Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 15. listopadu 2016

Opava - Případ vloupání do garáže v Budišově nad Budišovkou a odcizení automobilu objasněn a další... (3 případy) 

Případ vloupání do garáže v Budišově nad Budišovkou a odcizení automobilu objasněn

Policisté z obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu neoprávněného užívaní cizí věci, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době ode dne 3. do 13. listopadu 2016 se vloupal do garáže na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou, přičemž se za pomocí nalezených klíčů zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia zelené barvy, registrační značky 4M6 3759 v hodnotě 40 tisíc korun a po vniknutí do přilehlé kůlny odcizil 8 kusů hliníkových konví s 280 kg medu a 50 kg mezistěn do úlů, čímž poškozenému místnímu 81letému muži způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 80 tisíc korun.

DODATEK: V devět hodin ráno 14. listopadu letošního roku službu konající vítkovská policejní hlídka vypátrala shora uvedený odcizený automobil v Budišově nad Budišovkou a zároveň zadržela dvě podezřelé osoby, a to místního 26letého muže a 40letého muže z Novojičínska. Celá záležitost je nadále v prověřování, přičemž se nyní zjišťují všechny okolnosti výše uvedeného případu majetkové trestné činnosti.

Dopravně bezpečnostní akce na Opavsku

Policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě v průběhu dnů od 7. do 14. listopadu letošního roku ve větší míře zaměřili svou hlídkovou činnost na kontrolu chodců a cyklistů. Cílem této dopravně bezpečnostní a preventivní akce bylo co nejvíce eliminovat možnou dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů na Opavsku a zároveň preventivně působit na všechny účastníky silničního provozu. Nasazení policisté služby dopravní a pořádkové policie v rámci celého opatření odpracovali v přímém výkonu služby přibližně 500 hodin, zkontrolovali bezmála 950 osob a zjistili téměř 150 přestupků v dopravě, za které byly v blokovém řízení uděleny pokuty v částce přes 33 tisíc korun. Dva přestupky na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu byly oznámeny a postoupeny podle věcné příslušnosti správnímu orgánu odboru dopravy příslušného Městského úřadu či Magistrátu města. Například tak bylo zjištěno 21 přestupků u chodců, přičemž 4 osoby se pohybovaly při snížené viditelnosti na trvale neosvětlených úsecích bez reflexních prvků a 12 přestupků spáchali cyklisté. Takové to obdobné akce se budou provádět i v následujících dnech, týdnech a měsících podzimního, zimního a jarního období.

Vloupání do nářaďovny u zahradní chatky na ulici Olomoucké v Opavě

V průběhu prvních listopadových čtrnácti dnů letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské osadě Svatá Anna na ulici Olomoucké v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do nářaďovny u jedné ze zahradních chatek, odkud odcizil motorovou sekačku s pojezdem značky Hecht červené barvy, motorovou pilu značky Stihl oranžové barvy a sekeru značky Fiskars. Poškozenému 63letému muži z Opavy tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 9 tisíc korun a případ tohoto protiprávního jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu výše uvedených odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

V této souvislosti opavští policisté a kriminalisté upozorňují širokou veřejnost, a to hlavně občany vlastnící zahradní chatky, rekreační chaty a víkendové domy, aby s nastávajícím podzimním a zimním obdobím řádně uschovali u obdobných obydlí své různé cenné věci jako je například elektronika, nářadí, zahradní nábytek apod. Nejvhodnější by bylo, kdyby si tyto cennosti odvezli do místa svého trvalého bydliště a neponechávali je na trvale neobydlených místech, ač je uschovají a uzamknou do kůlen, nářaďoven a garáží. Svou obezřetností tak lidé zamezí velkým škodám na majetku a v co největší míře takto budou potlačovat trestnou činnost majetkového charakteru. Zároveň orgány činné v trestním řízení žádají občany o informace, které by jakkoli objasnili již spáchané obdobné protiprávní jednání a také se kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 přijmou poznatky o podezřele se chovajících osob či motorových vozidel na odlehlých, neobydlených a volně přístupných místech či v areálech rekreačních objektů.

Opava 15. listopadu 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem