Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 16. března 2018

Opava - Výtržnictví 53letého muže v opavském trolejbuse prověřuje policie a další... (5 případů) 

Další případ fyzického napadení v Opavě objasněn

Začátkem tohoto týdne bylo policistům z Obvodního oddělení v Opavě oznámeno fyzické napadení 43letého místního muže, a to ze strany neznámé osoby. Na základě všech sdělených informací opavští policisté a kriminalisté zjistili, že k protiprávnímu jednání došlo kolem poledne 12. března 2018 ve volně přístupném objektu v areálu železniční stanice na ulici Anenské v Opavě. V té době neznámý muž přišel ke zde ležícímu a spícímu poškozenému muži, kterého bezdůvodně několikráte udeřil pěstí do obličeje a způsobil mu tak zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava a s dobou léčení do jednoho týdne. Následným prověřováním celé záležitosti byl jako pachatel ustanoven 39letý muž z Opavy, kterému v těchto dnech policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu.

Dopravně bezpečnostní akce na Opavsku odhalila i čtyři podnapilé řidiče

V uplynulých dnech byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o dopravně bezpečnostní akci policistů Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to na různé rozvozce a dovozce objednaného občerstvení, pizz, doporučených zásilek, balíků apod.

V rámci dalšího preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, s ohledem na rozbor dopravních nehod a zjištěného protiprávního jednání na celém území okresu Opava a také s důrazem na aktivní ovlivnění vývoje nehodovosti a eliminaci protiprávního jednání účastníků silničního provozu na Opavsku, se v době mezi šestou a osmou hodinou ranní 14. března letošního roku konala další dopravně bezpečnostní akce. Ta byla zaměřena na dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, zejména pak na speciální kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči vozidel před a během jízdy.

Akce se zúčastnilo 8 opavských dopravních policistů, kteří zkontrolovali 259 osobních i nákladních automobilů. Mezi kontrolovanými bylo i 8 řidičů linkových autobusů. Kromě několika přestupků za rychlou jízdu v obci, špatný technický stav automobilu, nepřipoutání se bezpečnostním pásem či telefonování za jízdy bez handsfree sady, byli zjištěni i účastníci silničního provozu pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek a jedů. Ve čtyřech případech se tak jednalo o alkohol za volantem, v jednom případě byl řidič pod vlivem návykové látky.

Jak již bylo výše uvedeno, tak v průběhu dopravně bezpečnostní akce byli zjištěni například i dva podnapilí řidiči osobních automobilů, oba ve věku 61 let.

První z nich je z Olomoucka a chvíli po sedmé hodině ranní řídil v obci Mladecko osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, a to ve směru jízdy na Opavu. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 0,4 promile alkoholu v dechu. Tento muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu.

Obdobně dopadl i muž z Opavska. Ten o půl hodiny později byl rovněž v obci Mladecko stavěn a kontrolován jako řidič osobního automobilu, přičemž dechové zkoušky u něj prokázaly pozitivní hodnoty okolo 0,7 promile alkoholu v dechu. I on s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl také zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí správní komise Odboru dopravy Magistrátu města Opavy.

Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou

V blíže neustanovené době od odpoledních hodin 13. března 2018 do ranních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se vloupal do sklepního boxu poškozeného 53letého místního muže. Odcizením motorové pily značky Husqvarna oranžové barvy a pánského horského jízdního kola šedé barvy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Vloupání do prodejny v obci Bělá

Doposud neznámý pachatel spáchal v noční době ze 14. na 15. března 2018 v obci Bělá přečin krádeže tím, že se po rozbití skleněných výplní dveří vloupal do místní prodejny, odkud odcizil různé druhy a množství cukrovinek, cigaret a tabákových výrobků, čímž poškozenému opavskému Obchodnímu družstvu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 7 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Výtržnictví 53letého muže v opavském trolejbuse prověřuje policie

Dne 15. března 2018 policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu výtržnictví 53letému muži z Opavska, neboť tento v době kolem půl druhé odpoledne téhož dne, při jízdě trolejbusem Městské hromadné dopravy Opava z městské části Kateřinky do Jaktaře, vytáhl z kalhot svůj pohlavní úd a onanoval, až došlo k vyvrcholení na podlahu vozu. Tímto protiprávním jednáním se výše uvedený muž dopustil před spolucestujícími hrubé neslušnosti, a to tedy na místě veřejnosti přístupném. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů

Opava 16. března 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem