Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 16. září 2016

Opava - Kontrola silně podnapilého řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení a další... (9 případů) 

Vloupání do osobních automobilů na Hlučínsku

V těchto dnech policisté z hlučínského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil dosud neznámy pachatel tím, že se v noční době z 9. na 10. září letošního roku vloupal na ulici Marie Majerové v Hlučíně do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford Mondeo. Z automobilu byla následně odcizena příklepová vrtačka, aku vrtačka, různé druhy elektrikářského nářadí a dva kusy revizních měřících přístrojů, čímž vznikla poškozené soukromé firmě z Ostravy celková škoda odcizením věcí ve výší 85 tisíc korun a škoda na poškozených dveří vozu činí 4 tisíce korun.

Stejný přečin krádeže a také přečin poškození cizí věci se stal i v polední době dne 11. září 2016 před budovou restaurace na ulici Celní v Hlučíně. Rovněž doposud neznámá osoba, se po rozbití skleněné výplně okna dveří vloupala do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb, odkud odcizila zabudovanou auto navigaci v hodnotě 80 tisíc korun a poškodila interiér vozu se škodou ve výši 25 tisíc korun. Další škoda ve výši 25 tisíc korun vznikla na rozbitém okně dveří a poškozením venkovního zpětného zrcátka. Ostravské soukromé firmě tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 130 tisíc korun.

K vloupání do osobního motorového vozidla došlo i na parkovišti u Golf clubu na ulici Dolní v obci Šilheřovice. Neznámý pachatel do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Mercedes Benz vnikl v odpoledních hodinách dne 14. září letošního roku po rozbití skleněné výplně dveří se škodou ve výši 15 tisíc korun a z interiéru vozu odcizil pánskou koženou příruční tašku, malou příruční koženou taštičku, finanční hotovost ve výši 30 tisíc korun, alkotest a notebook značky Lenovo s nabíječkou a se čtečkou karet, vše ke škodě 64letého muže z Ostravy a 41leté ženy z Karvinska v celkové výši přes 75 tisíc korun.

Přečin krádeže se stal rovněž na ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku, část Smolkov, kdy se v blíže neustanovené době od odpoledních hodin 14. září 2016 do ranních hodin následujícího dne dosud neznámý pachatel vloupal, a to po vypáčení zámku dveří, do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Kia Rio, ze kterého odcizil míchadlo na stavební hmoty a dvě elektrické vrtačky, čímž poškozeným osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů nebo k nálezu odcizených věcí je možné kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu u Velkých Hoštic

Dne 11. září 2016 v pět hodin ráno řídil 21letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus z obce Velké Hoštice na Kravaře, kdy nepřizpůsobil rychlost jízdy a podle jeho slov zareagoval na vyběhnutí lesní zvěře z pravé silniční příkopy tak, že uvedl automobil do smyku, havaroval do levé silniční příkopy a zde se několikrát převrátil. Kromě řidiče se ve vozidle nacházel i další 21letý muž z Dolního Benešova, přičemž ke zranění žádné z těchto osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami byly řidiči naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,8 promile alkoholu v dechu. Tento muž se k požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do stavebních buněk v opavských Dvořákových sadech

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době mezi 9. a 12. zářím letošního roku u budovy Střední zdravotní školy ve Dvořákových sadech v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do dvou zde stojících stavebních buněk, odkud odcizil úhlové brusky značek Hilti a Berner, sbíjecí kladivo značky Hilti, ruční míchadlo značky Protol a membránový kompresor k omítacímu stroji značky M-tec Duomic. Odcizením věcí tak vznikla poškozené soukromé společnosti z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 80 tisíc korun. V této souvislosti policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby pachatele nebo o informace, které by vedly k nálezu odcizených věcí. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení benzínu z osobního automobilu na ulici Opavské ve Vítkově

Od odpoledních hodin dne 10. září 2016 do dopoledních hodin následujícího dne se doposud neznámý pachatel dopustil na parkovišti ulice Opavské ve Vítkově přečinu krádeže tím, že po úmyslném vytvoření otvoru v plastové nádrži odcizil ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia 12 litrů benzínu Natural v hodnotě 350 korun a na automobilu způsobil celkovou hmotnou škodu ve výši 2 a půl tisíce korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k řádnému tak objasnění věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Případ krádeže notebooku v budově vítkovského Městského úřadu objasněn

Dne 12. září 2016 policisté z vítkovského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 24letému muži z Olomoucka, neboť tento si v budově Městského úřadu na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově zapůjčil od jedné z pracovnic notebook v hodnotě 11 tisíc korun, přičemž chvíli jej používal a následně využil nepozornosti obsluhy informačního centra, notebook zasunul do brašny, tento i s příslušenstvím odcizil a odešel neznámo kam. Chvíli po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl zadržen přivolanou policejní hlídkou, přičemž policisté následnými lustracemi v dostupných evidencích zjistili, že se u výše jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Olomouci a rozsudkem Okresního soudu v Opavě.

Kontrola silně podnapilého řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Policisté z obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kterých se dopustil 58letý muž z Budišova nad Budišovkou tím, že kolem půl osmé večer dne 13. září letošního roku řídil v silně podnapilém stavu a s vysloveným zákazem řízení osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany vítkovských policistů na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami byly výše uvedenému řidiči naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami více jak 3 promile alkoholu v dechu. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že tento muž je v současné chvíli i neřidič, poněvadž byl v posledních dvou letech opakovaně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě, kdy mu byl uložen trest zákazu řízení všech motorových vozidel až do ledna roku 2021.

Vloupání do objektu hlučínského učiliště

Od odpoledních hodin dne 13. září 2016 do ranních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici ČSA v Hlučíně přečin krádeže tím, že se vloupal do skladu a dílen místního středního odborného učiliště, odkud odcizil 11 kusů vodováh a prodlužovací kabely různých délek, čímž poškozené organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 9 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru prověřují policisté z hlučínského obvodního oddělení, kteří žádají případné svědky o informace k osobě pachatele nebo vedoucí k nálezu odcizených věcí. Toto lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na policejní číslo 974 737 701.

Případ krádeže peněženky v hlučínské prodejně objasněn

Dne 15. září 2016 policisté z hlučínského obvodního oddělení sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 48letému muži z Ostravy, neboť tento kolem druhé hodiny odpolední 9. září letošního roku odcizil z kabelky poškozené místní 30leté ženy dámskou peněženku s finanční hotovostí 800 korun, s různými osobními doklady a s platební kartou, čímž jí způsobil celkovou škodu ve výši 1 300 korun. Ke skutku došlo v jedné z prodejen na ulici Ostravské v Hlučíně a poškozená nechala svou kabelku pověšenou na dětském kočárku, který byl bezprostředně vedle ní. Celou záležitost od oznámení prověřovali hlučínští policisté a opavští kriminalisté, kteří jako pachatele ustanovili výše jmenovaného muže a lustracemi v dostupných evidencích dále zjistili, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 200 hodin, které doposud vykonal.

Výzva opavských policistů ze skupiny dopravních nehod směrem k veřejnosti

V těchto dnech policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali oznámení opavské poškozené organizace, že doposud neznámý cyklista či neznámá cyklistka poškodila závoru vjezdu na parkoviště u hotelu Koruna na ulici náměstí Republiky v Opavě. Škoda ve výši 3 tisíce korun se stala již chvíli po jedenácté hodině dopolední dne 18. srpna letošního roku a průběh nehody je zachycen na kamerách. Osoba jedoucí na jízdním kole od ulice Čapkové kolem budovy České spořitelny zavadila tělem o tuto spouštějící se závoru a následně odejela neznámo kam, aniž by kolizní situaci nahlásila poškozené organizaci, strážníkům Městské policie Opava či opavským policistům Policie České republiky. V této souvislosti dopravní policisté žádají širokou veřejnost o ustanovení cyklisty či cyklistky, což je velmi důležité pro řádné zadokumentování celé záležitosti. Toto svědectví přivítá prap. Michal Liolios na telefonním čísle 974 737 570 nebo kterýkoli policista na policejním čísle 974 737 581.

Opava 16. září 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem