Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 14. března 2019

Opava - Noční tragická dopravní nehoda mezi Kravařemi a Štěpánkovicemi a další... (5 případů) 

Pachatel vloupání do osobního automobilu v Šilheřovicích zadržen

Službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Hlučíně vykonávala v době kolem druhé hodiny ranní 12. března letošního roku hlídkovou činnost v obci Šilheřovice, přičemž si na zdejší ulici Farní všimla podezřele se chovajícího muže. Následnou kontrolou jeho totožnosti bylo zjištěno, že se jedná o 40letého muže z Karvinska. Důsledným prověřováním jeho pohybu a pobytu na daném místě policisté prokázali, že se chvíli předtím vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford Tounero, a to 37letého majitele z Hlučínska. Rozbitím skleněné výplně okna automobilu způsobil zadržený a podezřelý muž škodu ve výši 7 tisíc korun a z vnitřní části vozu odcizil svazek klíčů a peněženku s různými osobními doklady v hodnotě nejméně 500 korun. Svým protiprávním jednáním majetkového charakteru se shora uvedený muž dopustil přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Karviné k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v červnu loňského roku a také k následnému trestu obecně prospěšných prací s výměrou 180 hodin. Jeho případná další obdobná trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci se svými kolegy z Karviné a z Ostravy.

Případ úmyslného poškození výlohy hlučínské supermarketu objasněn

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, ze kterého je důvodně podezřelý 29letý muž z Ostravy, který chvíli před šestou hodinou ranní 13. března tohoto roku odpadkovým košem rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do vnitřních prostor supermarketu na ulici Opavské v Hlučíně. Svým protiprávním jednáním mající znaky přečinu poškození cizí věci způsobil soukromé společnosti předběžnou celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 15 tisíc korun. K odcizení žádných věcí či zboží nedošlo a rovněž nebyl nikdo zraněn. Danou záležitost nadále prověřují hlučínští policisté a opavští kriminalisté, přičemž se zjišťuje motiv a důvod počínání výše uvedeného muže.

Trestná činnost 33letého muže byla opavskými kriminalisty prokázána

V uplynulých dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě obvinil 33letého muže z Opavy ze spáchání přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu zpronevěry, kterých se dopouštěl od konce prosince loňského roku do poloviny února 2019.

Jak bylo dosavadním prověřováním a vyšetřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů prokázáno, tak shora uvedený 33letý muž se na přelomu loňského a letošního roku vloupal ve třech nezávislých případech do sklepních místností v jednom z panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách, odkud odcizil kompletní horské jízdní kolo v hodnotě 6 tisíc korun, dále ze zde odstaveného dalšího jízdního kola odcizil různé cyklo komponenty v hodnotě téměř 2 tisíce korun a odcizil také bourací kladivo, vrtačku, úhlovou brusku a okružní pilu, vše v celkové hodnotě nejméně 15 tisíc korun.

Na začátku ledna letošního roku převzal na základě předávacího protokolu od svého tehdejšího zaměstnavatele pracovní nářadí různého druhu, které měl užívat v rámci své pracovní činnosti, přičemž však přestal do zaměstnání docházet, uvedené pracovní nářadí úmyslně nevrátil, ponechal si jej a následně vše rozprodal různým lidem, čímž poškozené právnické osobě způsobil škodu ve výši bezmála 30 tisíc korun.

V průběhu ledna i února tohoto roku se taky v několika případech po vypáčení okna či balkónových dveří vloupával do jednoho z rodinných domů na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách, přičemž nikdy nic neodcizil, pouze zde vždy po určitou dobu neoprávněně přebýval.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u 33letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací v délce 100 hodin, které nevykonal a rovněž byl odsouzen i k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v létě roku 2016.

Vloupání do stodoly v obci Mokré Lazce

Od osmnácté hodiny 12. března letošního roku do sedmi hodin rána následujícího dne se doposud neznámý pachatel dopustil na ulici Pavla Křížkovského v obci Mokré Lazce přečinu krádeže tím, že se vloupal do zdejší obecní stodoly, ze které odcizil 20 litrový plastový barel s motorovou naftou. Poškozené právnické osobě tak byla odcizením i na zařízení stodoly způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 900 korun. Tuto majetkovou trestnou činnost nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Noční tragická dopravní nehoda mezi Kravařemi a Štěpánkovicemi

V pozdních nočních hodinách 13. března 2019 s největší pravděpodobností 32letý muž z Opavska řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru jízdní od Kravař na obec Štěpánkovice, přičemž z dosud přesně nezjištěného důvodu na přímém úseku silnice vyjel vlevo, vjel do silničního příkopu a následně čelně narazil do vzrostlého stromu. Po oznámení této kolizní situace v dopravě náhodnými svědky se na místo ihned dostavila osádka sanitního vozidla Rychlé záchranné služby a nejbližší službu konající policejní hlídka, jenž započala s oživovacími pokusy, přilétla zde i záchranářská helikoptéra, avšak výše uvedený 32letý muž utrpěl při dopravní nehodě zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři konstatovali jeho úmrtí.

Celá záležitost je nyní prověřována ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů, kteří žádají případné bezprostřední svědky dopravní nehody o sdělení jakýchkoli informací, jak k tragické události došlo. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 200 tisíc korun, u zemřelého muže byla nařízena soudní pitva ke zjištění, zda v době jízdy nebyl ovlivněn alkoholem či jinými návykovými látkami. Dosavadním šetřením nebylo zjištěno, že by došlo ke zranění případně další zúčastněné osoby.

Opava 14. března 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

Odkazy do noveho okna

DN Kravaře 13.3.2019-3

DN Kravaře 13.3.2019-3 

Detailní náhled

DN Kravaře 13.3.2019-2

DN Kravaře 13.3.2019-2 

Detailní náhled

DN Kravaře 13.3.2019-1

DN Kravaře 13.3.2019-1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem