Krádež zboží v opavském supermarketu má na svědomí 36letý recidivista

Dne 10. června 2017 policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 36letému muži z Dolního Benešova, neboť tento v době kolem desáté hodiny večerní téhož dne odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží, a to sluchátka v hodnotě 229 korun. Po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané opavské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro majetkovou trestnou činnost, a to k souhrnnému podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání dvou let a šesti měsíců, se zkušební dobou do října roku 2018.

Fyzické napadení dvou mužů v restauraci vlakového nádraží v Hlučíně

Dne 12. června 2017 policisté z hlučínského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení pro přečin výtržnictví, z jehož spáchání je podezřelý 46letý muž z Hlučína, neboť tento v době kolem jedenácté hodiny večerní předchozího dne bezdůvodně fyzicky napadl, a to v restauraci vlakového nádraží na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně, 42letého místního muže. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak podezřelý muž měl poškozeného několikráte udeřit pěstí do obličeje a způsobil mu tak zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě.

Opava 13. června 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem