Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 14. února 2019

Opava - Požár zahradního posezení a přilehlé budovy restaurace v Opavě-Kylešovicích a další... (5 případů) 

Vloupání do domů a garáží na ulicích Gagarinova a Dostojevského v Opavě

V přesně neustanovené době od osmnácté hodiny 9. února do třinácté hodiny 10. února 2019 se doposud neznámý pachatel dopustil na ulicích Gagarinova a Dostojevského v Opavě přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak se ve výše uvedené době neznámá osoba vloupala do jednoho z rodinných domů na ul. Gagarinové v Opavě a odcizila mobilní telefony, multifunkční klíče s imobilizérem k automobilu, kabelku, peněženku, finanční prostředky, různé osobní doklady, platební a slevové karty, deštník, toaletní a kosmetické přípravky, vše v hodnotě nejméně 32 tisíc korun. Dále tato doposud neznámá osoba vstoupila i do přilehlé garáže u domu a odcizila elektrickou vrtačku, která však byla následně nalezena při širším ohledání místa činu.

Neznámý pachatel se v téže době také pokusil vloupat do garáže v suterénu jednoho z domů na ulici Dostojevského v Opavě, což se mu však nepodařilo a do objektu nevnikl. Neoprávněně však vstoupil také do uvedeného bytového domu, přičemž prohledal společné nebytové prostory, nic zde ale neodcizil. Na zařízení jednotlivých domů a garáží způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši okolo 3 tisíce korun.

Tuto trestnou činnost nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, přičemž jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné poškození výlohy prodejny na Horním náměstí v Opavě zná pachatele

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty intenzivně nyní prověřovali případ úmyslného rozbití skleněné výkladní skříně prodejny obuvi na ulici Horní náměstí v Opavě. K tomuto skutku došlo v noční době z 30. na 31. ledna letošního roku a celková hmotná škoda na majetku byla poškozenou akciovou společností vyčíslena na finanční částku ve výši přes 12 tisíc korun. Do samotné prodejny vniknuto nebylo a nedošlo k odcizení žádných věcí z provozovny ani z výkladní skříně. V těchto dnech byl případ výše uvedeného protiprávního jednání objasněn, přičemž osobou pachatele je 21letý muž z Opavy, kterému tak ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Důvody jeho jednání jsou i nadále v prověřování.

Případ odcizené peněženky v opavském diskoklubu objasněn

Začátkem tohoto měsíce byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o případu krádeže peněženky v jednom z opavských diskoklubů. Ke skutku došlo mezi druhou a třetí hodinou ranní 3. února 2019, přičemž tehdy neznámý pachatel využil v prostorách diskoklubu na ulici Otické v Opavě nepozornosti místního 34letého muže a z barového pultu mu odcizil volně odloženou peněženku. V ní se nacházela finanční hotovost, různé osobní doklady, platební karty a permanentky SFC Opava, vše v celkové hodnotě nejméně 8 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Opavě, kteří v těchto dnech ustanovili osobu pachatele. Tou je 24letý muž z Opavska, jenž se ke svému protiprávnímu jednání majetkového charakteru doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření pro shora uvedenou trestnou činnost.

Vloupání do příručních skladů prodejen na Opavsku

V blíže neustanovené době od sedmnácté hodiny 11. února 2019 do pěti hodin rána následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Náměstí republiky v Budišově nad Budišovkou přečin krádeže tím, že se vloupal do kovové klece na nákladové rampě zdejší prodejny. Z tohoto příručního skladu pak odcizil tři plastové přepravky s šedesáti kusy různého pečiva. Plastové přepravky byly později nalezeny poblíž provozovny, ale již prázdné. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenou právnickou osobou vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 2 tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

K vloupání do příručního skladu prodejny došlo i v noční době ze 7. na 8. února letošního roku na ulici Požárnické v Opavě, městské části Komárov. Po násilném vniknutí do venkovní kovové klece u zdejší prodejny doposud neznámá osoba odcizila tři propanbutanové láhve o obsahu 10 kg plynu a způsobila tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši bezmála 4 a půl tisíce korun. Tento přečin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly k objasnění celé záležitosti či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Požár zahradního posezení a přilehlé budovy restaurace v Opavě-Kylešovicích

V této chvíli policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě v úzké spolupráci se svými kriminalistickými kolegy z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje a s příslušnými vyšetřovateli hasičů Hasičského záchranného sboru provádějí prověřování všech skutečností a okolností, které vedly ke vzniku požáru restaurace na ulici 17. listopadu v Opavě, městské části Kylešovice.

Jak bylo doposud prokázáno, tak v půl druhé ráno dnešního dne, tedy 14. února 2019, volal na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 anonymní oznamovatel, že hoří zahradní posezení u objektu restaurace na ulici 17. listopadu v Opavě-Kylešovicích. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní hlídka z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě, která zjistila, že se již zde nacházejí jednotky opavských hasičů i sbory dobrovolných hasičů, které likvidují požár. Podle prvotního vyjádření hasičského velitele zásahu požár pravděpodobně vznikl v prostoru zahradního posezení u budovy restaurace, přičemž se oheň následně rozšířil i do samotného objektu provozovny a došlo k zahoření fasády, oken v přízemí i v prvním patře budovy a k zahoření přízemní restaurace. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla oprávněnými osobami doposud vyčíslena na předběžnou finanční částku ve výši 3 milióny korun.

Celá záležitost je předmětem dalšího šetření, provádí se ohledání požářiště za účasti specialistů na vyhledávání akcelerantů hoření, ale i chemiků a dalších odborných pracovníků.

Opava 14. února 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem