Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. května 2016

Opava - Podvodné jednání na manželích seniorského věku prověřují opavští kriminalisté + prevence a další... (3 případy) 

 

I policisté prověřovali případ překopnutého plynového potrubí na ulici Krnovské v Opavě

Přibližně dvacet minut po deváté hodině ráno dne 17. května letošního roku došlo na ulici Krnovské v Opavě k úniku plynu do ovzduší. Po tomto oznámení se na místo kromě přivolaných hasičů HZS Opava a pracovníků plynárenské společnosti dostavila i policejní hlídka z místního obvodního oddělení, která zjistila, že při výkopových pracích za pomocí bagru 38letý muž z Opavska poškodil v zemi uložené plynové potrubí, a to přípojku plynu k přilehlému domu. Vlivem tohoto plyn unikl do ovzduší, přičemž evakuace obyvatel okolních domů a osob zdržujících se poblíž havárie nebyla nutností a nebyla tak provedena, ke zranění žádných zúčastněných osob nedošlo. Po dobu opravy, tedy od půl desáté do půl jedenácté dopolední téhož dne, opavští policisté z dopravního inspektorátu řídili silniční provoz z důvodu uzavírky ulice Krnovské, a to mezi ulicemi U Náhonu a Vančurova. Případ je nyní opavskými policisty a kriminalisty prověřován pro důvodné podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

 

Vloupání do dodávkového automobilu na Vítkovsku

Dne 17. května 2016 policisté z obvodního oddělení ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se v dopoledních hodinách téhož dne vloupal do dodávkového motorového vozidla tovární značky Renault Master, jenž bylo odstaveno na lesní cestě mezi obcemi Mokřinky a Nová Zálužná, a to na katastru obce Melč. Škoda ve výši 5 300 korun vznikla jak rozbitím okna dveří automobilu, tak i odcizením batohu, ve kterém byla peněženka s finanční částkou na hotovosti, různé osobní doklady a s platební karta. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

 

Podvodné jednání na manželích seniorského věku prověřují opavští kriminalisté + prevence

Dvojice opavských kriminalisté zabývajících se případy krádeží a podvodných jednání na osobách seniorského věku v těchto dnech intenzivně prověřují protiprávní jednání, které se stalo na konci měsíce března letošního roku na ulici Krnovské v Opavě.

Doposud neznámý muž totiž v dopoledních hodinách 31. března 2016 přišel k rodinnému domu 75leté ženy a 80letého muže, kdy těmto sdělil, že je pracovníkem zdravotní pojišťovny a nabízel jim finanční odměnu za přežití druhé světové války. Po krátkém rozhovoru před domem jej manželé pozvali dovnitř a zde na nich pachatel svou trestnou činností postupně vylákal a krádeží odcizil celkovou finanční částku na hotovosti ve výši přibližně 225 tisíc korun.

Jako legendu si vymyslel, že je schopen zařídit odškodnění za útrapy způsobené v době druhé světové války a po obdržení malé finanční částky jako zálohy pro vyřízení finanční odměny ve výši 100 tisíc korun využil následně jejich chvilkové nepozornosti a v nestřeženém okamžiku jim odcizil další finanční prostředky. Věděl totiž na základě předání zálohy, kde mají poškození senioři své finance schovány. Po podvodném jednání a krádeži financí z místa činu odešel s tím, že se vrátí druhého dne i s příslušnou odměnou, což do současné chvíle neučinil a jeho pohyb není znám.

V souvislosti s výše zmíněným přečinem podvodu opavští policisté a kriminalisté žádají širokou veřejnost o sdělení kladných informací, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a zároveň vyzývají případné další obdobně poškozené osoby, aby se osobně přihlásily na nejbližší policejní služebnu nebo na opavské policejní telefonické číslo 974 737 651.

V letošním roce se prozatím jedná o jeden ze dvou oznámených případů podvodného jednání na osobě či osobách seniorského věku. První případ, který se stal v polovině února 2016 na ulici Wintrové v Opavě, byl objasněn a jako pachatel přečinu podvodu byl ustanoven 46letý muž. Ten tehdy jako neznámý muž přišel do bydliště 69letého seniora a pod záminkou zanechání generátoru v hodnotě 400 tisíc korun pro jistého pana Nováka z Opavy z něj vylákal finanční hotovost téměř 40 tisíc korun, jako daň za tento generátor dovezený ze zahraničí. Zanechaný generátor však byl pouhým falzifikátem, napodobeninou a podle odborného vyjádření je v hodnotě 6 a půl tisíce korun.

Policisté apelují na veřejnost a hlavně na seniory a jejich rodinné příbuzné, aby v případě podvodů ihned vyrozuměli nejbližší policejní služebnu nebo bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 a všechny podrobnosti nahlásili. Hlavně jde o popis možné osoby pachatele nebo osob pachatelů a další důležitá fakta, která by pomohla k objasnění celé záležitosti (jedná se například o popis vizáže a oblečení neznámých osob, ale také o informace k motorovému vozidlu, kterých pachatel přijel, k dalším přítomným osobám, k různým markantům případu, tedy k okolnostem děje).

V roce 2015 prověřovali v okrese Opava opavští kriminalisté dvě desítky podvodných jednání na osobách seniorského věku s 90 % objasněností. Pachatelé byli usvědčeni nejen dobou práci policie, ale také na základě poskytnutých poznatků všímavých občanů i poškozených osob. Jednalo se převážně o sériovou trestnou činnost, která přecházela i za hranice opavského okresu, kdy se pachatelé většinou vydávali za pracovníky energetických společností a pod touto legendou vstupovali do obydlí seniorů a zde na nich podvodně vylákali a následně zcizovali finanční prostředky na hotovosti či jiné cennosti.

Pachatelé podvodného jednání na osobách seniorského věku se dopouštějí přečinu podvodu, přečinu krádeže a nezřídka i přečinu porušování domovní svobody. Toto protiprávní jednání na seniorech se vyskytuje na různých místech opavského okresu a nejde přitom jen o Opavsko, ale případy jsou známy v celém Moravskoslezském kraji, dá se říci, že v celé České republice.

Neznámý pachatel (většinou se jedná o 2 i 3 osoby) kontaktují osoby seniorského věku před místem jejich bydliště, kde je osloví například pod legendou nějaké výhry v soutěži či loterii nebo žádají zapůjčení finanční částky na lékařské ošetření po právě vzniklé dopravní nehodě, na opravu havarovaného či poškozeného automobilu. Rovněž mohou i na tyto poškozené osoby zazvonit případně zaklepat na dveře jejich bytu či rodinného domu. Do kontaktu se seniory se však mohou dostat i vymyšlenou historkou, že jsou pracovníci sociálního zabezpečení, sociálních odborů, zdravotních pojišťoven…, kdy uvádějí, že přišli těmto osobám vrátit přeplatek či nějakou odměnu, přičemž v ruce drží bankovku větší nominální hodnoty a žádají o její rozměnění. Mohou však i tvrdit, že různé organizace jim zasílají léčiva, zdravotní pomůcky (kosmodisk, zdravotnické deky, přikrývky), které musí nejprve uhradit a poté své peníze dostanou zpět od svých zdravotních pojišťoven nebo praktických lékařů. Snaha těchto pachatelů je vzbudit u osob důchodového věku důvěru a hlavně se dostat do jejich bytů či rodinných domů. Následně pak potřebují vysledovat, kde má tato osoba uschované finanční prostředky s tím, že poté využije jejich chvilkovou nepozornost a tyto finanční částky na hotovosti odcizí a rychle z místa činu odcházejí pryč. Pachatelé se mohou představit i jako pracovníci plynáren, vodáren a dalších obdobných institucí a mermomocí se chtějí dostat do bydliště poškozené osoby, kde poté páchají svou trestnou činnost majetkového charakteru.

Jak se v těchto případech zachovat? Hlavní je nevěřit neznámým osobách, kteří se představují jako pracovníci určitých organizací a jejich návštěvu si ověřit nejen předložením nutných příslušných dokladů, ale případně i zavolat na tyto instituce a zeptat se, jestli jsou opravdu jejich zaměstnanci. Cizím a neznámým osobám nedávat žádné finanční prostředky ani jiné cenné věci, nepouštět je do svých obydlí, při jednání s nimi si přivolat souseda, sousedku, kamaráda, kamarádku či jinou nezúčastněnou osobu a při jakémkoliv podezření, že by mohli být obětí protiprávního jednání ihned zavolat na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Policejní hlídka bude na určené místo ihned vyslána a provede kontrolu těchto neznámých osob a zjistí, zda se opravdu nejedná o podvodné jednání a chování.

 

 

Opava 18. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem