Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. srpna 2015

Opava - Opavští policisté objasnili další sérii krádeží jízdních kol v Opavě a další... (4 případy) 

 

Protiprávní jednání dvou mužů ve formě výtržnictví na Opavsku

Dne 11. srpna 2015 policisté z obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se dopustil místní 32letý muž tím, že v polední době téhož dne, a to v prodejním stánku s rychlým občerstvením na ulici Opavské v Kravařích, vulgárními výrazy urážel obsluhující personál a následně prostory znečistil politím a rozházením zakoupeného jídla a pití. Vzhledem k tomu, že jevil známky silné podnapilosti a ve svém protiprávním jednání pokračoval i za přítomnosti přivolané policejní hlídky, bylo rozhodnuto o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu více jak 1,3 promile alkoholu v dechu, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 500 korun.

Obdobné trestné činnosti, tedy přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu se po osmé hodině večerní dne 12. srpna letošního roku dopustil i 27letý muž z Opavy. Ten před budovou opavské Slezské univerzity na ulici Na Rybníčku fyzicky pěstmi a kopanci napadl 22letého místního muže, kterému způsobil zranění s nutností lékařského vyšetření, ošetření a s jeho následnou hospitalizací ve Slezské nemocnici Opava s předběžnou dobou léčení 7 dnů. Rovněž tento agresivní muž byl v době incidentu v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes 2 promile alkoholu v dechu) a proto byl zakročujícími policisty zajištěn a umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.

Oba případy jsou nadále v prověřování ze strany kravařských a opavských policistů.
 

 

Útěkům chovanců výchovných ústavů mládeže zamezili velkoheraltičtí a opavští policisté

Chvíli před jedenáctou hodinou dopolední dne 11. srpna 2015 provedla policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích namátkovou kontrolu restauračního zařízení v obci Jakartovice, část Deštné. Zde kontrolovali mimo jiné i dvě osoby mladšího věku, přičemž zjistili, že 17letý mladík z Opavy a jeho stejně stará kamarádka rovněž z Opavy jsou v celostátním pátrání, poněvadž se jako svěřenci výchovného ústavu mládeže v Ostravě-Kunčičkách svévolně vzdálili a jsou na pohybu od odpoledních hodin dne 9. srpna letošního roku. Obě mladistvé osoby byly následně převezeny do budovy velkoheraltických policistů a po provedených procesních úkonech byly kolem čtrnácté hodiny téhož dne předány vychovatelce zařízení.
17letá dívka však v ústavu s ochranou péči dlouho nevydržela a opět utekla. Následujícího dne, tedy 12. srpna v deset hodin dopoledne byla vypátrána opavskou policejní hlídkou z obvodního oddělení na ulici Přemyslovců v Opavě-Jaktaři a opětovně byla předána vychovatelům VÚM Ostrava-Kunčičky.


Sprejerství, poškození fasády domu na ulici Zahradní ve Vítkově

V brzkých ranních hodinách dne 11. srpna 2015 doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru mezi ulicemi Těchanovická a Zahradní ve Vítkově přečin poškození cizí věci tím, že postříkal fasádu jednoho z rodinných domů, na které vytvořil barvou nápis „snk“ stříbrné barvy a také na fasádu přilehlé garáže napsal stříbrnou barvou nápis, a to „kokot“. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými majiteli vyčíslena na finanční částku ve výši 12 tisíc korun.
Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Vítkově, kteří žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby nebo osob pachatelů. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění identity osoby protiprávního jednání lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na vítkovské policejní číslo 974 737 711.


Opavští policisté objasnili další sérii krádeží jízdních kol v Opavě

Policisté z obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 37letému muži z Opavy, neboť tento v průběhu letních měsíců letošního roku minimálně ve třech případech odcizil na různých místech Statutárního města Opavy jízdní kola případně jejich povinnou výbavu.

Dne 17. července letošního roku před šestou hodinou ranní odcizil z jízdního kola, které bylo odstaveno u objektu obchodního centra na ulici Těšínské v Opavě, přední a zadní osvětlení v hodnotě 350 korun.
V dopoledních hodinách dne 23. července 2015 po odstranění lankového zámku odcizil uzamčené pánské horské jízdní kolo v hodnotě 3 tisíce korun od budovy Slezského divadla na Horním náměstí v Opavě.
Rovněž v dopoledních hodinách následujícího dne odcizil neuzamčené pánské trekingové jízdní kolo v hodnotě 4 tisíc korun, a to od budovy restaurace na ulici Otické v Opavě.

Odcizená jízdní kola i součástky k nemotorovému vozidlu prodal náhodným osobám a takto získané finanční prostředky pak použil pro svou osobní potřebu. Jeho případná další trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

 

Opava 13. srpna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem