Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 15. prosince 2019

Zprávy z Opavska (4x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádež sportovního ošacení z terasy rodinného domu v Hlučíně-Darkovičkách

V podvečerních hodinách 10. prosince letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Nový Svět v obci Darkovičky přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupila na pozemek jednoho z rodinných domů, přičemž z volně přístupné terasy odcizila sportovní oblečení. Krádeží tří kusů sportovního kompletu (dres + trenýrky) značky Adidas velikosti XL modro-červené barvy, dvou sportovních kompletů (dres + trenýrky) značky Adidas velikosti XL s nápisem FK Darkovičky, sportovní tašky značky Adidas černé barvy, dámských pantoflí značky Nike a čtyř párů štulpen vznikla poškozenému 41letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 7 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Recidivista v pátrání zcizoval zboží v opavské prodejně

Policisté z opavského Obvodního oddělení nyní ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 58letému místnímu muži, neboť tento kolem čtrnácté hodiny 12. prosince tohoto roku odcizil v prodejně s nářadím na ulici Kasárenské v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě přes 2.200 korun. Tři kusy cylindrických vložek zámků, kleště na plech a pilový list si uschoval pod své oblečení a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady zboží byl zadržen pracovníky prodejny. Následně byl předán přivolané službukonající policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmi měsíců. Dále bylo také zjištěno, že po 58letém muži je vyhlášeno celostátní pátrání v souvislosti s vydaným příkazem k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Poněvadž byl shora uvedený muž v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 2,5 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho omezení na osobní svobodě a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Po vystřízlivění a po provedených nutných procesních úkonech byl opavský recidivista eskortován do ostravské věznice. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Odcizení pohonných hmot z motorových vozidel na katastru obce Jakartovice

V blíže neustanovené době mezi 6. a 9. prosincem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na pozemku za jedním z rodinných domů v obci Jakartovice přečin krádeže tím, že ze zde dvou zaparkovaných motorových vozidel odcizil celkem 400 litrů pohonných hmot.

Po násilném odstranění uzamčeného víčka palivové nádrže nákladního motorového vozidla tovární značky Renault odčerpal 300 litrů motorové nafty a stejným způsobem z vedle zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Iveco odcizil 100 litrů motorové nafty. Poškozené právnické osobě z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 12 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Objasnění majetkového trestné činnosti na Hlučínsku  

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 20 let z Ostravy a z Olomoucka, jako obviněné ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.

Dosavadním prověřováním opavských policistů a kriminalistů bylo zjištěno, že oba shora jmenovaní muži se od poloviny dubna do začátku prosince letošního roku minimálně v šesti případech vloupali do restauračních provozoven a prodejen na Hlučínsku a svým protiprávním jednáním majetkového charakteru způsobili poškozeným právnickým i fyzickým osobám celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši bezmála 180 tisíc korun.

K prvnímu prokázanému skutku došlo v brzkých ranních hodinách 13. dubna 2019 na ulici Dr. Edvarda Beneše v Hlučíně, kde se po rozbití skleněné výplně okna vloupali do příručního skladu zdejšího pohostinství, odkud odcizili přenosný trezor s finančními prostředky, různé druhy a množství alkoholu a cigaret, vše v hodnotě přes 76 tisíc korun. V noční době z 6. na 7. listopadu tohoto roku se po vypáčení mříže a okna vloupali do prodejny na ulici Střední v obci Šilheřovice, ze které odcizili různé druhy a množství cigaret, tabákových výrobků, jízdenek MHD a finanční prostředky, vše v celkové hodnotě přes 30 tisíc korun. Ze 14. na 15. listopadu 2019 po rozbití skleněné výplně vstupních dveří vnikli do prodejny v obci Bohuslavice a odcizili rovněž různé druhy a množství cigaret, čímž způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 19 tisíc korun. V noční době z 16. na 17. listopadu tohoto roku se pokusili vniknout do prodejny na ulici Hlavní v obci Kozmice, což se jim nepodařilo, přesto způsobili poškozené organizaci hmotnou škodu na majetku ve výši tisíc korun. Ze 17. na 18. listopadu téhož měsíce se násilně dostali do skladu prodejny na ulici Požárnické v Hlučíně, v části Bobrovníky, přičemž nic neodcizili, na zařízení způsobili škodu ve výši 2 a půl tisíce korun. Okolo půlnoci 7. prosince 2019 se po rozbití skleněné výplně okna vloupali do prodejny na ulici Lipové v obci Hať, kdy odcizili 300 krabiček cigaret různých druhů, 10 láhví alkoholu různých značek, 10 plnících pér, 15 zapalovačů a také 30 balíčků tabáku, čímž odcizením zboží a poškozením zařízení prodejny vznikla poškozenému opavskému Obchodnímu družstvu celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 50 tisíc korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že oba muži jsou recidivisté, kdy 20letý muž z Ostravy byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce dvou let, které vykonal. Obviněný 20letý muž z Olomoucka byl v minulosti pravomocně odsouzen a potrestán rovněž rozsudkem Okresního soudu v Ostravě, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 18 měsíců, se zkušební dobou  do března roku 2021.

Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich ostravskými i olomouckými kolegy. Zjišťuje se, zda se výše uvedení muži nedopustili i jiné obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Opava 15. prosince 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem