Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. srpna 2014

Opava - Bezpečnostní opatření v souvislosti s fotbalovým utkáním FC Hlučín – FC Baník Ostrava a další...(2 případy) 

 

Bezpečnostní opatření v souvislosti s fotbalovým utkáním FC Hlučín – FC Baník Ostrava

Dne 12. srpna 2014 v době mezi 15. a 20 hodinou proběhlo na Hlučínsku bezpečnostní opatření z důvodu zajištění veřejného pořádku při konání fotbalového utkání poháru FAČR mezi celky FC Hlučín a FC Baník Ostrava, které se odehrálo od 17. hodiny na fotbalovém stadionu FC Hlučín. Do opatření bylo nasazeno celkem 40 policistů z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, z dopravního inspektorátu a ze služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě a také ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje. Dále bylo nasazeno 6 strážníků Městské policie Hlučín a 30 pořadatelů, přičemž utkání přihlíželo bezmála 1.500 platících diváků, z toho 400 fanoušků FC Baník Ostrava, kteří se dopravili na pohárový zápas městskou hromadnou dopravou nebo osobními motorovými vozidly. Před či během utkání nedošlo k narušení fotbalového zápasu ani veřejného pořádku.

Po ukončení utkání a po odjezdu většiny fanoušků došlo na ulici Ostravské v Hlučíně k incidentu a k následnému zadržení jednoho z fanoušků Baníku Ostrava. 36letý muž z Ostravy se totiž před půl osmou večerní poblíž zastávky autobusové linky rozběhl proti zde stojícím policistům ze speciální pořádkové jednotky a z plastového kelímku je polil pivem. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes 2,0 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ve zkráceném přípravném řízení bude výše uvedenému muži sděleno podezření pro přečin výtržnictví. Protiprávního jednání a chování se dopustil v téže chvíli i 34letý muž z Havířova, okres Karviná, který nad autobusovou zastávkou poblíž místního pneuservisu na ulici Ostravské neuposlechl výzev policistů, aby udržoval bezpečnou vzdálenost od policistů a služebních vozidel, přičemž přítomným policejním složkám neustále vulgárně nadával. Tento skutek je v této chvíli šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti občanskému soužití a po provedených procesních úkonech byl shora jmenovaný muž propuštěn ze zajištění.

V budově hlučínských policistů bylo přijato i oznámení jednoho z fanoušků mužstva FC Baník Ostrava, který uvedl, že byl údajně bezdůvodně fyzicky napaden jedním ze zasahujících policistů. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Na Opavsku zadrženo několik řidičů vozidel pod vlivem alkoholu nebo návykových látek

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě v průběhu dne 12. srpna 2014 zastavili a zkontrolovali při běžných silničních kontrolách 3 řidiče motorových vozidel, kteří za volant svého vozu usedli bezprostředně po předchozím požití alkoholických nápojů. V této souvislosti jim policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
První kontrolovanou osobou byla hodinu po půlnoci dne 12. srpna letošního roku 24letá žena z Opavy, která v obci Hlavnice řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fábia. Při silniční kontrole ze strany velkoheraltické policejní hlídky jí odborným měřením dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,3 promile alkoholu v dechu.
Druhý podnapilý řidič byl stavěn a kontrolován vítkovskými policisty v obci Kružberk. Jednalo se o 45letého muže z Ostravy, který kolem půl deváté večerní řídil osobní motorové vozidlo značky Ford Focus a následným odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny hodnoty bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu.
Před půlnocí téhož dne policisté z obvodního oddělení v Kravařích stavěli a kontrolovali na ulici Opavské v obci Oldřišov řidiče osobního automobilu značky Škoda Octávia, a to 27letého muže z Opavska. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny hodnoty okolo 1,4 promile alkoholu v dechu.
Všem výše uvedeným osobám byly na místě zadrženy řidičské průkazy a bylo jim zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Kolem půl deváté večerní i policisté z opavského obvodního oddělení PČR stavěli a kontrolovali na ulici Jánské v Opavě řidiče dodávkového motorového vozidla značky Škoda Pick-up. Orientační dechová zkouška vyzněla u tohoto 20letého muže z Opavy negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní, a to na návykovou látku methamphetamin. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že výše uvedený muž má v současné chvíli rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě z června letošního roku vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 4 let. Vzhledem ke spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání byl 20letý muž zadržen a umístěn do policejní cely územního odboru Policie České republiky v Opavě k nutnému provedení dalších nezbytných procesních úkonů.

 

 

Opava 13. srpna 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem