Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 16. května 2024

Zprávy z ÚO Opava (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do skladu na propan-butanové láhve u prodejny v obci Vřesina

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 15. května a šestou hodinou ranní 16. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici 21. dubna v obci Vřesina přečin krádeže tím, že se po odstranění visacího zámku vrat vloupal do příručního skladu u zdejší prodejny potravin, ze kterého odcizil sedm kusů plných propan-butanových láhví o objemu 10 kg plynu v jedné láhvi, čímž poškozeným soukromým společnostem z Opavy a z Prahy byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 18 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Opavští policisté se zabývají případem nebezpečného vyhrožování plynovou zbraní

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu nebezpečného vyhrožování, ze kterého je důvodně podezřelý 70letý místní muž.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedená osoba seniorského věku se pár minut po devatenácté hodině podvečerní 14. května 2024 pohybovala na zahradě jednoho z rodinných domů na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách, přičemž náhle a bez doposud přesně ustanovených příčin a důvodů vytáhla z pouzdra na opasku svých oblečených kalhot krátkou střelnou zbraň a začala s ní mávat před zde přítomnými dvěma ženami ve věku 25 a 56 let z Opavy.

Při tomto tento muž vykřikoval, že je zabije a že rovněž ublíží i majitelce domu, a to 79leté zdejší ženě. Dále vyhrožoval, že má dostatek nábojů, kdy si sahal do kapsy svých kalhot a tímto svým protiprávním jednáním a chováním vzbudil u přítomných osob obavu o jejich život a zdraví.

Na základě přijatého oznámení se na místo ihned dostavily nejblíže službu konající opavské policejní hlídky k provedení prvotních nezbytných procesních úkonů, jenže agresor před jejich příjezdem urychleně odešel neznám kam.

Provedenými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že výše jmenovaný 70letý muž je držitelem expanzní (plynové) zbraně značky Blow, proto bylo rozhodnuto, aby na místo byla přizvána Zásahová jednotka Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje Ostrava o počtu deseti policistů i policejní vyjednávač. Ve večerních hodinách téhož dne byl podezřelý 70letý muž zadržen opavskými policisty před svým trvalým bydlištěm při návratu domů a vzhledem k tomu, že byl v podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala pozitivní výsledek s naměřenou hodnotou téměř jedné promile alkoholu v dechu), bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Výše popsaná expanzní zbraň byla u něj nalezena a byla zajištěna zakročujícími policisty do dalšího rozhodnutí a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nedošlo k žádné hmotné škodě na majetku.

Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 16. května 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem