Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 15. května 2015

Opava - Pachatelé využívají nepozornosti poškozených osob a zcizují různé hodnotné věci a další... (2 případy) 

 

Pachatelé využívají nepozornosti poškozených osob a zcizují různé hodnotné věci

Policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě nezřídka prošetřují a prověřují případy protiprávního jednání majetkového charakteru (přestupek proti majetku, přečiny krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku), kdy pachatelé využívají nepozornosti a neobezřetnosti poškozených osob a zcizují jim tašky, kabelky, peněženky, mobilní telefony, notebooky, osobní doklady, platební karty a hlavně finanční prostředky. V této souvislosti je nutné připomenout, že hlavně sami lidé si musí svůj majetek, své cennosti hlídat a mít tyto věci neustále pod kontrolou. Níže jsou uvedeny případy, ke kterým došlo v průběhu několika posledních dnů.

V době před třetí hodinou odpolední dne 12. května letošního roku nakládal 32letý muž z Karvinska zakoupené zboží do svého osobního automobilu na parkovišti supermarketu na ulici Dukelské v Opavě. V té chvíli však doposud neznámý pachatel s největší pravděpodobností využil jeho chvilkové nepozornosti a ze zadní kapsy kalhot mu odcizil peněženku s různými osobními doklady, s platební kartou a s finanční částkou na hotovosti 4 tisíce korun.

O den později, tedy 13. května kolem 9 hodiny ranní rovněž neznámý pachatel využil nepozornosti 78leté ženy z Opavy a z košíku jízdního kola jí odcizil volně odloženou tašku s finanční částkou na hotovosti ve výši 5 700 korun, s různými osobními doklady, se stravenkami, s mobilním telefonem a se svazkem klíčů, vše v hodnotě téměř 11 tisíc korun. Ke skutku došlo na přesně nezjištěném místě, a to při jízdě poškozené ženy na kole z ulice Palackého na ulici Těšínskou v Opavě.

Téhož dne po šestnácté hodině doposud neznámý pachatel spáchal obdobnou trestnou činnost v jednom z panelových domů na ulici Haškové v Opavě. Přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku se dopustil tím, že využil chvilkové nepozornosti 72leté ženy, která zanechala na chodbě domu volně odloženou kabelku, ze které jí odcizil peněženku s finanční částkou na hotovosti 10 tisíc korun, s různými osobními doklady a s platební kartou.
 

 

Výzva k veřejnosti v souvislosti s dopravní nehodou motocyklu na Vítkovsku

Dne 11. května 2015 po deváté hodině večerní řídila 22letá žena z Budišova nad Budišovkou motocykl značky Longjia po místní komunikaci mezi obcí Klokočov a rekreačním střediskem Hadinka, kdy na přímém úseku z dosud přesně nezjištěných příčin vyjela vlevo do travnatého silničního příkopu. Motocyklistka po pádu neutrpěla žádné zranění, středně těžké zranění však bylo způsobeno jejímu 42letému spolujezdci z Vítkova, který byl následně převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření, k ošetření a k hospitalizaci do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Vzhledem k prvotním nejasnostem, kdo motocykl řídil, byly u obou účastníků dopravní nehody provedeny dechové zkoušky s pozitivními výsledky, přičemž u ženy byla zjištěna hodnota okolo 1,4 promile alkoholu v dechu a u muže hodnota téměř 0,9 promile alkoholu v dechu. Řidička se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznala s tím, že v podvečerních hodinách vypila 4 piva a o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že není vlastníkem řidičského průkazu pro žádnou podskupinu řidičského oprávnění. Policisté také na místě zjistili, že oba motocyklisté neměli na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun.
Policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě žádají širokou veřejnost o spolupráci při řádném zadokumentování celé záležitosti, hlavně jízdy předmětného motocyklu a chování obou účastníků před dopravní nehodou. Tyto informace lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, opavskému policistovi Ing. Petru Varčokovi na policejní čísla 974 737 572 nebo 974 737 581.

 

 

Opava 15. května 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem